Κύπρος

Οι Ρώσοι διασυνδέουν την επίσκεψη Αναστασιάδη στην Μόσχα με την υπόθεση Browder

Η Λευκωσία, ενόψει της επίσκεψης Αναστασιάδη στη Μόσχα, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί με την παρέμβαση του υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας και τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη, σε σχέση με την υπόθεση Browder.

Η Μόσχα διασύνδεσε ευθέως την απαίτηση της να δοθούν στοιχεία από τις κυπριακές αρχές για εταιρείες του B. Browder με τις διμερείς σχέσεις και την επικείμενη συνάντηση Πούτιν – Αναστασιάδη.

Η Λευκωσία έχει διαμηνύσει στη Μόσχα ότι στην Κύπρο υπάρχει διάκριση εξουσιών και ως εκ τούτου η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στη δικαιοσύνη για να ικανοποιήσει το ρωσικό αίτημα. Αυτό μάλλον δεν έγινε κατανοητό από τη Ρωσία και χθες ο πρέσβης Στανισλάβ Οσάτσι δήλωσε πως «ο Browder αποτάθηκε στο δικό σας δικαστήριο κι εμείς νομίζουμε πως παραμονές της επισκέψεως του Προέδρου Αναστασιάδη (στη Ρωσία), αυτό είναι κάπως, όχι και τόσο καλό, για τις διμερείς μας σχέσεις».

Επισήμως ούτε η κυβέρνηση ούτε τα κόμματα έκαναν οποιοδήποτε σχόλιο. Υπήρξε μόνο μια δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα επηρεασμού του ταξιδιού Αναστασιάδη στη Μόσχα , επικαλούμενος ένα απόσπασμα της δήλωσης του Ρώσου πρέσβη ότι πρόκειται για μια διαφορά της Ρωσίας με τον Browder.

Το θέμα αφορά μια υπόθεση με παγκόσμιες διαστάσεις η οποία αγγίζει τόσο το Κρεμλίνο και τον Β. Πούτιν, όσο και τον Λευκό Οίκο και τον Ντ. Τραμπ.

Πρόκειται για την υπόθεση Browder, η οποία έχει οδηγήσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ σε επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από το 2012. Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης βρίσκονται εταιρείες ρωσικών συμφερόντων στην Κύπρο αλλά και εταιρείες του αμερικανού πολυεκατομμυριούχου Bill Browder, εγγονού του πρώην ΓΓ του ΚΚ των ΗΠΑ. Προσφάτως η Μόσχα ζήτησε άδεια για να αποστείλει στη Κύπρο ανακριτές ώστε να παραλάβουν έγγραφα για εταιρείες συνδεδεμένες με τον Browder, οι οποίες σχετίζονται με αγορά μετοχών της Gazprom. O Bill Browder παρενέβη με αγωγή στο δικαστήριο ζητώντας να μην δοθούν τα στοιχεία καθώς η απαίτηση της Μόσχας έχει πολιτικά κίνητρα.

Την ύπαρξη πολιτικών κινήτρων εκ μέρους της Μόσχας διαπίστωσαν και άλλες χώρες της ΕΕ οι οποίες αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ρωσικών αρχών. Επίσης η Interpol για τον ίδιο λόγο αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Ρωσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Browder υποστηρίζει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι μετέφεραν στη Κύπρο, 230 εκατ. δολάρια που πήραν παρανόμως από το δικό του επενδυτικό ταμείο και μέσω εταιρείας αγόραζαν ακίνητα στις ΗΠΑ για να τα ξεπλύνουν. Η δικηγόρος αυτής της εταιρείας είχε συναντήσεις με τον γιο του Ντόναλτ Τραμπ πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υποψίες για ρωσική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ