Κόσμος

Το ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας απολύει από πρόξενο τον Στόιτσκοφ επειδή στήριξε την Καταλονία

Ο Χρίστο Στόιτσκοφ έφερε τον τίτλο του επίτιμου πρόξενου της Βουλγαρίας στην Καταλονία και την Αραγονία, αλλά όλα δείχνουν ότι τον... χάνει.

Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του, κινούνται άμεσα οι διαδικασίες αφαίρεσης του διπλωματικού τίτλου που κατείχε για πάνω από έξι χρόνια ο παλαίμαχος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής που έκανε μεγάλη καριέρα στην Μπαρτσελόνα.

«H Ισπανία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και μία φίλη χώρα της Βουλγαρίας. Διατηρούμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα και μία έντονη συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ωστόσο η αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του κ. Στόιτσκοφ θα είναι δύσκολη στο μέλλον λόγω της περίπλοκης κατάστασης στην επικοινωνία του με τις επίσημες ισπανικές αρχές μετά τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του», ανέφερε μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας στην ανακοίνωσή του.

Απομείνει πλέον να επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο η αφαίρεση του διπλωματικού αξιώματος του Στόιτσκοφ.

Την περασμένη εβδομάδα ο παλαίμαχος Βούλγαρος πρώην άσος της Μπαρτσελόνα είχε ταυτίσει με τον Φράνκο την οικογένεια της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναφερόμενος ακόμα και στον ανήλικο γιο της!

«Ο παππούς σου ήταν με τον Φράνκο. Ο πατέρας σου ήταν με τον Φράνκο. Κι εσύ είσαι με τον Φράνκο. Ακόμα και ο γιος σου είναι με τον Φράνκο», είχε δηλώσει ο Στόιτσκοφ, δείχνοντας στις κάμερες μία φωτογραφία της Σανταμαρία και συμπλήρωσε: «Να παραιτηθείς τώρα! Η κυβέρνηση της Ισπανίας είστε μία ντροπή. Δεν μπορείτε να στρέφετε την Αστυνομία εναντίον αθώων πολιτών. Για αυτό θα είστε εκεί που σας αξίζει: διαχωρισμένοι από τον λαό».

Αργότερα ο Στόιτσκοφ ζήτησε συγγνώμη από την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης για την αναφορά του στο παιδί της, αλλά είχε επιμείνει στον ισχυρισμό ότι «όλοι στάθηκαν στη λέξη “Φράνκο”, αλλά δεν ενοχλήθηκαν που αυτή η κυρία έστειλε την Αστυνομία να πνίξει στο αίμα και στη βία τον αθώο λαό της Καταλονίας».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ