Εκκλησία

Το «σπίτι της Παναγιάς» στην Ευρυτανία - Κατάνυξη και δέος στην επιβλητική Μονή Προυσού (εικόνες)

Πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της Ευρυτανίας, η Μονή Προυσού βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου. Χτισμένη σε βραχώδες, απόκρημνο σημείο, με το τοπίο γύρω της να χάνεται στα έλατα, βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Χελιδόνα, Καλιακούδα και Παναιτωλικό.

Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πολλοί την αποκαλούν «σπίτι της Παναγιάς», καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ανεγέρθηκε σε σημείο που επέλεξε η ίδια. Η εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας» προέρχεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Το μοναστήρι είναι από τα λίγα που διασώζονται στην Ευρυτανία και κοσμείται από τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1785. Μέσα στον βράχο υπάρχει κρύπτη, που έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι, και εκεί υπάρχουν τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης χρονολογείται από τα 1810.

Η μονή διαθέτει ξενώνα για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Στο μουσείο της εκτίθενται πολύτιμα κειμήλια, εικόνες, κώδικες και βιβλία, καθώς και μέρος του οπλισμού του Καραϊσκάκη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης