Κόσμος

Ναι με το «καλημέρα» είπε ο Ν. Τραμπ σε Α. Τσίπρα για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών F-16 - Θα ακολουθήσουν και F-35; Δείτε ζωντανά

«Θα υπάρξει αναβάθμιση των F-16» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα.

«Θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας, θα συζητήσουμε και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς» επισήμανε ο κ. Τραμπ.

«Η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει. Θα επιστρέψει σίγουρα» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, σε σύντομη δήλωσή του μπροστά στις κάμερες.

«Συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των στόλων και συγκεκριμένα των F-16. Θα συζητήσουμε για επιπλέον τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς», ανέφερε ακόμη.

«Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα. Έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι» είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποδεχόμενος τον έλληνα πρωθυπουργό στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία», σημείωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Θα έχουμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Είναι μια σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να την ενισχύσουμε. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια ευαίσθητη περιοχή και πάντα υπήρξε σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ».

Μία ώρα έχει προγραμματιστεί να διαρκέσουν οι συνομιλίες που θα έχουν η ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία στον Λευκό Οίκο. Οι συζητήσεις θα γίνουν σε επίπεδο 1+10 (δηλαδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ συνοδευόμενος από 10 συνεργάτες του και από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός Τσίπρας πλαισιωμένος από 10 υπουργούς και συμβούλους) και θα ξεκινήσουν στις 19:30 ώρα Ελλάδος (τοπική ώρα 12:30).

Η συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ θα ξεκινήσει στις 19:00 οπότε προγραμματίζεται η επίσημη υποδοχή του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει στο βιβλίο επισκεπτών και οι δύο άντρες θα μεταβούν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου όπου θα έχουν χειραψία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Στις 19:10 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει η κατ’ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Περίπου στις 19:30 αναμένεται να ξεκινήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση 1+10.

Από πλευράς ΗΠΑ στις διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετέχουν:

- Ρεξ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
- Στήβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ
- Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ
- Τζον Κέλι, προσωπάρχης προέδρου ΗΠΑ
- στρατηγός Χέρμπερτ-Ρέινολντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ
- Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός προέδρου Τραμπ, βοηθός και ανώτερος σύμβουλος προέδρου
- Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτρια National Security Council των ΗΠΑ
- Γκάρι Κον, επικεφαλής οικονομικού επιτελείου προέδρου ΗΠΑ
-Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα
- Φιόνα Χιλλ, βοηθός προέδρου ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις.

Από ελληνικής πλευράς τον κ. Τσίπρα θα πλαισιώνουν στις συνομιλίες:

-Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών
- Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας
- Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
- Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας
- Χάρης Λαλάκος, πρεσβευτής Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
- Μαρία Θεοδώρου, πρώτη γραμματέας πρεσβείας Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
- Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργού
- Παναγιώτης Παυλόπουλος,γραφείο πρωθυπουργού, υπεύθυνος διεθνών θεμάτων
- Δανάη Μπαδογιάννη, ειδική σύμβουλος για ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις
- Δημήτρης Καραμάρης, ειδικός σύμβουλος πρωθυπουργού.

Στις 20:30 προγραμματίζονται να γίνουν κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τα θέματα της ατζέντας στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ περιγράφονται ως εξής:
- Αμυντικά και ασφάλειας.
- Ενέργειας και οικονομικά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του στον «Κήπο των Ρόδων», ο πρόεδρος Τραμπ θα παρουσιαστεί πολύ υποστηρικτικός στις προσπάθειες της Ελλάδας να εξέλθει της οικονομικής κρίσης.

Αναμένεται να τονίσει ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή της Ευρώπης. Από κοινού, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, αναμένεται να υπογραμμίσει ο Πλανητάρχης, προωθούν την ελευθερία και την ασφάλεια στη Βαλκανική, στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, δύο φωτογραφίες μέσα από το «Blair House», την κατοικία στην οποία φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ανάρτησε στο Twitter o Αλέξης Τσίπρας.

Στις φωτογραφίες -στη μια εκ των οποίων φιγουράρει και το κάδρο του Άβρααμ Λίνκολν- ο Έλληνας Πρωθυπουργός φαίνεται εντυπωσιασμένος από τον ιστορικό αυτό χώρο. Με ένα λευκό πουκάμισο, χωρίς γραβάτα - ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγείται από κάποιον αρμόδιο στα δωμάτια του Blair House.

«Στο ιστορικό Blair House το οποίο επισκεπτόταν συχνά ο Αβραάμ Λίνκολν & στο οποίο έλαβαν χώρα σημαντικά γεγονότα της Αμερικανικής ιστορίας», έγραψε ο κ. Τσίπρας στο Twitter.

https://youtu.be/CKzIcVEa1Mw

«Το obamacare είναι ημιθανές, πνέει τα λοίσθια, οι άνθρωποι δεν το χρησιμοποιούνε, το obamacare είναι μια ντροπή για το έθνος μας» είπε ο πρόεδρος Τραμπ απαντώντας σε σχετική ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου.

https://youtu.be/xR26GBfhSsc

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...