Πατριαρχεία

Νέες λεπτομέρειες για τη μαζική πώληση περιουσιακών στοιχείων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Ισραήλ

-Ανώτερος αξιωματούχος εξηγεί τη θέση της ελληνορθόδοξης εκκλησίας για πρώτη φορά, επιμένοντας ότι οι πωλήσεις ακινήτων σε όλο το Ισραήλ σε φαινομενικά κατώτατες τιμές είναι απαραίτητες και οικονομικά λογικές
-Πουλάει τώρα όσο όσο για να μην τα πάρει το κράτος του Ισραηλ;
-Πως αντικρούονται τα επιχειρήματά του

Του Μανώλη Κείου

Την στιγμή που οι εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών δογμάτων συμπεριλαμβανομένων και τον Ελληνορθοδόξων της Ιερουσαλήμ προειδοποιούν για τη «συστηματική» διάβρωση της χριστιανικής παρουσίας των Ισραηλινών στη χώρα ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ, βρίσκεται στη μέση μιας εκστρατείας διεθνούς δημόσιας διπλωματίας σχετικά με τη διαχείριση των εκτάσεων του Πατριαρχείου.

Τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό και τις δύο τελευταίες εβδομάδες συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντουλάχ και τον Παλαιστινιο Πρωθυπουργό Ράμι Χάμνταλα. Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και έπειτα με τον επικεφαλής των Αγγλικανών.

Ο Θεόφιλος διεξάγει “πόλεμο” σε τρία διαφορετικά μέτωπα σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz:
α)Ενάντια στους Ισραηλινούς πολιτικούς που απειλούν να απαλλοτριώσουν εκκλησιαστικές εκτάσεις προκειμένου να αποτρέψει από το να πέσουν στα χέρια των ιδιωτικών κατασκευαστών που θα υπονομεύσουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών
β) εναντίον του δεξιού συνδέσμου Ateret Cohanim, που επιδιώκει να αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ που αγόρασε από τον προηγούμενο πατριάρχη και γ)ενάντια στις χριστιανικές κοινότητες του Ισραήλ, οι οποίες παρακολουθούν αβοήθητες, καθώς ο πατριάρχης πωλεί εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες σε πολύ χαμηλές τιμές πώλησης .

Από αυτά τα μέτωπα, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον Θεόφιλο σύμφωνα με την Haaretz είναι η αντιμετώπιση της αυξανόμενης κριτικής της πολιτικής των πωλήσεων των περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου εντός της ίδιας της εκκλησίας.

Για πρώτη φορά, ένας ανώτερος αξιωματούχος της εκκλησίας συμφώνησε να εξηγήσει τη θέση της εκκλησίας στην Haaretz. Επιμένει ότι οι πωλήσεις σε όλη τη χώρα σε φαινομενικά κατώτατες τιμές ήταν απαραίτητες και οικονομικά λογικές.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Haaretz παρουσίασε τρεις πωλήσεις. Τα εδάφη πωλήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε εταιρείες των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι άγνωστοι επειδή είναι εγγεγραμμένοι σε φορολογικούς παραδείσους, off shore εταιρείες κλπ.
Περίπου 430 δουνάμ (108 στρέμματα) γης πουλήθηκαν στην Καισάρεια, συμπεριλαμβάνομενων τμημάτων του εθνικού παρκου, για ένα εκατομμύριο δολάρια. Έξι δουνάμ με εμπορικούς ενοικιαστές στην Clock Tower Square στην Jaffa για $ 1,5 εκατομμύριο και μια περιοχή της γειτονιάς Givat Oranim της Ιερουσαλήμ που περιέχει 240 διαμερίσματα πωλήθηκε για 3,3 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη ότι τα οικόπεδα έχουν μακροχρόνιες μισθώσεις που μειώνουν σημαντικά τις αξίες τους, αυτές οι τιμές είναι απίστευτα χαμηλές.

Αλλά και άλλες συναλλαγές που διεξήχθησαν πριν από επτά χρόνια στην Ιερουσαλήμ έρχονται στο φως από τότε. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο αγοραστής ήταν εταιρεία με την επωνυμία Koronetti, η οποία είναι εγγεγραμμένη στις Παρθένες Νήσους και η οποία αγόρασε επίσης το ακίνητο στην Givat Oranim. Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι μέτοχοι της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις πώλησης που ήλθαν εις γνώσιν της Haaretz, η εν λόγω εταιρεία αγόρασε ένα τριόροφο κτίριο γραφείων στην King David Street της Ιερουσαλήμ, μία από τις πιο διάσημες τοποθεσίες της πόλης, για $ 850.000. Ένα άλλο κτίριο έξι ορόφων στην κοντινή οδό Hess, το οποίο διαθέτει καταστήματα και το πολυτελές συγκρότημα κατοικιών King David Residences, αγοράστηκαν για 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Ένα οικόπεδο 2,3 dunam στη συνοικία Baka της πόλης πωλήθηκε για $ 350,000. Όλες αυτές οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές, παρά τις συμφωνίες μίσθωσης δεκαετιών για ακίνητα εκεί.

"Κάθε τετραγωνικό μέτρο εδώ κοστολογείται 60.000 [σέκελ ή 17.000 δολάρια] και υπάρχει δυνατότητα για 2.000 τετραγωνικά μέτρα", λέει ο δικηγόρος Γιτζάκ Χένιγκ, του οποίου το γραφείο βρίσκεται στε κτίριο της King David Street . "Κάποιος εδώ κέρδισε το λαχείο." τονίζει!

Για πρώτη φορά μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των συναλλαγών, ο πατριάρχης προσπαθεί να εξηγήσει τη θέση του στο κοινό. Πρόσφατα προσέλαβε μια εταιρεία PR, την Debby Communications. Σε μια συνομιλία με την Haaretz, ένας αξιωματούχος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας που είναι πολύ κοντά στον πατριάρχη, εξηγεί τη στάση του.

"Δεν υπάρχουν μυστικές συναλλαγές", λέει. "Δεν υπάρχουν σκιερές συμφωνίες. Κανείς δεν κρύβει τίποτα. Όλοι οι αγοραστές είναι σεβαστοί και γνωστοί επιχειρηματίες που για τους λόγους τους προτιμούν να μην εκτίθενται “.
Σύμφωνα με αυτόν “η εκκλησία αξιολόγησε κάθε ιδιοκτησία πριν την πουλήσει, έλαβε εκτίμηση και ζήτησε και έλαβε μια δίκαιη τιμή. Υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την τιμή των εκτάσεων”, λέει. “Ο ένας είναι οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις μίσθωσης με το κράτος, μερικές που έχουν ακόμη δεκαετίες μέχρι να τερματιστούν, και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι στο μέλλον το κράτος είναι υπεύθυνο για την απαλλοτρίωση της γης ή για την υπονόμευση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Ο πατριάρχης βλέπει το νομοσχέδιο που προτάθηκε πρόσφατα από τον νομοθέτη Rachel Azaria (Kulanu), σύμφωνα με το οποίο εκκλησιαστικά εδάφη που πωλούνται σε ιδιωτικούς κατασκευαστές θα απαλλοτριωθούν αμέσως από το κράτος, ως απόδειξη του κινδύνου για αυτά τα εκκλησιαστικά ακίνητα στο μέλλον” συμπληρώνει.

"Είμαστε ένας οργανισμός που υπόκειται σε εκβιασμούς στο Ισραήλ, στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην Ιορδανία", λέει ο αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα. "Όλοι αισθάνονται ότι μπορούν να μας εκβιάσουν. Έχουν μετατρέψει το πατριαρχείο σε persona non grata." λέει χαρακτηριστικά

Γι 'αυτό περιγράφει αυτές τις ιδιότητες ως" ασθένεια "που ζυγίζει βαριά στην εκκλησία και πρέπει να εξαλειφθεί.

Για παράδειγμα, επικαλείται το γεγονός ότι οι αρχικές μισθώσεις που υπογράφηκαν με το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο γης στην γειτονιά Rehavia της Ιερουσαλήμ κατά τη δεκαετία του 1950 είναι σαν ναρκοπέδια για την εκκλησία, δεδομένου ότι επιτρέπουν στο JNF να τις παρατείνει για πολλά χρόνια με πολύ χαμηλό κόστος.
Και ο αξιωματούχος του Πατριαρχείου συνεχίζει προσπαθώντας να εξηγήσει τις πωλήσεις: "Το Πατριαρχείο είναι ένας θεσμός που διαδίδεται σε τρεις χώρες. δεν έχει χώρες πίσω του, δεν έχει πηγές εισοδήματος. Οι μοναδικές πηγές εισοδήματος είναι οι ιδιοκτησίες του. Είναι ένα ίδρυμα που εδώ και χρόνια αγόραζε και πωλούσε για να χρηματοδοτεί τα έξοδά του. Η εκκλησία κατέχει το 10% της γης στην Παλιά Πόλη και αυτό αποδίδει μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Ζητάτε να νοικιάσετε, αλλά ο μισθωτής λέει, «Είμαι μέλος της σέχτας, δεν πληρώνω».
"Όταν ο πατριάρχης ανέλαβε τη θέση του, η εκκλησία είχε χρέος 40 εκατομμυρίων δολαρίων. υπήρχαν ιδιοκτησίες με εμπράγματη ασφάλεια και σε αναγκαστική διαχείριση ", συνεχίζει ο αξιωματούχος. "Ήρθε και καθιέρωσε μια μεταρρύθμιση. Διπλασίασε τους μισθούς των ιερέων, προσέφερε μεγαλύτερους προϋπολογισμούς στα σχολεία και για αυτό χρειαζόταν χρήματα. Έτσι, έχουμε ακίνητα που μας ενδιαφέρουν από στρατηγική άποψη και υπάρχουν ιδιοκτησίες που πωλούμε και από τις οποίες υποστηρίζουμε τους εαυτούς μας “προσθέτει
"Μπορούμε να είμαστε κύριοι της γης, αλλά όταν έχετε μισθώσεις για δεκαετίες, είναι μια αφηρημένη ιδιοκτησία", λέει.
"Πάρτε τη συμφωνία στο Givat Oranim. Όταν ολοκληρώσαμε τη συναλλαγή, εξακολουθούσαν να υπάρχουν 60 χρόνια στη μίσθωση. Λάβαμε μια εκτίμηση και πήραμε μια τιμή των 6 εκατομμυρίων δολαρίων. Τελικά το πωλήσαμε για 3,3 εκατομμύρια δολάρια, αλλά μαζί με τους φόρους, τους οποίους πληρώνουν οι πωλητές, καταλήξαμε να πετύχουμε σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια, πράγμα που ασφαλώς είναι λογικό. Στη βιομηχανική ζώνη Ramle πωλήσαμε 24 dunams για 30 εκατομμύρια ράβδους [8,6 εκατομμύρια δολάρια]. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από όσο πωλούν οι ισραηλινές διοικήσεις στο ίδιο μέρος. "

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο τα χρήματα που προκύπτουν μέσω των πωλήσεων επενδύονται σε ακίνητη περιουσιακή απόδοση σε περιοχές όπως η Beit Hanina στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και το Givat Hamatos στα νότια της Ιερουσαλήμ. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ιδιώτες χτίζουν εκατοντάδες διαμερίσματα και σε αντάλλαγμα, η εκκλησία θα πάρει μερικά από αυτά.

Από την άλλη πλευρά πάντως ο δικηγόρος Elias Khoury, Έλληνας ορθόδοξος χριστιανός και εμπειρογνώμονας ακινήτων, είναι άκρως επικριτικός κατά του πατριάρχη και απορρίπτει τις εξηγήσεις του αξιωματούχου που μίλησε στην εφημερίδα.

"Περιγράφει κάποιον που έχει πτωχεύσει και θέλει να πουλήσει αλλοιωμένα αγαθά, αλλά αυτά είναι τα λόγια κάποιου που δεν ξέρει τι λέει", υποστηρίζει ο Khoury. "Μπορείτε να φανταστείτε μια χώρα που πωλεί τις εκτάσεις της επειδή δεν τις θέλει πια; Αυτές δεν είναι ιδιωτικές ιδιοκτησίες του Θεόφιλου, είναι οι ιδιοκτησίες ολόκληρης της κοινότητας και πρέπει να παραμείνουν στα χέρια της κοινότητας για τις επόμενες γενιές. Απλώς προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το έγκλημα που έχουν διαπράξει. " αναφέρει.

Την επόμενη εβδομάδα το Πατριαρχείο σχεδιάζει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για την πώληση τριών κτιρίων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στον Ateret Cohanim. Πριν από δύο μήνες το Επαρχιακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ απέρριψε τον ισχυρισμό του πατριαρχείου ότι οι πωλήσεις ήταν μέρος των διεφθαρμένων πράξεων του παλαιού πατριάρχη και του ταμία του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές