Κόσμος

Πόλη φάντασμα η Ράκα - Εικόνες σοκ μετά την απελευθέρωση από τους τζιχαντιστές (βίντεο)


Πόλη φάντασμα η Ράκα. Εικόνες που κατέγραψε κάμερα μη επανδρωμένου αεροσκάφους από την ισοπεδωμένη πόλη μετά την εκδίωξη του «Ισλαμικού Κράτου» είναι συγκλονιστικές. Μόνον οι σκελετοί των κτιρίων έχουν απομείνει όρθιοι.

Καπνοί αναδίδονται ακόμη από τα ερείπια. Καμμένα αυτοκίνητα κείτονται διάσπαρτα στους ερημωμένους δρόμους. Σκηνές που θυμίζουν το Βερολίνο μετά την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στη Γερμανία το 1945.

Σ’ ένα στιγμιότυπο ένας νεαρός Σύρος καταγράφει με την κάμερα του κινητού την απίστευτη καταστροφή γύρω του. Σ’ ένα άλλο σοκαρισμένοι άνθρωποι βγαίνουν από αυτοκίνητα για να επιθεωρήσουν τι έχει απομείνει από την πόλη τους.

Το μοναδικό χνάρι των τζιχαντιστών είναι μια σημαία του «Ισλαμικού Κράτους» που κυματίζει στη στέγη ενός καμμένου κτιρίου...

Οι εικόνες ελήφθησαν λίγα 24ωρα μετά την απελευθέρωση της Συριακής πόλης από την τρομοκρατική οργάνωση.

Επί τρία χρόνια η Ράκα ήταν θέατρο απίστευτων ωμοτήτων του ISIS, κέντρο της μηχανής προπαγάνδας των τζιχαντιστών και de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου.

https://www.youtube.com/embed/qJDu7cKFA6M

Την περασμένη Παρασκευή οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις -μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων αντικαθεστωτικών μαχητών- ανακοίνωσαν την απελευθέρωση της πόλης από το «Ισλαμικό Κράτος» μετά από τέσσερις μήνες σφοδρών μαχών και ανελέητων συμμαχικών βομβαρδισμών από αέρος και εδάφους. Αλλά το τίμημα είναι βαρύ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 80% των κτιρίων είναι πλέον μη κατοικήσιμα.

«Οι δυνάμεις απελευθέρωσαν από κοινού ολόκληρη την πόλη από τον έλεγχο του ISIS», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανακοίνωσή του. «Η ήττα του ISIS στη Ράκα αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη καμπή στην παγκόσμια εκστρατεία μας για την κατανίκηση του ISIS και της διεστραμμένης ιδεολογίας του. Με την απελευθέρωση της πρωτεύουσας του ISIS και της μεγάλης πλειοψηφίας των εδαφών του είναι ορατό το τέλος του χαλιφάτου του ISIS».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι η αμερικανική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, που ξεκίνησε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, θα μπει σύντομα σε νέα φάση, στην οποία οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν ντόπιες δυνάμεις ασφαλείας, θα αποκλιμακώσουν τη βία σ’ ολόκληρη τη Συρία και θα προωθήσουν τη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν την εδραίωση της ειρήνης «ώστε να μην μπορούν να επιστρέψουν οι τρομοκράτες για να απειλήσουν ξανά τη συλλογική μας ασφάλεια».

Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, στο τι μέλει γενέσθαι με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στον Άσαντ «παραμένει η ίδια».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι ο Άσαντ δεν έχει μέλλον στη Συρία και τον περασμένο μήνα η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ τόνισε ότι όσο ο Άσαντ παραμένει στη θέση του δεν είναι εφικτή η σταθερότητα στη Συρία.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» στη Ράκι ίσως είναι απλώς η αρχή ενός ευρύτερου αγώνα των ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση της περιοχής, καθώς η Ουάσιγκτον πασχίζει να χαράξει μια συνολική στρατηγική για τη Συρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν τη μάχη κατά του ISIS στη Συρία, αλλά η πτώση του προπυργίου των τζιχαντιστών στη Ράκα θα πρέπει να οδηγήσει σ’ ένα περιεκτικό πολιτικό σύστημα, που θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...