Κόσμος

Οι τελευταίες στιγμές του Κιμ Γιονγκ Ναμ: «Τα μάτια του γύρισαν προς τα πάνω και...» (βίντεο)


Ο γιατρός που ήταν δίπλα στον Κιμ Γιονγκ Ναμ, αδελφό του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, περιέγραψε στο δικαστήριο τις στιγμές πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Κατηγορούμενες για την υπόθεση είναι η Σι Αϊσγιά από την Ινδονησία και η Ντοάν Θι Χουόνγκ από το Βιετνάμ καθώς έφεραν σε επαφή το πρόσωπο του Κιμ με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα VX, που έχει χαρακτηριστεί ως όπλο μαζικής καταστροφής από τον ΟΗΕ.

«Τον είδα να κρατάει το κεφάλι του, να κλείνει τα μάτια του δυνατά και το πρόσωπό του ήταν κατακόκκινο. Ήταν πολύ ιδρωμένος» κατέθεσε ο Nik Mohd Azrul Ariff Raja Azlan στο δικαστήριο της Μαλαισίας.

Ο Κιμ, ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται ότι δηλητηριάστηκε με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα VX στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον Φεβρουάριο. Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν καρέ – καρέ τις κινήσεις των δύο γυναικών που θεωρούνται υπεύθυνες για τη δολοφονία του: Η μία πλησιάζει τον Κιμ Γιονγκ Ναμ που περπατά ανυποψίαστος στο αεροδρόμιο, τον «αρπάζει» και τον ακινητοποιεί. Η άλλη τον ψεκάζει στο πρόσωπο.
https://www.youtube.com/embed/EoJ0AUJMvk8

Οι αρχές της Μαλαισίας ισχυρίζονται ότι οι κατηγορούμενες εκπαιδεύτηκαν από πράκτορες της Βόρειας Κορέας για να τον δολοφονήσουν ωστόσο οι δικηγόροι τους αρνούνται τις κατηγορίες και ανέφεραν ότι οι γυναίκες εξαπατήθηκαν καθώς «νόμιζαν ότι συμμετείχαν σε μία τηλεοπτική εκπομπή που έκανε φάρσες».

Από την πλευρά της η Πιονγιανγκ αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία του Κιμ.

Η κατάθεση του γιατρού

Παρότι δεν ένιωθε καλά, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ φαίνεται να υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασής του και περπάτησε έως το χώρο του αεροδρομίου όπου παρέχονται οι πρώτες βοήθειες. Εκεί ο βοηθός γιατρού, Rabiatul Adawiyah ανέφερε ότι σκούπισε από το πρόσωπό του ένα «άοσμο υγρό, που φαινόταν σαν νερό».

Ο Nik Mohd Azrul ήταν ο πρώτος γιατρός που εξέτασε τον Κιμ. Σύμφωνα με το CNNi, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο 45χρονος είχε ταχυκαρδία και η αρτηριακή του πίεση είχε ανέβει σε απειλητικό για τη ζωή του επίπεδο.

Λίγη ώρα αργότερα έπαθε κρίση: «Τα μάτια του γύρισαν προς τα πάνω και σάλια έτρεχαν από το στόμα του. Δεν είχε επαφή με το περιβάλλον».

«Επειδή ήταν ένας βαρύς άνδρας δεν μπορούσα να τον μεταφέρω μόνος στην άλλη αίθουσα. Έτσι κάλεσα άτομα από το προσωπικό και καταφέραμε να τον πάμε στο δωμάτιο αλλά, εξαιτίας του βάρους του, δεν μπορέσαμε να τον βάλουμε στο κρεβάτι», συνέχισε ο γιατρός.

Το ιατρικό προσωπικό του αεροδρομίου κατάφερε να σταματήσει την κρίση που έπαθε ο Κιμ με τη χορήγηση αδρεναλίνης και άλλων φαρμάκων. Όμως στη συνέχεια προσήλθε σε κατάσταση καταπληξίας και έπεσε η πίεσή του.

Έπειτα από μία ώρα ο Κιμ Γιονγκ Ναμ μπήκε σε ασθενοφόρο για το κοντινό νοσοκομείο Putrajaya, όμως ο 45χρονος άφησε την τελευταία του πνοή καθ’ οδόν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές