Εθνικά θέματα

Με τις «πλάτες» του Μαξίμου το διπλωματικό επεισόδιο με τον πρέσβη της Ισπανίας

Η δυσφορία του Ισπανού πρέσβη προκάλεσε την οργή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Ένα θερμό διπλωματικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε δύο χώρες που μέχρι χθες φημίζονταν για τις αδιατάρακτα καλές τους σχέσεις.

 

Η γεμάτη αιχμές συνέντευξή του Ενρίκε Βιγκέρα στην οποία επέκρινε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της Καταλονίας αλλά και την πρόσφατη
εισβολή του Ρουβίκωνα στην ισπανική πρεσβεία, δεν έμεινε αναπάντητη. Το υπουργείο Εξωτερικών σήκωσε το γάντι και τους τόνους. Η ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωσή που εξέδωσε δεν αποτέλεσε μονομερή αντίδραση του Νίκου Κοτζιά. Για την κίνηση αυτή πήρε το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου, πηγές του οποίου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, κάνοντας λόγο για «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας».

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στο υπουργείο Εξωτερικών με έναν έμπειρο διπλωμάτη να σχολιάζει: «Ο Ισπανός πρέσβης φαίνεται να αγνοεί τους στοιχειώδεις κανόνες της διπλωματίας με την συνέντευξη αυτή. Η αναφορά του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο υποτιθέμενος διαχωρισμός του από την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον ατυχής. Το ίδιο ισχύει και για την αναφορά του στην αξιωματική αντιπολίτευση».

Η πραγματικότητα είναι ότι το κλίμα μύριζε μπαρούτι εδώ και καιρό... Μετά την εισβολή του Ρουβίκωνα στην ισπανική πρεσβεία, ο πρέσβης είχε κάνει αρκετές δηλώσεις δεξιά και αριστερά με τις οποίες δεν έκρυβε την ενόχλησή του και τον αποτροπιασμό του για το περιστατικό αυτό. Η δράση του Ρουβίκωνα έχει διχάσει και την ίδια την κυβέρνηση με μέλη της να κάνουν λόγο για υπερβολική ανοχή εκ μέρους των αρχών.

Όπως και να έχει, τα παράπονα του πρέσβη περί «έλλειψης συμπαράστασης» της Ελλάδας στην πρόσφατη κρίση που βιώνει η Ισπανία με το θέμα της Καταλονίας είναι που προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε μάλιστα τον καλεί να ανακαλέσει. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί την κριτική αυτή «από το πουθενά», καθώς υπέρ της Μαδρίτης και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έχει μιλήσει από την πρώτη στιγμή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πράγματι στις 4 Οκτωβρίου ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «τι σκέφτεται η κυβέρνηση σχετικά με την επικείμενη ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπως την είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης». «Τα γεγονότα στην Καταλονία, τα βλέπουμε από τη σκοπιά μιας χώρας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και παίρνει εξαιρετικά σοβαρά τα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων...».

Λίγες ημέρες νωρίτερα και ενώ η κρίση μαίνεται κάνει μια ακόμα δήλωση. «Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη», τονίζει και συμπληρώνει ότι δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές μονομερείς ενέργειες. «Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας».

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρέσβης θεώρησε ότι κάτι τέτοιο κατέστη σαφές μόνο μετά από πιέσεις ή ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σύμφωνα με πηγές, ενοχλήθηκε από την σιωπή που επικράτησε τις ημέρες του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλονίας από κυβερνητικά στελέχη.

Όπως και να έχει, είναι βέβαιο ότι θα γίνει προσπάθεια αποκλιμάκωσης και από τις δυο πλευρές. Η Ισπανία βρίσκεται σε πρωτόγνωρη πολιτική κρίση και η Μαδρίτη γνωρίζει ότι έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ σύσσωμους όλους τους συμμάχους της. Από την πλευρά της η Ελλάδα, ξέρει καλά ότι δεν είναι καιρός για μανιάτικα...

Αναμένονται εκατέρωθεν τηλεφωνήματα, ακόμα και κατ' ίδιαν συναντήσεις που θα επαναφέρουν την πρότερη άριστη σχέση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...