Πολεμική αεροπορία

Π.Καμμένος: «Δεν θα αναβαθμίσουμε 123 F-16» - Πάνε για πώληση ή παλιοσίδερα τα F-16 Block 30 και μένουν σίγουρα εκτός προγράμματος τα Block 52+ Advanced



Το τοπίο γύρω για την αναβάθμιση των F-16 αρχίζει σιγά σιγά και ξεδιαλύνεται όσον αφορά στον αριθμό των αεροσκαφών που θα μπούν στα υπόστεγα να «φορέσουν» νέο ραντάρ AESA και σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Ο αριθμός τους δεν θα ξεπεράσει τα 92 μαχητικά και το κόστος όπως επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να είναι πάνω από 1,1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο ποσό των 2,4 δισ. δολαρίων που ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τράμπ αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο αφορά στην άδεια για την αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών, «για 123 αεροσκάφη στην κατηγορία Viper εδόθη άδεια με πλαφόν τα 2,4 δισ. Η Ελλάδα ζήτησε να αναβαθμιστεί μέρος του στόλου με πλαφόν το 1,1 δισ ευρώ. Το ποσό θα φθάσει μέχρι εκεί».

«Ο Τραμπ ενέκρινε την αναβάθμιση για 123 αεροσκάφη. Εμείς ζητάμε μέρος αυτών. Αν τα 123 αεροσκάφη αναβαθμιστούν στο σύνολό τους θα πάει στα 2,4 δισ. Εμείς θέλουμε μέρος αυτών, που είναι και ανάγκη. Η έγκριση δίνεται για το σύνολο. Αύριο το υπάρχει συνεδρίαση της επιτροπής του Κογκρέσου και αποφασίζουν αν θα μετατραπεί σε δωρεά στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κατέληξε πως «μπορεί μέρος ή όλο το ποσό να είναι αμερικανική βοήθεια. Η εποχή των μιζών έχει τελειώσει».

Αυτό σημαίνει πως τα αεροσκάφη που θα αναβαθμιστούν θα είναι πιθανότατα τα 55 F-16 Block 50 και τα 37 F-16 Block 52+. Όλα τα υπόλοιπα μένουν εκτός προγράμματος. Και καλά τα 30 F-16 Block 52+Advanced, τα οποία είναι σύγχρονα αεροσκάφη (τα τελευταία που πήρε η Πολεμικής Αεροπορία) και υπάρχει χρόνος να αναβαθμιστούν, με τα 32 F-16 Block 30 τί γίνεται;

Η απάντηση είναι πώς τα αεροσκάφη αυτά είτε θα απαξιωθούν και μετά την συμπλήρωση του ορίου ζωής τους θα αρχίσουν να «κανιβαλίζονται» για να συνεχίσουν να πετούν ορισμένα ή θα μπει πωλητήριο σε κάποια αραβική χώρα ή χώρα των Βαλκανίων. Και γι' αυτό πάντως πρέπει να δώσουν την έγκριση τους οι ΗΠΑ. Πάντως, τα F-16 Block 30 θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν στην έκδοση Viper. Άντε να έφταναν μέχρι το επίπεδο του Block 52+ Advanced.

Ο Πάνος Καμμένος σημείωσε επίσης πώς η συμφωνία ενοχλεί κάποιους γιατί θα είναι διακρατική καθώς «δεν υπάρχουν μεσάζοντες, δεν χωρούν μίζες, οι παλιοί φίλοι του Τσοχατζόπουλου αντιδρούν», ενώ αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ είπε ότι «θα πρέπει να χαροποιεί όλους τους Έλληνες η επιτυχία της επίσκεψης αυτής καθώς η ελληνική σημαία κυμάτισε στον Λευκό Οίκο, ενώ από το 1994 πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε δεκτή και συζητήθηκαν τομείς που αφορούν στην ενέργεια, τις επενδύσεις, την οικονομία».

Επεσήμανε ότι το αποτύπωμα θα φανεί από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, στις επενδύσεις που θα έρθουν, τη γεωπολιτική θέση της χώρας που στηρίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Ερωτώμενος για το ιδεολογικό θέμα που αποτελεί η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς στο παρελθόν φώναζε εναντίον των ΗΠΑ και των «βάσεων του θανάτου», ο κ. Καμμένος ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας πήγε όχι ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως πρωθυπουργός.

«Η κρίση μας έδειξε ότι οι πραγματικοί σύμμαχοί μας ήταν οι ΗΠΑ» τόνισε ο Πάνος Καμμένος και αναφέρθηκε σε παρέμβαση Ομπάμα που ενίσχυσε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη με πρόταση Ολάντ.
https://www.youtube.com/embed/zWN6etXk_lA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ