Ρωσία

Τα ελληνικά διδάσκονται στα ρωσικά σχολεία!

Για πρώτη φορά επισήμως διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, ως γλώσσα επιλογής, σε ρωσικά σχολείο. Ήδη, τα βιβλίο της ελληνικής γλώσσας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού, έχουν διανεμηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου στους μαθητές, δασκάλους και καθηγητές, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Σε νέο επίπεδο βρίσκονται πλέον οι ελληνορωσικές σχέσεις στον τομέα του Πολιτισμού και ειδικότερα στην εκπαί­δευση. Η Μόσχα δείχνει έμπρακτα τον σεβασμό της, την αγάπη της προς την ελληνική γλώσσα, την Ελλάδα, προς την μήτρα του Πολιτισμού και την γενέτειρα της θρησκείας, όπως χαρα-κτηρισπκά λένε στη Ρωσία. Για πρώτη φορά επισήμως διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, ως γλώσσα επιλογής, σε ρωσικά σχολεία.

Ήδη, τα βιβλία της ελληνικής γλώσσας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού, έχουν διανεμηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου στους μαθητές, δασκάλους και καθηγητές, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τη σχετική απόφαση είχε υπογράψει η υπουργός Παιδείας και Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Όλγα Βασίλιεβα, ενώ χρειάστηκαν αρκετά χρόνια προετοιμασίας ώστε να επιτευχθεί αυτό το νέο επίπεδο ελληνορωσικής συμμαχίας στην εκπαίδευση.

Τα νέα εγχειρίδια για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ετοιμάστηκαν στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν με τη συμβολή του προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΟ που ενισχύει τους πυρήνες ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια της παρευξείνιας ζώνης.

Την πρόταση για την διδασκαλία των ελληνικών έκανε η έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κουμπάν στο Κρασνοντάρ, στη νότια Ρωσία, ως μέρος της ευρύ­τερης προσπάθειας της χώρας να προωθηθεί η διδασκαλία Ελληνικών στις μειονότητες της περιοχής. Και αυτό, έρχεται μετά την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Παιδείας και Επιστημών, να παρέχεται η διδασκαλία των μητρικών γλωσ­σών σας περιοχές όπου διαβιούν μειονότητες.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να παρέχεται η διδασκαλία των Ελληνικών σε όλη την επικράτεια της ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα μαθήματα παραδίδονται στην Ε' και ΣΤ Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ το νέο πρόγραμμα, πρέπει να σημειώσουμε έχει αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Τη χρηματοδότηση της παραγωγής και εκτύπωσής των εγ­χειριδίων ανέλαβε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ, της περιοχής του Κρασνοντάρ, Αφλατόν Σαλάχωφ. «Τα εγχειρίδια αποτελούν μια σοφή σύνθεση του παλιού και δοκιμασμένου με το καινούργιο και καινοτόμο.

Η συγγραφική ομάδα διδασκόντων στο Ελληνικό Τμήμα του Πανεπιστημίου «Κουμπάν» αξιοποιεί τη δοκιμασμένη μέθοδο της Μαρίνας Ρίτοβα, που ανάλωσε πολλά χρόνια στην υπηρεσία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σπς Δημοκραίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο υπεύθυνος του προγράμματος «Ιάσων» και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Καζάζης.

Να σημειωθεί όπ σε σχεπκή συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί στη Θεσσαλονίκη, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλε-ξάντερ Σερμπακόφ, επισήμανε όπ η εισαγωγή της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Ρωσία, «δημιουργεί γερά θεμέλια προώθησης των ελληνικών στη Ρωσία και προοπτικές πε­ραιτέρω συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να διαδοθούν αντίστοιχα τα Ρωσικά στην Ελλάδα, να προστεθεί ότι στην Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ ήδη ξεκίνησε η λειτουργία δύο εδρών, μία για Πονπακές Σπουδές και μία για την Ρωσική Γλώσσα και τον Πολιπσμό, με την στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Ωστόσο, μεγάλη ζήτηση για υποτροφίες στην Ελλάδα έφερε στη Ρωσία η απόφαση του ρω­σικού υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας επι­λογής στο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων μέσης εκπαίδευσης της χώρας. Ενδεικτικό των παραπάνω, η φιλοξενία φοιτητών από πέντε πανεπιστήμια της Ρωσίας, υπότροφοι σπου­δαστές των Θερινών Μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιπσμού του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», που υλοποιεί το Αριστοτέλειο Πανε­πιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Οι φοιτητές, που διαμένουν σπς φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, ήλθαν για να σπουδάσουν εντατικά την ελληνική γλώσσα στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ και ταυτόχρονα να γνωρίσουν τον ελ­ληνικό πολπισμό μέσα από την παρακολούθηση ακαδημαϊκών διαλέξεων, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, την εκμάθηση πα­ραδοσιακών χορών και εκπαιδευτικές εκδρομές στην πόλη και περιοχές της Μακεδονίας.

Ο γραμματέας του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» και διδάσκων της ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ, Δη- μήτρης Φωπάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ, έκανε λόγο για «εθνική επιτυχία για την Ελλάδα η συγκεκριμένη απόφαση του ρωσικού υπουρ­γείου». Γεγονός είναι πάντως, όπ το ενδιαφέρον για τα ελληνικά έχει εκτοξευθεί στα ύψη, μετά και την επιτυχία του προγράμματος του 2016 στο πλαίσιο του αφιερωμαπκού έτους Ελλά­δας- Ρωσίας. Αυξήθηκαν οι προτάσεις από σχο­λεία της Ρωσίας για αδελφοποίηση με σχολεία της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...