Πολεμική αεροπορία

Πού βρίσκεται το θέμα της πώλησης των αεροσκαφών F-16 Block 30;

Το θέμα της αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16 φέρνει στο προσκήνιο την υπόθεση της πώλησης του στόλου της παλαιότερης έκδοσης των μαχητικών του τύπου, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), με σκοπό τα χρήματα από την πώληση να χρησιμοποιηθούν στην αναβάθμιση των υπολοίπων.

Η μία περίπτωση είναι η Ελλάδα να συμφωνήσει στην πώληση 10-12 μαχητικών στην Κροατία που αναζητά νέα μαχητικά αεροσκάφη, εξετάζοντας και την περίπτωση προμήθειας μεταχειρισμένων, όπως τα ελληνικά F-16 Block 30, για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πρόταση.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική και την κροατική πλευρά, χωρίς όμως να έχουμε φτάσει στο σημείο που θα συζητηθεί η τιμή σε μια ενδεχόμενη τέτοια προμήθεια.

Τα αεροσκάφη αυτά διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την αξία τους, μόνο που κάποια έχουν το ASPIS II και άλλα το σημαντικά παλαιότερο ASPIS I.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει μεταφέρει στους Κροάτες, ότι συστήματα που θα προκύψουν από την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο μιας σημαντικής αναβάθμισης των αεροσκαφών που θα αγοράσει η βαλκανική χώρα, κάτι που θα γίνει σε προνομιακή τιμή, κάτι που ασφαλώς θα εξαρτηθεί από τον βαθμό εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε αυτή την αναβάθμιση (των κροατικών).

Όσον αφορά το κόστος, με βάση κάποιες εκτιμήσεις έμπειρων παρατηρητών, η τιμή μονάδας στην κατάσταση που βρίσκονται θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 10-15 εκατομμυρίων δολαρίων ανά μονάδα, ώστε να προστεθεί ένα λογικό ποσό αναβάθμισής τους. Ίσως ένας λογικός συμβιβασμός θα μπορούσε να βρεθεί γύρω στα 12 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος.

Η δεύτερη περίπτωση που αφορά το σύνολο των ελληνικών F-16 Block 30, είναι αυτή του φερόμενου ενδιαφέροντος που έχει διατυπωθεί από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Ο λόγος που θα έκανε τα ΗΑΕ να τα θέλει δεν είναι σαφής, καθώς διαθέτουν τα πλέον προηγμένα F-16 προ της διαμόρφωσης F-16V (Viper), τα F-16 Block 60.

Εκτιμάται, ότι τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να έχουν κάποιο κράτος στο οποίο θα επιθυμούσαν να τα διαθέσουν, αφού πρώτα εμπλακεί η υπερδραστήρια τα τελευταία χρόνια αμυντική τους βιομηχανία σε πρόγραμμα αναβάθμισης. Όλα αυτά όμως μένουν να αποδειχθούν και πάνω από όλα οι δυο πλευρές να φτάσουν στο κρίσιμο σημείο, στα χρήματα…

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ