Κοινωνία

Σπάνιος «πύρινος στρόβιλος» σε μεγάλη φωτιά στην Πορτογαλία (βίντεο)


Έναν «στρόβιλο φωτιάς» κατέγραψε η κάμερα ενός τηλεοπτικού σταθμού στην Πορτογαλία, που για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο έλεος των πυρκαγιών.

Η ψηλή στήλη από στάχτη και φλόγες, που θυμίζει ανεμοστρόβιλο, υψώθηκε στον νυχτερινό ουρανό αφήνοντας άφωνους τους αυτόπτες μάρτυρες και τους εκατοντάδες πυροσβέστες που έδιναν μάχη με τις φλόγες στο Αργκανίλ της Κοΐμπρα.

Το σπάνιο φαινόμενο προκαλείται όταν μια πυρκαγιά «δημιουργεί» τον δικό της άνεμο,  μέσω της απότομης-ανομοιογενούς θέρμανσης του αέρα.

Στη συνέχεια, ο πύρινος αυτός άνεμος μεταμορφώνεται σε έναν στρόβιλο από στάχτη και φλόγες, που μπορεί να φτάσει τα πολλά μέτρα σε ύψος και να εξαπλώσει ταχύτατα την πυρκαγιά και σε άλλες περιοχές.

Δείτε τον εντυπωσιακό στρόβιλο στο βίντεο εδώ

Τόσο στην βόρεια όσο και στην κεντρική Πορτογαλία εξακολουθούν να μαίνονται δασικές πυρκαγιές, με πολλές αναζωπυρώσεις και σήμερα εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης ξηρασίας που πλήττει το 80% της χώρας.

Η απανθρακωμένη σορός ενός 73χρονου άνδρα βρέθηκε το πρωί στην περιοχή Γκουάρντα, στα βόρεια της χώρας, από μια περίπολο της χωροφυλακής. Αργότερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την συγκεκριμένη φωτιά, ωστόσο συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε την Παρασκευή στην περιφέρεια της Κοΐμπρα.

Πάνω από 600 πυροσβέστες με τη συνδρομή περίπου 180 πυροσβεστικών οχημάτων, τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων δίνουν γενναία μάχη με τις φλόγες, με τη φωτιά να μην απειλεί προς το παρόν κατοικημένες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα αγωνίζεται ακόμα να επουλώσει τις πληγές της από το προηγούμενο κύμα πυρκαγιών τον περασμένο Ιούνιο, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 64 άτομα.

Σχεδόν 2.160.000 στρέμματα βλάστησης μετατράπηκαν σε στάχτες το διάστημα Ιανουαρίου και τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση του Ινστιτούτου Προστασίας της Φύσης και των Δασών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...