Κόσμος

Πουτζδεμόντ: Αν δεν κάνουμε διάλογο θα κηρύξω την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Επιμένει στο διάλογο ο πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ στη δεύτερη απαντητική του επιστολή στον Μαριάνο Ραχόι απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τότε το καταλανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Ωστόσο ο Καταλανός πολιτικός για δεύτερη φορά και παρά τα τελεσίγραφα της Μαδρίτης στην επιστολή του δεν διευκρινίζει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι.

Η απαντητική επιστολή στον Μαριάνο Ραχόι:

Αν και η Καταλονία είναι διχασμένη αναφορικά με το θέμα της ανεξαρτησίας, οι αυτονομιστές που βρίσκονται στην εξουσία έχουν απειλήσει να κηρύξουν επισήμως την ανεξαρτησία της επαρχίας βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της η συντηρητική κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει προειδοποιήσει ότι θα αναλάβει τον έλεγχο της επαρχίας, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από τη δικτατορία του Φράνκο.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης διαμηνύει
ότι θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εάν ο Πουτζδεμόντ αποδεχόταν να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από την καταλανική κυβέρνηση, προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, είναι άκυρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ