Βαλκάνια

Οι ομόδοξοι σε τροχιά σύγκρουσης: Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα προστατεύει τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου απέναντι στα ρωσο-σερβικά μαχητικά

Του Βασίλη Καπούλα

Ο υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου δήλωσε πριν λίγο ότι οι ελληνικές και ιταλικές αεροπορικές δυνάμεις θα προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της χώρας του.

Ο Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς δήλωσε ότι υπάρχει τεχνική συμφωνία με τα  δύο γειτονικά κράτη για την διενέργεια εναέριων περιπολιών έναντι της ρωσικής απειλής .

«Η αστυνόμευση είναι απολύτως η καλύτερη επιλογή για να προστατεύσουμε τον ουρανό μας», ανέφερε ο  Boskovic.

Το Μαυροβούνιο έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2017. Είναι το 29ο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας.

Περιττό να τονίσουμε ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία χαίρει τεράστιας εκτίμησης μέσα στο ΝΑΤΟ από φίλους και εχθρούς.

https://youtu.be/MQMJPuG3l6I?t=5

https://youtu.be/lOuCeI8dsXs?t=6

Πρόκειται σαφώς για την εκτέλεση σχεδίου ελέγχου των Βαλκανίων από νατοϊκές δυνάμεις με σκοπό την παρεμπόδιση «ρωσικού δακτύλου» ειδικά μετά την περίπτωση δράσης Ρώσων πρακτόρων στις  τελευταίες εκλογές, σύμφωνα πάντα με αμερικανικές πηγές.

Την Ρωσία όμως και τον Πούτιν δεν τον ρώτησαν και σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να καθίσει με "σταυρωμένα χέρια".

Την ίδια ακριβώς στιγμή ο Αμερικανός  ΥΦΕΞ μίλησε για  «αμφιλεγόμενη» στάση της Σερβίας που ισορροπεί ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία, καθώς και την ενεργοποίηση  της άμεσης λύσης του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα ,  αποκαλύπτοντας το τεράστιο παιχνίδι που διαδραματίζεται στην περιοχή μας.

Πρόκειται για ενδόμυχους φόβους των ΗΠΑ σχετικά με την ρωσική διείσδυση η οποία είναι αρκετά μεγάλη σε πολλές χώρες των Βαλκανίων και η οποία βασίζεται στην γλώσσα , στην ιστορία και φυσικά στην ορθόδοξη θρησκεία.

Ο επόμενος στόχος είναι η Σερβία από τις ΗΠΑ , αυτό είναι σίγουρο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός ‘Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σόιγκου παρέδωσε πρόσφατα στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τα έξι αεροσκάφη MiG-29, τα οποία αποτελούν μέρος της δωρεάς σε στρατιωτικό υλικό που παρέχει η Ρωσία στην Σερβία.

Η τελετή παράδοσης- παραλαβής έγινε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο «Μπατάινιτσα» του Βελιγραδίου, στο πλαίσιο στρατιωτικής επίδειξης, που αποτέλεσε την κεντρική εκδήλωση, για τα 73 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, ευχαρίστησε τον Ρώσο υπουργό και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί.

Στην ομιλία του ο Αλ. Βούτσιτς επισήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας δεν στρέφεται κατά των γειτονικών χωρών αλλά έχει σκοπό να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια των πολιτών.

Η  Ουάσιγκτον με πληροφορίες για ρωσική δράση στην περιοχή και σε  χώρες όπως  ΠΓΔΜ-Βουλγαρία-Σερβία και φυσικά στην σερβική δημοκρατία της Βοσνίας, στρατιωτικοποιεί πλήρως τις χώρες που ανήκουν στην συμμαχία αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ζωτικών υποδομών .

Το ΝΑΤΟ συγχρόνως, επανεξετάζοντας τη δομή διοίκησής του από τους υπουργούς άμυνας στη συνάντησή τους τον Νοέμβριο, αποκαλύπτει και κάτι άλλο σχετικά με την «επέκταση του» στην περιοχή μας.

«Η  συμμαχία θα κατασκευάσει δύο νέες βάσεις στα Βαλκάνια αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, όταν ο Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε την έδρα της πολυεθνικής ταξιαρχία στην Κραϊόβα, το Reuters ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο νέες βάσεις αλλά και να  μετακινήσει  στρατεύματα κοντά στην Μαύρη Θάλασσα , για να ελέγξει τις ρωσικές κινήσεις .

https://youtu.be/c7sCEJ6v-J4

Όλα αυτά προϋποθέτουν πως η περιοχή θα ανήκει την ΕΕ και φυσικά όλες οι χώρες θα προσχωρήσουν στην συμμαχία , κάτι που φυσικά δεν είναι σίγουρο  .

Η σύγκρουση όμως μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στα Βαλκάνια είναι ante portas.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές