Διατροφή

Πικρό πεπόνι: Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, καταπολεμά τον διαβήτη και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Όταν ταξιδεύουμε με νοσταλγία στις καλοκαιρινές διακοπές και τις γευστικές του απολαύσεις, η πρώτη εικόνα που ξυπνά στη φαντασία μας είναι ένα κατακίτρινο, ζουμερό, γλυκό και δροσερό πεπόνι!

Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν και πικρά πεπόνια (μομορντίκα!), που ευδοκιμούν στις μακρινές θάλασσες της Καραϊβικής ή στους αφιλόξενους βράχους της Ασίας, αλλά μπορούν να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν φυσιολογικά και στη χώρα μας; Αυτό το παράξενο φρούτο μοιάζει με ένα χοντροκομμένο αγγούρι, ή με μια ζαρωμένη κολοκύθα, κι όμως είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα του πλανήτη.

Παραδοσιακές χρήσεις του πικρού πεπονιού

Το πικρό πεπόνι χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση από διάφορες στομαχικές κι εντερικές διαταραχές, όπως :

Δυσπεψία
Έλκη
Κολίτιδα
Δυσκοιλιότητα
Εντερικά παράσιτα
Επίσης χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της πέτρας στα νεφρά αλλά και στην ανακούφιση από τον πυρετό, σε ηπατικές νόσους, σε πόνους λόγω εμμηνορρυσίας και ως συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή της ασθένειας του ιού HIV/AIDS.

Προστατεύει τους διαβητικούς!

Σύμφωνα με μελέτες τα συστατικά που πικρού πεπονιού μιμούνται τη λειτουργία της ινσουλίνης. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διευκολύνοντας τη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα και στην αποθήκευση της ενέργειας στο ήπαρ και τους μύες. Το φρούτο αυτό βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ανοχή στη γλυκόζη και τη σηματοδότηση της ινσουλίνης, ενώ βοηθά στην απώλεια βάρους.

Χρήση σε καρκινοπαθείς!

Παραδόξως, οι ίδιες λειτουργίες που καθιστούν το πεπόνι κατάλληλο για τους διαβητικούς, βοηθούν και στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Colorado ανακάλυψε ότι το πικρό πεπόνι σταματά τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται στον καρκίνο του παγκρέατος από το να μεταβολίζουν τη γλυκόζη. Αυτό συμβαίνει διότι τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται σάκχαρα για να επιβιώσουν. Οι μελέτες ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωση πικρού πεπονιού μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 60%.

Το πικρό πεπόνι έχει επίσης κυτταροτοξική δράση. Περιέχει πρωτεΐνη αναστολής της σύνθεσης ριβοσωμάτων (RIP) που προκαλεί απόπτωση στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη . Επίσης, αποτρέπει την μετάσταση του καρκίνου. Βασικά, τα ποντίκια που τράφηκαν με εκχύλισμα πικρών πεπονιών έδειξαν μείωση του πολλαπλασιασμού του καρκίνου κατά 51%.

Και οι μελέτες αυτές δεν είναι οι μοναδικές! Συμφώνα με άλλες μελέτες η θεραπεία με σκευάσματα πικρού πεπονιού σε αρκετές εργαστηριακές σειρές καρκινικών κυττάρων οδηγεί σε διακοπή του κυτταρικού κύκλου και σε απόπτωση, χωρίς να επηρεάζεται η φυσιολογική ανάπτυξη των κανονικών κυττάρων του σώματος.

Το φρούτο επίσης έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας, τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο των ωοθηκών, τον καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του πλακώδους κυττάρου (καρκίνος του δέρματος).

Η Ratna Ray, Ph.D., καθηγήτρια παθολογίας ελπίζει να συνεχιστεί η έρευνα της χρήσης του πικρού πεπονιού στη θεραπεία του καρκίνου. Ποιος ξέρει, ίσως σε λίγα χρόνια οι χυμοί πικρού πεπονιού αντικαταστήσουν τη χημειοθεραπεία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το πικρό πεπόνι!

Οι υγιείς ενήλικες δεν πρέπει να υπερβαίνουν την κατανάλωση 60 γραμμαρίων πικρού πεπονιού την ημέρα. Μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο ή διάρροια . Τα παιδιά κάτω των 18, οι εγκυμονούσες και άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή υπογλυκαιμικά φάρμακα δεν πρέπει να καταναλώνουν πικρό πεπόνι, εκτός κι αν η κατανάλωσή του επιβλέπεται κατόπιν ιατρικής συνταγής και παρακολούθησης από τον γιατρό.

Χυμός από πικρό πεπόνι…όχι και τόσο πικρός!

Συστατικά:

1 πικρό πεπόνι *
3 μήλα
2 στελέχη σέλινο
1 αγγούρι
1 λεμόνι
*Μπορείτε να βρείτε πικρό πεπόνι σε ασιατικά παντοπωλεία ή σε καταστήματα υγιεινών προϊόντων.

Οδηγίες:

Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά.
Κόβουμε το πικρό πεπόνι και αφαιρούμε τους σπόρους.
Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα μήλα.
Κόβουμε τα υλικά και φροντίζουμε να είναι ανέπαφη η φλούδα.
Προσθέτουμε αλάτι και μέλι για να δώσουμε γεύση.
Πολτοποιούμε και απολαμβάνουμε!
Κείμενο –Απόδοση Λ.Τ.

Πηγή: share24.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ