Περιβάλλον

«Πνίγεται η Γη» - Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 800.000 ετών το διοξείδιο του άνθρακα

Ένα βαρύ πέπλο διοξειδίου του άνθρακα έχει εγκατασταθεί πλέον σε μόνιμη βάση στα ανώτερα τμήματα της γήινης ατμόσφαιρας, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό (WMO - World Meteorological Organization) τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ανήλθαν στο ανώτερο επίπεδο των τελευταίων 800.000 ετών το 2016 φτάνοντας τα 403,6 μέρη ανά εκατομμύριο, έναντι 400 εκατομμυρίων μερών ανά εκατομμύριο το 2015.

Ο WMO υποστηρίζει ότι την τελευταία φορά που η γήινη ατμόσφαιρα είχε αντίστοιχη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, η μέση θερμοκρασία ήταν 2 με 3 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη και η στάθμη των ωκεανών 10 έως 20 μέτρα υψηλότερη, προϊδεάζοντας για το τι πρόκειται να συμβεί εάν η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η συγκέντρωση παρέμενε σταθερή για 800.000 χρόνια σε λιγότερο από 280 εκατομμύρια μέρη μέχρι την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, οπότε η καύση ορυκτών υλών για την απαιτούμενη παραγωγή ενέργειας κατέστη η κινητήριος δύναμη εργοστασίων και μέσων μεταφοράς.

Το διοξείδιο του άνθρακα σκεπάζει σαν κουβέρτα την Γη με αποτέλεσμα μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει στην επιφάνεια του πλανήτη να εγκλωβίζεται μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα και να οδηγεί σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας. Πρόκειται για τη διαδικασία που εκλαϊκευμένα περιγράφεται με τον όρο «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου».

Με βάση τη «Συμφωνία του Παρισιού στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή» που συμφωνήθηκε το 2015 από σχεδόν 200 χώρες, στόχος είναι να μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, εν μέρει μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων. Με βάση αυτή τη συμφωνία οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις εκπομπές τους κατά 26-28% έως το 2025 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Ωστόσο τον περασμένο Ιούνιο ο Donald Trump αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. «Αυτή η συμφωνία έχει λιγότερο να κάνει με το κλίμα και περισσότερο με το να κερδίζουν άλλες χώρες εις βάρος των ΗΠΑ», είχε δηλώσει τότε.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, είχε προειδοποιήσει ότι ο κόσμος μας θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια του την ύπαρξη αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...