Πολιτική

Πέθανε ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης - Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Αργά το βράδυ της Τετάρτης πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης. Επρόκειτο για έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ειδικό σε θέματα ασφάλειας, κατασκοπείας και βαλκανικών σχέσεων.

Ο Νίκος Γρυλλάκης γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Αλίκαμπος Χανίων. Εκπαιδεύτηκε σε θέματα κατασκοπίας-αντικατασκοπίας από την Αμερικανική και Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών και υπηρέτησε στο Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ και στο Γραφείο Πληροφοριών του ΓΕΣ. Τραυματίστηκε σε επιχείρηση αντικατασκοπίας.

Διετέλεσε διοικητής σε όλα τα νευραλγικά κλιμάκια των τεθωρακισμένων του Στρατού (Επιλαρχίας Αρμάτων – Σχολής Αξιωματικών Τεθωρακισμένων – Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων – Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας – Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων ΓΕΣ – Τεθωρακισμένης Μεραρχίας).

Αποστρατεύτηκε το 1986 με τον βαθμό του επίτιμου αντιστρατήγου. Μετά την αποστρατεία του διετέλεσε διευθυντής Ασφαλείας και Πληροφοριών του κόμματος της ΝΔ μέχρι το 1989 και από το 1989 μέχρι το 1993 σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και διαβαλκανικών σχέσεων.

Το όνομα του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα την εποχή που την πολιτική ζωή του τόπου μονοπωλούσε το διαβόητο σκάνδαλο των υποκλοπών (1988-1991), το οποίο δεν έφτασε ποτέ στο δικαστήριο.

Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και μυστικές αποστολές στα Σκόπια την περίοδο 1990-93 που σχετίζονταν με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος θα τελεστεί το μεσημέρι σε ιερό ναό της Βούλας στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ