Αρχείο

Πρωτοφανές: Ο διοικητής του ΝΑΤΟ στο περισκόπιο του υποβρυχίου "ΠΙΠΙΝΟΣ" σε βολή τορπίλης με «κατεύθυνση» τουρκικό στόλο

Η παρουσία και μόνο ανώτατου Αμερικανού αξιωματικού σε ελληνική ναυτική άσκηση αποτελεί σαφές "μήνυμα" προς την Άγκυρα για το που οδηγείται η κατάσταση και οι σχέσεις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ με την νεο-οθωμανική Τουρκία. 

Η Ελλάδα μετατρέπεται στη πρώτη γραμμή άμυνας-ανάσχεσης Ρωσίας και Τουρκίας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα αμυντικών αναλυτών για την μεγάλη παρουσία νατοϊκών και ειδικά Αμερικανών στην Ελλάδα. 

Ο Διοικητής Υποβρυχίων ΝΑΤΟ (Commander Submarines NATO – COMSUBNATO) Υποναύαρχος Andrew Lennon πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του.

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, o Διοικητής Υποβρυχίων ΝΑΤΟ επισκέφθηκε το ΓΕΝ όπου συναντήθηκε με τον Υπαρχηγό ΓΕΝ Υποναύαρχο Ιωάννη Παξιβανάκη ΠΝ, συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Χθες Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, ο Αμερικανός Υποναύαρχος μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου, όπου συναντήθηκε με τον Υπαρχηγό Στόλου Υποναύαρχο Ευθύμιο Μικρό , επισκέφθηκε την Διοίκηση Υποβρυχίων και τη Σχολή Υποβρυχίων, όπου ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων τόσο της Διοίκησης όσο και της Σχολής, καθώς και για τις δυνατότητες του προσομοιωτή Υποβρυχίων.

Ακολούθως επισκέφθηκε το υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ .

Στην συνέχεια επιβιβάστηκε στο υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ όπου παρακολούθησε βολή τορπίλης στο πλαίσιο της προγραμματισμένης άσκησης “ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ 20/17”, στον κόλπο Μεγάρων κατά «τουρκικών στόχων» .

Η παρουσία και μόνο του νατοϊκού μεν Αμερικανού δε αξιωματικού σε ελληνικό υπερσύγχρονο υποβρύχιο κατά την διάρκεια άσκησης, υπογραμμίζει σαφώς τον σεβασμό που τρέφουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό , αλλά και στις ΕΔ γενικότερα, αλλά υπογραμμίζει και το σαφή νέο προσανατολισμό των ΗΠΑ στην περιοχή μας .

Η συνεχόμενη φυσική παρουσία πλειάδας Αμερικανών αξιωματούχων πολιτικών και ειδικά στρατιωτικών, και οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με την ελληνική πολεμική αεροπορία ,ναυτικό και δυνάμεις καταδρομών σημαίνουν πολλά , τόσο για την χώρα όσο και τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Ειδικά τώρα που η Τουρκία έχει εκτραπεί από τα νατοϊκά στάνταρ και «κινείται» πρόσω ολοταχώς στην «αγκαλιά» του οργανισμού CSTO.

Έκθεση του ΝΑΤΟ τονίζει ότι η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει στην κατοχή της νησιά τα οποία έχουν τεράστια γεωστρατηγική αξία. Και η αξία αυτή χρησιμεύει ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη σε σχέση με την μεγάλη προσοχή τόσο της Ρωσίας όσο και της Τουρκίας στην περιοχή.

Το ρευστό πολιτικό τοπίο στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και το γεγονός ότι η ενταξιακή διαδικασία της χώρας στην Ε.Ε. δεν φαίνεται να προχωρά, σε συνδυασμό με τη συμμαχία της Άγκυρας με τη Μόσχα σημαίνει ότι η Ελλάδα παίζει ήδη τρομερά σημαντικό στρατιωτικό ρόλο για τις ΗΠΑ.

Η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα, ο Ερντογάν παραβιάζει καθημερινά δεκάδες βασικές πολιτικές ελευθερίες και διεθνείς δημοκρατικούς κανόνες, ενώ αγοράζει ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και κρατά Αμερικανούς ομήρους. Την ίδια στιγμή εισβάλει με ειδικές δυνάμεις στο Β.Ιράκ απαιτεί εδάφη που δεν του ανήκουν ….και απειλεί συνεχώς σε Αιγαίο και Κύπρο.

Σε την περίπτωση που ολοκληρωθεί η κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, μια από τις βασικές επιλογές τους είναι η βάση στην Κρήτη, η οποία -με βελτιώσεις και αναβάθμιση- θα μπορούσε να περιορίσει τις συνέπειες από την τυχόν αμερικανική αποχώρηση από την Τουρκία.
Ήδη έχει γίνει γνωστή η πρόθεσή των Αμερικανών για την εγκατάσταση στη Σούδα μόνιμης στρατοπέδευσης ειδικών δυνάμεων, αλλά και μια μοίρας μη επανδρωμένων αεροχημάτων ( UCAV). Το αμερικανικό στρατιωτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό χώρο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην Κρήτη και τη Σούδα…

Τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πολλαπλασιαστεί οι επισκέψεις , αυτοψίες Αμερικανών σε ελληνικά αεροδρόμια προκειμένου να επιλεγούν οι κατάλληλες τοποθεσίες για την εγκατάσταση δύο μοιρών Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UAV ή drones) .

Όσο για τον Ερντογάν , τι άλλο να κάνει δηλαδή για να χαρακτηρισθεί άκρως επικίνδυνος …από το σύστημα «ασφαλείας», ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ ;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ