Κυβέρνηση

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Τράμπ: Όλη η ατζέντα των συνομιλιών στο Λευκό Οίκο - Τι θα ζητήσουν οι Αμερικανοί και ποια τα ανταλλάγματα που θα αιτηθεί η Ελληνική πλευρά

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έγινε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσιγκτον χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια συνταρακτική είδηση. Έτσι, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις συνομιλίες που θα έχει το απόγευμα (στις 19:00) ο κ. Τσίπρας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.

Από τις δηλώσεις των Τσίπρα και Λαγκάρντ προκύπτει η κοινή αποδοχή ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς επίσης και η συμφωνία όλων για σύντομη και έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Ειδικότερα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος, τόνισε πώς θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα και σημείωσε ότι η εφαρμογή και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της Ελλάδας, για να στηριχθεί η επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να κλείσει άμεσα η τρίτη αξιολόγηση. Είναι κάτι που «καίει» την κυβέρνηση, καθώς αν δεν συμβεί αυτό μέχρι τα τέλη του έτους τότε το αφήγημα για έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 τελειώνει.

Όπως είπαμε όμως σήμερα είναι η ημέρα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της επίσκεψης του Α. Τσίπρα στις ΗΠΑ, αφού θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τράμπ. Οι δύο τους θα καθίσουν στο οβάλ γραφείο με κοινή ατζέντα ενδιαφερόντων αλλά με διαφορετικές προτεραιότητες επί των θεμάτων αυτών.

Κι αυτό διότι το αμερικανικό ενδιαφέρον εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στη γεωπολιτική διάσταση της Ελλάδας και στην εκμετάλλευση των ενεργειακών αγωγών ενώ από την άλλη πιεστικού χαρακτήρα για τον κ. Τσίπρα είναι έξοδος της χώρας από τη διεθνή επιτροπεία, το ομαλό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και η τελική στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ δεδομένης της αγωνίας της ελληνικής κυβέρνησης να δρομολογήσει λύσεις στο ζήτημα του χρέους αλλά κυρίως να μην απαιτηθεί από πλευράς Ταμείου η λήψη νέων, μη συμφωνηθέντων μέτρων στην επερχόμενη διαπραγμάτευση.

Στρατηγικής σημασίας θα είναι και το ζήτημα των αγωγών καθώς και της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται περί ενός πολύπλοκου τομέα με πολλούς ισχυρούς παίχτες με κυριότερο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το πρώην ''αφεντικό'' της ExxonMobile τον Ρέξ Τίλερσον που λύνει και να δένει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εξ αρχής πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τραμπ δεν θα δείξει κατανόηση στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να κρατήσει κάποιες στοιχειώδεις γεωπολιτικές ισορροπίες με τον ρωσικό παράγοντα απαιτώντας από την Αθήνα να υλοποιήσει τα αμερικανικά αιτήματα.

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι η οικονομική συνεργασία και οι επενδύσεις, βαρύνουσας σημασίας στην κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Ουσιαστική ενεργοποίηση του Λευκού Οίκου θα αποδειχθεί σωτήρια για την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο επί της ουσίας αλλά και στο ζήτημα των εντυπώσεων καθώς το φιλοεπενδυτικό προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού βάλλεται πανταχόθεν. Ο κ. Τσίπρας πάντως, δεν είναι επιχειρηματίας κι αυτό πιθανόν να αποδειχθεί μειονέκτημα καθώς θα έχει απέναντί του έναν σκληρό και επιτυχημένο μπίζνεσμαν που μπορεί να μην καταλαβαίνει πολλά γύρω από τα γεωπολιτικά αλλά τα οικονομικά τα παίζει στα δάχτυλα.

Επίσης, ο Α. Τσίπρας θα επιδιώξει την περαιτέρω αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ στη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, τονίζοντας πώς η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα θα παίξει το χαρτί των εξοπλισμών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η διατάραξη των σχέσεων Ουάσιγκτον και Άγκυρας μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και σε στρατιωτικό.

Γνωρίζουν ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου πώς οι Αμερικανοί θα δώσουν ανταλλάγματα μόνο αν πάρουν αυτά που θέλουν. Και τι ζητούν; Πρώτη στη λίστα των προτεραιοτήτων είναι η βάση της Σούδας. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί και ο κ. Τράμπ θα θέσει στον Αλέξη Τσίπρα το θέμα της μακροχρόνιας ανανέωσης παραχώρησης της Σούδας προκειμένου να γίνουν έργα υποδομής, που θα εξασφαλίζουν μεταστάθμευση ακόμη μεγαλύτερων ναυτικών δυνάμεων. Η χρηματοδότηση των έργων αυτών με τη συμφωνία που ανανεώθηκε σιωπηρά πρόσφατα, για ένα έτος, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί. Το ζήτημα είναι στρατηγικό, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οικονομικό. 

Κάποιες άλλες πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να μεταφέρουν δυνάμεις από το Ιντσιρλίκ στη Σούδα, λόγω της κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Τουλάχιστο επί του παρόντος. Οι Αμερικανοί έχουν θέσει επίσης, επισήμως, αίτημα παραχώρησης βάσης για την μεταστάθμευση UAVs από το 2011. Κάτι που δεν έχει ικανοποιηθεί ως τώρα.

Τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο βρέθηκε στην Ελλάδα κλιμάκιο του αμερικανικού Στρατού και διερεύνησε το ενδεχόμενο UAVs MQ-9 Reaper να προσγειωθούν σε Λάρισα ή Ανδραβίδα. Είναι βέβαιο όμως ότι θα τεθεί στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Παραμένει άγνωστο αν θα ικανοποιηθεί. Ή μάλλον, θα εξαρτηθεί από τα ανταλλάγματα που μπορεί να δώσουν οι ΗΠΑ. Γι' αυτό άλλωστε τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ οι υπουργοί Άμυνας Πάνος Καμμένος και Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Από ελληνικής πλευράς, πέραν της στήριξης που θα ζητηθεί από τον Ντόναλντ Τράμπ στα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα στις προκλήσεις που κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο και στη Θράκη, το Κυπριακό και το Σκοπιανό, θα ξεδιπλωθεί και η ατζέντα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, πολιτική και στρατιωτική, δεν έχει αιτηθεί μόνο την παραχώρηση ελικοπτέρων «Σινούκ» και OH-58D Kiowa, όπως και τεθωρακισμένων M-113, αλλά έχει ζητήσει την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την απόκτηση τουλάχιστον μιας Μοίρας αεροσκαφών F-35, καθώς από το 2018 θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα πρώτα μαχητικά 5ης γενιάς οι Τούρκοι, όπως επίσης και «σκόντο» στο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Η αναβάθμιση των F-16 έχει «τρέξει» και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί η συμφωνία κατά την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Άγνωστο παραμένει πόσα αεροσκάφη θα αφορά και πιο θα είναι το κόστος. Δημοσίευμα αμερικανικού περιοδικού που ειδικεύεται στον χώρο της άμυνας, ανέφερε πώς το αμερικανικό Κογκρέσο θα εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα εντός του Οκτωβρίου και αυτό θα αφορά στην αναβάθμιση των F-16 (πλην των Block 30) αντί του ποσού του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές