Κυβέρνηση

«Τάζουν» 1.000 ευρώ σε 1.000.000 ανθρώπους - Θέμα χρόνου η «σφαλιάρα» από τους δανειστές

Επιστρέφουν αύριο στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών, έτσι ώστε οι τεχνοκράτες να ξεκινήσουν να εργάζονται από κοινού με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Οι επικεφαλής των θεσμών, εν συνεχεία, θα επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα, για να ξεκινήσουν τις επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση, στις 23 Οκτωβρίου.

Απόλυτος στόχος των Βρυξελλών, πλέον, είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, καθώς και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και τα μέτρα για το χρέος, αλλά και η επιστροφή στην ανάπτυξη, βασίζονται στην ομαλή κατάληξή της.

Πιθανή καθυστέρηση θα προκαλούσε μεγάλες δυσκολίες και επιπλοκές τόσο στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα όσο και στο διάλογο για το χρέος.

Το γενικότερο κλίμα στις τάξεις της Κομισιόν είναι μια συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την τήρηση του χρονικού πλαισίου, αλλά με ερωτηματικά ως προς τα έσοδα, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ρόλο του ΔΝΤ και το κοινωνικό μέρισμα. Οι Βρυξέλλες πάντως εκτιμούν πως όλα θα κριθούν από τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Την ίδια ώρα, εκτιμούν ότι δεν υφίσταται ζήτημα επιβολής νέων μέτρων, μολονότι διαπιστώνεται κάποια συρρίκνωση στον τομέα των εσόδων. Οι Βρυξέλλες δεν συζητούν για νέα μέτρα με τις ελληνικές αρχές, καθώς αυτό που ενδιαφέρει, είναι η πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ενδέχεται, όμως να μην υπάρξει συναίνεση για νέες παροχές, ώστε να κλείσει το χάσμα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει ήδη αρχίσει να... υπόσχεται κοινωνικό μέρισμα 1.000 ευρώ, φέτος, για 1.000.000 δικαιούχους, ωστόσο η έγκριση των θεσμών κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρείται δεδομένη...

Τι πιστεύουν οι Βρυξέλλες

Η συγκρατημένη αισιοδοξία πηγάζει από δύο παράγοντες: αρχικά, την ικανοποιητική ρευστότητα του ελληνικού κράτους, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές στο άμεσο μέλλον και επίσης πως η τρίτη αξιολόγηση δεν είναι τόσο πολιτικά δύσκολη, καθώς το κύριο ζήτημά της είναι να εφαρμοστούν σε ικανοποιητικό βαθμό όσα έχουν συμφωνηθεί στις προηγούμενες δύο.

Τώρα εξετάζεται ο προϋπολογισμός του 2018 ώστε να αποδώσει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δηλώνουν πως «είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η προσοχή εστιάζεται στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας (με έμφαση στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), στην πλήρη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στις αλλαγές στην αγορά εργασίας και στην ανάγκη ολοκλήρωσης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...