Αθλητισμός

Παγκόσμιο Κύπελλο: Σκάνδαλο με ανάμειξη του Αλ Κελαΐφί και… αέρα Ελλάδας

Η γενική εισαγγελία της Ελβετίας ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινάει έρευνα που αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τα επόμενα τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα. Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση πώλησής των διοργανώσεων 2018, 2022, 2026 και 2030 είναι ο πρώην γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, ο οποίος είναι εμπλεκόμενος σε σειρά σκανδάλων που συνδέονται με την εποχή προεδρίας του Ζεπ Μπλάτερ στη FIFA.

Μαζί του, όμως, ερευνάται και ο Νασέρ Αλ Κελαΐφι. Ο ιδιοκτήτης της Παρί είναι διευθύνων σύμβουλος στο κανάλι «BEIN Sports», το οποίο έχει πάρει ηγετικό ρόλο για τα τηλεοπτικά του 2026 και του 2030. Και για τον λόγο αυτό, βρίσκεται στο… μικροσκόπιο των Αρχών.

Η υπόθεση αυτή έχει και… ελληνικό αέρα. Χθες, υπάλληλοι της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο συνεργασίας τόσο με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές Δικαστικές Αρχές όσο και με συναρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές επιβολής του νόμου, συμμετείχαν σε κοινή Ευρωπαϊκή επιχείρηση ερευνών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που διενεργήθηκαν ταυτόχρονα στην Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Σταύρος Θωμαδάκης.

Οι διενεργηθείσες έρευνες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αφορούσαν σε υπόθεση ποινικής έρευνας που διεξάγει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας κατά πρώην γενικού γραμματέα της FIFA (του Βάλκε) και κατά εκτελεστικού διευθυντή αλλοδαπής εταιρίας σε σχέση με την ανάθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (του Αλ Κελαΐφί).

Για τον σκοπό αυτό, όσον αφορά την Ελλάδα, συνεργάστηκαν το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας, η EUROJUST με τον συντονισμό του υπηρετούντος σε αυτήν Έλληνα εισαγγελικού λειτουργού, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών - Τμήμα Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών, Ειδικός Ανακριτής Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών και το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών & Όπλων του ΣΔΟΕ Π.Δ. Αττικής & Αιγαίου.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή βοηθού εισαγγελέα από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας και παρουσία Ελλήνων δικαστικών λειτουργών, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα που θα ερευνηθούν και θα αξιοποιηθούν στα πλαίσια της έρευνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ