Ιστορία

Σαν σήμερα η απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί (εικόνες, βίντεο)

Σήμερα συμπληρώνονται 73 χρόνια από εκείνο το πρωινό της 12 ης Οκτωβρίου του 1944 όταν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ξύπνησαν με την χαρμόσυνη είδηση: Οι γερμανοί φεύγουν από την Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια η ημέρα αυτή τιμάται με πλήθος εκδηλώσεων με αρχικό σημείο αναφοράς τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης , όπου κατέβηκε η σβάστιγκα, το σύμβολο του ναζισμού και υψώθηκε η ελληνική σημαία.


Η εβδομάδα από τις 12 έως τις 19 Οκτωβρίου 1944 ήταν μια από τις πιο σημαντικές στον 20ο αιώνα σε επίπεδο συμβολισμού αλλά και γεγονότων. 

Το πρωΐ (8:00 π.μ.) της 12ης Οκτωβρίου 1944 ο στρατηγός Φέλμι συνοδευόμενος από το δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο κατάθεσε ένα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των γερμανών εγκατέλειπαν από νωρίς την Αθήνα διαμέσου της Ιεράς Οδού. Στις 9:15 π.μ. η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής (ή 3,5 έτη, που μεσολάβησαν από τον Απρίλιο του 1941 έως εκείνη την ημέρα) και ένας στρατιώτης τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και Ελλήνων εργατών με τους ναζί δολιοφθορείς, που απέτρεψαν την καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι. Από την άλλη, σημαντικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά ανατινάχθηκε από τους αποχωρούντες γερμανούς.

Tην ιστορική εκείνη ημέρα, ο Αθηναϊκός λαός παρακολούθησε την κατάθεση στεφάνου από τον επικεφαλής των αποχωρούντων Γερμανών μαζί με τον κατοχικό (διορισμένο) δήμαρχο στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το χώρο της Πλατείας Συντάγματος, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες όπου υπήρξε μαζική άνευ δίκης τιμωρία των δοσίλογων, στην Αθήνα επικράτησε τάξη και ησυχία. Όπως πιστοποιεί και έγγραφο της βρετανικής Force 133 τη νύχτα της 12ης Οκτωβρίου: “Απόλυτη ησυχία παντού. Καμία ταραχή και οι δρόμοι σχεδόν άδειοι. Ο ΕΛΑΣ και άλλα όργανα περιπολούν με τάξη”

 Από εκείνη την ημέρα είναι και τα κινηματογραφικά πλάνα με μουσική επένδυση Χατζιδάκι.

https://youtu.be/28kPsU6A49I

Με σειρά εκδηλώσεων ο δήμος Αθηναίων τιμά την επέτειο της 12ης Οκτωβρίου του 1944, ημέρας απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 π.μ., πραγματοποιείται στον ιερό βράχο της Ακρόπολης η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και επίσημων προσκεκλημένων. «Είναι μια μέρα ιστορική, που τείνουμε να λησμονούμε. Οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν την συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών», τονίζει σε μήνυμά του ο κ. Καμίνης.

Στο Πάρκο Ελευθερίας, μεταξύ των άλλων δράσεων, πραγματοποιείται συναυλία στις 7 μμ και φιλοξενείται από την 1η Οκτωβρίου έως και την 29η του μηνός, η έκθεση «Αθήνα 1940-1944 - Η πόλη και οι άνθρωποί της - Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» (επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Γκλαβίνας, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μενέλαος Χαραλαμπίδης - καλλιτεχνική επιμέλεια: Παύλος Θανόπουλος).

onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ