Οικονομία

Σοκ για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με αναπηρία! Επικουρικές των… 17 ευρώ φέρνει ο επανυπολογισμός

«Μαύρες» μέρες φαίνεται να έρχονται για όσους λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με το σύστημα του επανυπολογισμού, θα υποστούν μειώσεις έως και 54%.

Οι περικοπές για τις επικουρικές αφορούν 1,1 εκατομμύριο δικαιούχους από το ΕΤΕΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του Κώστα Κατίκου, ο επανυπολογισμός κατεβάζει επικουρική σύνταξη με χαρακτηριστική περίπτωση να είναι αυτή της ανάπηρης γυναίκας που θα δει την σύνταξη να μειώνεται από τα 92 στα 43 ευρώ.

Από αυτά εκ των οποίων τα 23 είναι το επίδομα αναπηρίας, ενώ η καθαρή επικουρική αναπροσαρμόζεται σε μόλις 17 ευρώ!!!

Από τα 92 ευρώ δηλαδή που ήταν η σύνταξη, επανυπολογίστηκε με το νόμο Κατρούγκαλου στα 17 ευρώ!

Το επίδομα αναπηρίας από 46 ευρώ κόπηκε στη μέση, δηλαδή 23 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό (46 ευρώ) είναι η προσωπική διαφορά, δηλαδή η τελική μείωση που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της σύνταξης.

Η συνταξιούχος θα εξακολουθήσει να παίρνει τα 92 ευρώ κάθε μήνα, πλην όμως από αυτά τα 92 ευρώ, η καθαρή αναπροσαρμοσμένη επικουρική της σύνταξη, όπως φαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Οκτωβρίου του 2017 που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι μόλις 17 ευρώ!

«Φρένο» στις συντάξεις

Ο νόμος 4472/2017 που ψήφισαν μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. λέει (άρθρο 1 παράγραφος 2) ότι από 1ης/1/2019 η προσωπική διαφορά που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό κύριων αλλά και επικουρικών συντάξεων καταργείται οριστικά, αλλά το ποσοστό μείωσης της σύνταξης μετά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν θα υπερβαίνει το 18%.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν οι μειώσεις με τον επανυπολογισμό είναι πάνω από 18%, ή ως 54%, η περικοπή της σύνταξης που θα έχουν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι από την 1η/1/2019 θα σταματά στο -18% και δεν θα είναι μεγαλύτερη.

Στην περίπτωση της αναπηρικής επικουρικής σύνταξης των 92 ευρώ, η μείωση που θα επιβληθεί την 1η/1/2019 δεν θα είναι 54%, αλλά θα σταματήσει στο -18%. Οπότε τα 92 ευρώ της σημερινής σύνταξης θα γίνουν 75,44 ευρώ και με το 6% της εισφοράς ασθενείας το καθαρό ποσό που μένει είναι 70,9 ευρώ.

Στον αέρα οι συνταξιούχοι

Το θέμα που ανακύπτει όμως είναι ότι το ΕΤΕΑ από το 2019 θα πληρώνει τη σύνταξη των 70,9 ευρώ, αλλά από αυτό το ποσό τα 17 ευρώ θα είναι η επικουρική σύνταξη. Τα υπόλοιπα 23 είναι το αναπηρικό επίδομα και τα άλλα 31 ευρώ -που είναι και η κρυφή βόμβα- θα είναι το υπόλοιπο της προσωπικής διαφοράς που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαλειφθεί. Ο νόμος 4472/2017 αυτό που προβλέπει είναι κατάργηση όλης της προσωπικής διαφοράς (άρθρο 1 παράγραφος 2), αλλά μπήκε πλαφόν μείωσης της σύνταξης έως 18% για να μην καταργηθεί όλη η προσωπική διαφορά!

Για να ήταν πλήρως εξασφαλισμένοι οι συνταξιούχοι ότι δεν θα έχουν κι άλλη μείωση πέραν του 18%, ο νόμος δεν θα έπρεπε να λέει ότι «καταργείται» η προσωπική διαφορά, αλλά ότι το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης μετά τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά που προκύπτει μειώνεται έως 18%.

Επειδή όμως ο νόμος λέει άλλο πράγμα, ότι δηλαδή «καταργείται η προσωπική διαφορά», αφήνει ένα μεγάλο παράθυρο για μειώσεις και πέραν του 18% αν χρειαστεί και ανάλογα με τα ελλείμματα του επικουρικού ταμείου. Τα χρωστούμενα σε 110.000 εκκρεμείς συντάξεις που δεν αποδίδει το ΕΤΕΑ ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ με τα αναδρομικά τους, τη στιγμή που για φέτος έχει προϋπολογισμένο έλλειμμα (έσοδα μείον έξοδα) άλλα 500 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι 110.000 συνταξιούχοι δεν παίρνουν ούτε προσωρινή επικουρική σύνταξη γιατί δεν προβλέφθηκε στο νόμο.

Έχουν ήδη ψηφιστεί

Τα νέα μέτρα που λέει η κυβέρνηση ότι δεν θα πάρει, καθώς και τα επιπρόσθετα μέτρα που λέει το ΔΝΤ ότι δεν ζητούνται, είναι καθαρή υποκρισία, γιατί ήδη αυτά τα «νέα μέτρα» που λένε ότι δεν… υπάρχουν, τα έχουν ψηφίσει και τα ετοιμάζουν για εφαρμογή είτε το 2019 είτε και νωρίτερα αν το απαιτήσει η τρόικα.

Το ψαλίδι των προσωπικών διαφορών είναι έτοιμο και μέσω του επανυπολογισμού και των προσωπικών διαφορών φτάνει στο 54% και μάλιστα για σύνταξη αναπηρίας των 92 ευρώ το μήνα, που μετά την εισφορά ασθενείας κατεβαίνει στα 86,65 ευρώ!

Αυτή την επικουρική σύνταξη το ΕΤΕΑ την αναπροσάρμοσε στα 17 ευρώ, μείωσε στο μισό το αναπηρικό επίδομα και έβγαλε ως προσωπική διαφορά τα 46 ευρώ που ο νόμος λέει ότι «καταργούνται» από 1ης/1/2019, ανεξάρτητα αν ο κόφτης θα σταματήσει τη μείωση της σύνταξης στο -18% αντί στο -54%.

Οι αποδοχές της εν λόγω συνταξιούχου αναπηρίας είναι πενιχρές. Από την κύρια σύνταξη, καθώς παίρνει 378 ευρώ και τα 92 ευρώ από την επικουρική, βγάζει 470 ευρώ συνολική σύνταξη.

Οι περικοπές στις επικουρικές θα είναι το 2019 ύψους 232 εκατ. ευρώ, 225 εκατ. το 2020 και 218 εκατ. το 2021.

Το 2018 θα είναι χρονιά-θρίλερ για τις συντάξεις και το 2019 εφιάλτης με άγριες μειώσεις, που θα εφαρμοστούν όμως επειδή ψηφίστηκαν με το τρίτο Μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...