ΗΠΑ

Τζορτζ Παπαδόπουλος: Ο άνθρωπος του Τραμπ που έπεσε στην παγίδα του FBI

Στα αμερικανικά ΜΜΕ πρωταγωνιστεί από τη Δευτέρα ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο Ελληνοαμερικανός πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Πρόκειται για τον πρώτο συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου που δήλωσε ένοχος στο πλαίσιο των ερευνών για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το FBI, ο Παπαδόπουλος, ομολόγησε ότι είπε ψέματα «για τον χρόνο, την έκταση και τη φύση των σχέσεων και των επαφών του με ορισμένους ξένους αξιωματούχους που ο ίδιος κατανόησε ότι είχαν στενές επαφές με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Ο Παπαδόπουλος αποφοίτησε από το κολλέγιο το 2009 και στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο όπου απέκτησε μάστερ στα θέματα ασφαλείας.

Στη συνέχεια από το 2011 έως το 2015 εργάστηκε αμισθί στο ινστιτούτο Χάντσον.

Τον Μάρτιο του 2016, όπως προκύπτει από την 14σελιδη «δικογραφία» εντάχθηκε στο επιτελείο του Τραμπ ως σύμβουλος με τον Αμερικανό πρόεδρο να τον ονοματίζει για πρώτη φορά ως σύμβουλό του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post. Πρώην στέλεχος της καμπάνιας Τραμπ, σύμφωνα με το CNN, είπε ότι ο Παπαδόπουλος είχε «σημαντικές» επαφές με τα υπόλοιπα στελέχη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2016. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι τις περισσότερες φορές έστελνε τις αναφορές του με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και όχι με φυσική παρουσία στον πύργο Τραμπ.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Παπαδόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax στην οποία δήλωσε ότι τυχόν εκλογή Τραμπ «θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Στην ίδια συνέντευξη ο Παπαδόπουλος είχε υποστηρίξει ότι τα μέτρα που είχε λάβει η αμερικανική κυβέρνηση κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας «βοήθησαν στο να στρέψουν τη Ρωσία στην Κίνα ως βασική αγορά για τα ρωσικά προϊόντα και την ενέργεια».

Παρόλες τις μαρτυρίες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, επιχείρησε το βράδυ της Δευτέρας και μετά την αποκάλυψη για την ομολογία του Παπαδόπουλου, να υποβαθμίσει το ρόλο του Ελληνοαμερικανού συμβούλου. Όπως είπε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου ο ρόλος του Παπαδόπουλου ήταν «εξαιρετικά περιορισμένος» και σε εθελοντική βάση. «Καμία ενέργεια δεν έγινε στη βάση της επισιμότητας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Σάντερς

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ που προΐσταται των ερευνών ο Παπαδόπουλος υποστήριξε ψευδώς ότι πριν ενταχθεί στην καμπάνια Τραμπ τον Μάρτιο του 2016 είχε συναντηθεί με έναν καθηγητή από το εξωτερικό για να μιλήσουν «για βρωμιές των Ρώσων κατά της Χίλαρι» στη μορφή «χιλιάδων e-mail».

Στην αναφορά Μίλερ προστίθεται ότι ο Παπαδόπουλος αφού μίλησε με τον καθηγητή στη συνέχει προσπάθησε επανειλημμένως να χρησιμοποιήσει τις επαφές του Ρώσου καθηγητή προκειμένου να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους της καμπάνιας Τραμπ και Ρώσους αξιωματούχους.

Σε μια συνάντηση, μάλιστα, στις 31 Μαρτίου 2016 ο Παπαδόπουλος, όπως ανέφερε ο ίδιος στη δήλωση ενοχής του, συστήθηκε στους υπόλοιπους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής λέγοντας ότι «είχε επαφές που θα μπορούσαν να κανονίσουν συνα΄ντηση ανάμεσα στον τότε υποψήφιο Τραμπ και τον πρόεδρο Πούτιν».

Οι προσπάθειες του Παπαδόπουλου συνεχίστηκαν και τους επόμενους μήνες με την αποστολή χιλιάδων e-mail. Τον Μάιο, μάλιστα, είχε στείλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της καμπάνιας Τραμπ με θέμα «αίτημα της Ρωσίας για συνάντηση με τον κ. Τραμπ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ