Ιστορία

Πόλεμος της Κορέας: Σαν σήμερα, 28 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους (εικόνες)

Σαν σήμερα 5 Οκτωβρίου 1951 το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του καθώς 28 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους και 87 τραυματίστηκαν.

Ήταν 25 Ιουνίου του 1950 όταν η Βόρειος Κορέα, με την διακριτική βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης, πέρασε την μεθόριο του 38ου Παράλληλου εισβάλλοντας στην Νότιο Κορέα και κατέλαβε την Σεούλ.

Τότε ο  ΟΗΕ κάλεσε την Βόρειο Κορέα να αποχωρήσει από την χώρα, καθώς επίσης και τους συμμάχους της Νοτίου Κορέας να στείλουν στρατιωτική βοήθεια. Οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ανταποκρίθηκαν πρώτοι. Ακολούθησαν και οι υπόλοιποι δυτικοί σύμμαχοι. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Ο πόλεμος της Κορέας ήταν η πρώτη μεγάλη στρατιωτική σύρραξη από την απαρχή του Ψυχρού Πολέμου.

Γιατί πήγαν οι Έλληνες σε αυτόν τον πόλεμο

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη χερσόνησο της Κορέας, η Ελλάδα βρισκόταν στη πιο δύσκολη φάση της νεώτερης ιστορίας της. Μόλις είχε βγει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την οικονομία της διαλυμένη αλλά το χειρότερο ήταν ότι ο πόλεμος συνεχιζόταν μέσα στα σύνορα της. Ένας πόλεμος ύπουλος που εκτός από το αίμα το κύμα διώξεων και τρομοκρατίας, και τις υλικές καταστροφές διαλύει τον κοινωνικό ιστό μιας χώρας.

Η Ελλάδα είχε εμφύλιο πόλεμο. Και μπορεί θεωρητικά αυτός να είχε τελειώσει κάποιους μήνες πριν (το 1949), ουσιαστικά κατέτρωγε τα σωθικά της χώρας. Μιας χώρας φάντασμα που κυνηγούσε κομμουνιστές, χωρίς εξωτερική πολιτική, χωρίς οικονομία. Το μόνο που μπορούσε η Ελλάδα πλέον να προσφέρει στο ΝΑΤΟ και τους συμμάχους, ήταν αξιόμαχοι, εμπειροπόλεμοι μπαρουτοκαπνισμένοι στρατιώτες... Και προσέφερε.

Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα αναχώρησε για την Κορέα από τον Πειραιά στις 16/11/1950 με το αμερικανικό οπλιταγωγό “Τζένεραλ Χαν”. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο του 1953 η ελληνική κυβέρνηση (Παπάγος) δέχτηκε να αυξήσει την ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κορέα – για να καλυφθεί το κενό της αποχώρησης γαλλικού τάγματος για την Ινδοκίνα – από τάγμα σε Σύνταγμα, στέλνοντας άλλο ένα τάγμα. Συνολικά στο χρονικό διάστημα 1950 – 1955 στάλθηκαν στην Κορέα 10.225 αξιωματικοί και οπλίτες. Στάλθηκε επίσης ένα σμήνος από 7 αεροσκάφη. Στη συνέχεια στάλθηκαν άλλα 2 για αναπλήρωση απωλειών.

Η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κορέα ουσιαστικά τερματίστηκε τον Οκτώβρη του 1955, όταν το εκστρατευτικό σώμα διαλύθηκε και η δύναμη των ανδρών του επέστρεψε στην Ελλάδα (στην Κορέα έμεινε μια συμβολική δύναμη 10 ανδρών).

Οι ελληνικές απώλειες από τη συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας δεν ήταν λίγες: 183 νεκροί και 610 τραυματίες, σύνολο απωλειών 793 αξιωματικοί και οπλίτες. Η αεροπορία μέτρησε απώλειες 4 αεροσκάφη και 12 νεκρούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.



Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μοναδική μάχη στην Κορέα που τα ελληνικά στρατεύματα υποχώρησαν, έγινε τον Σεπτέμβριο του 1952. Ήταν η μάχη στο μεγάλο ύψωμα Νόρι, όπου οι Αμερικάνοι επιτέθηκαν κατά λάθος στο ελληνικό τάγμα.

Οι Έλληνες τιμήθηκαν για την συμβολή τους από την Δημοκρατία της Κορέας στην 60η επέτειο από το τέλος του πολέμου. Η Δημοκρατία της Κορέας ανήγειρε μνημείο πεσόντων για τους Έλληνες, λίγο έξω από τη πρωτεύουσα Σεούλ, με την επιγραφή να αναφέρει: «Οι γενναίοι αυτοί στρατιώτες της Ελλάδος ενσάρκωσαν το εύδαιμον, το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το έμψυχον. Τιμή και δόξα τοις πεσούσι πολεμισταίες».

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ