Κόσμος

Οργή στην Τουρκία για τον νόμο για τους θρησκευτικούς γάμους - Θα περάσει «είτε σας αρέσει είτε όχι», είχε ξεκαθαρίσει ο Ερντογάν

Ενέκρινε η τουρκική βουλή άρθρο νομοσχεδίου, το οποίο επιτρέπει σε θρησκευτικούς αξιωματούχους να τελούν και να εγγράφουν γάμους, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το άρθρο επιτρέπει σε μουφτήδες να τελούν γάμους και περιλαμβάνεται σε νόμο που περιλαμβάνει συνολικά 42 άρθρα. Ο νόμος θα τεθεί και στο σύνολό του σε ψηφοφορία στη βουλή, αφού εγκριθούν και τα υπόλοιπα επιμέρους άρθρα του.

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε τον Ιούλιο και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο νόμος που είναι σήμερα σε ισχύ προβλέπει οι ληξίαρχοι να έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν τους γάμους που τελούνται. Οι επικριτές της νέας ρύθμισης λένε πως αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για γάμους που δεν θα καταγράφονται πουθενά αλλά και για γάμους με παιδιά. Υποστηρίζουν επίσης πως παραβιάζει αρχές του τουρκικού αστικού δικαίου και θα υπονομεύσει τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών- όπως το δικαίωμα στο διαζύγιο.

Τα κόμματα CHP και HDP έχουν ζητήσει το άρθρο να εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο, με το επιχείρημα πως είναι αντίθετο στο σύνταγμα. Ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της βουλής.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα πως ο νόμος θα περάσει «είτε σας αρέσει είτε όχι».

«Κάνετε όλες τις πτυχές του κράτους- από την εκπαίδευση έως τον γάμο-θρησκευτικές» τόνισε στη βουλή ο βουλευτής του CHP Murat Bakan ενώ εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP υπερασπίστηκε τον νόμο υποστηρίζοντας πως είναι «μια ρύθμιση εντός της πολιτικής ζωής, όχι της θρησκευτικής». «Γάμος που τελείται από μουφτή είναι πολιτικός. Ο γάμος και οι συνέπειές του είναι τα ίδια με έναν γάμο που τελείται στο δημαρχείο, η ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με τους γάμους με παιδιά» τόνισε.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 από την Τουρκία, η αστυνομία έβαλε «βραχιολάκια» σε έντεκα γυναίκες, οι οποίες διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο έξω από τη βουλή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ