Ρωσία

Ρωσικό υποβρύχιο έκανε "γιο-γιο" το USS George H.W. Bush, πέντε πολεμικά πλοία , MH-60R Seahawk και P-8 Poseidon - Τι όπλο δημιούργησε ο Πούτιν;


Απίστευτο δημοσίευμα της Wall Street Journal επιβεβαιώνει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για τα απανωτά περιστατικά πανωλεθρίας του ΝΑΤΟ με ρωσικά υποβρύχια.

Τι αναφέρει η Wall Street Journal

Το ρωσικό υποβρύχιο «Κρασνοντάρ» (εικόνες παρακάτω) έφυγε από τις ακτές της Λιβύης τον Μάιο και κατευθύνθηκε ανατολικά στη Μεσόγειο.

Σε κάποια φάση καταδύθηκε και ήσυχα σαν ποντικός, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal, έφτασε στα ανοιχτά της Συρίας από όπου εκτόξευσε μια ακολουθία πυραύλων κρουζ.

Τις ημέρες που ακολούθησαν το ντιζελο-ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο «καταδιώχτηκε» από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους», τα πέντε πολεμικά πλοία που το συνόδευαν, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας MH-60R Seahawk και P-8 Poseidon που απογειώνονταν από την Ιταλία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της προσπάθησαν να εντοπίσουν το «Κρασνοντάρ» καθώς αυτό όδευε προς την Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η εκτόξευση των πυραύλων και η μετέπειτα πορεία του υποβρυχίου έγιναν η αιτία να ξεκινήσει η πρώτη προσπάθεια των ΗΠΑ να εντοπίσουν ένα ρωσικό υποβρύχιο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το υποβρύχιο διέφυγε του εντοπισμού στο κυνηγητό που εκτόξευσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, δοκιμάζοντας την ετοιμότητα και τις ικανότητες των δυτικών συμμάχων σε μια νέα εποχή ναυτικών επιχειρήσεων.

Τα ρωσικά υποβρύχια έχουν αναβαθμιστεί και είναι ακόμα πιο αθόρυβα, σε τέτοιο βαθμό που ο διοικητής της ομάδας αντιτορπιλικών των ΗΠΑ Μπένταμιν Νικολσον δήλωσε πως «καθώς βελτιώνεις την δυνατότητας των υποβρυχίων να κινούνται αθόρυβα τα καθιστά πολύ πιο δύσκολο να τα βρεις. Όχι αδύνατο αλλά δύσκολο».

Ο Ναύαρχος Κέρτις Σκαπαρότι δήλωσε από την πλευρά του:

«Παραμένουμε το κυρίαρχο ναυτικό στον υποβρύχιο πόλεμο αλλά πρέπει να εστιάσουμε στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μας και να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας».

Η ανησυχία είναι έντονη πλέον στις ΗΠΑ που η Wall Street Journal έδωσε στην δημοσιότητα και ένα σχετικό βίντεο με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τον εντοπισμό ενός υποβρυχίου.

Ομως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εχει συμβεί τουλάχιστον 3 φορές ακόμη με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Κ-119 «Voronezh».

Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης με τρόμο ανέφεραν τότε ότι όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της ιταλικής ακτοφυλακής, μαζί με πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ και αεροσκάφη P-8 poseidon, κινητοποιήθηκαν στην αγωνιώδη αναζήτηση δύο αγνοούμενων ρωσικών υποβρυχίων στη Μεσόγειο Θάλασσα, τα οποία δεν τα είχαν εντοπίσει εδώ και πολλές ημέρες.

Σε άρθρο από το pentapostagma.gr με τίτλο ( Mόσχα: «Το υποβρύχιο που αναζητά το ΝΑΤΟ είναι το Κ-119 «Voronezh» – Εκτέλεσε επιχείρηση «προσβολής» των δύο αεροπλανοφόρων»), αναφέραμε ότι το ρωσικό υποβρύχιο Κ-119 «Voronezh» αφού εκτέλεσε επιχείρηση «εικονικής προσβολής» δύο αεροπλανοφόρων, ενός αμερικανικού και ενός γαλλικού χάθηκε και από τότε ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό του…χωρίς όμως αποτέλεσμα .

Έκτοτε αγνοείται η τύχη του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Κ-119 «Voronezh», σχέδιο 949A, το οποίο είναι οπλισμένο με πυραύλους cruise με πυρηνικές κεφαλές , και υπερηχητικούς πυραύλους P-700 «Granit» και ενός ενδεχομένως παρόμοιου τύπου ακόμη .

Το ρωσικό υποβρύχιο –τέρας είναι γνωστό και ως «δολοφόνος αεροπλανοφόρων».

Tο σύγχρονο ντιζελοκίνητο υποβρύχιο κλάσεως «Kilo» με την επωνυμία «Κρασνοντάρ» διαθέτει τους τρομερούς πυραύλους 3M-54 Калибр (Kalibr).

Το νέο τεχνικό επίτευγμα της Ρωσίας παρέχει το βέλτιστο συνδυασμό των πολύ χαμηλών ακουστικών συχνοτήτων και σχεδιασμού stealth, διαθέτει μικρό εύρος ανίχνευσης στόχου, καλύτερο αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, σύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης πληροφοριών, ισχυρές τορπίλες και, υψηλής ταχύτητας πυραύλους Cruise . To όνομα που του έδωσε το ΝΑΤΟ είναι «μαύρη τρύπα».

Τα υποβρύχια κλάσης Improved Kilo όπως αυτά που έχει παραλάβει ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας (4 έχουν παραληφθεί απομένουν ακόμα 2) ανήκουν στο project 636 και έχουν εκτόπισμα 3950 τόνους μήκος 74μ. πλήρωμα 52 ατόμων ενώ στους 6 τορπιλοσωλήνες των 533mm μπορούν να εκτοξευτούν 18 όλα είτε τορπίλες είτε οι νέοι πύραυλοι τύπου Kalibr. Τέλος κάθε υποβρύχιο φέρει εκτοξευτή MANPADS τύπου SA-N-10 με 8 πυραύλους.

https://video-api.wsj.com/api-video/player/v3/iframe.html?guid=21723CDB-FA90-4D0B-A33C-508173D7D520&shareDomain=null

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ