Υγεία

Μήπως η γλώσσα σας είναι άσπρη; Δείτε τί πρέπει να κάνετε και τί να αποφύγετε!

Κι όμως η γλώσσα, μας μιλάει, ακόμη και όταν σιωπά, αφού το χρώμα της, προειδοποιεί για την υγιεινή του στόματός μας.

Αν η γλώσσα σας είναι άσπρη ή οποιαδήποτε περιοχή της έχει μια γκριζωπή-λευκή απόχρωση, σημαίνει ότι χρειάζεστε θεραπεία.

Η πιο συνηθισμένη αιτία λευκής γλώσσας είναι η κακή στοματική υγιεινή.
Το πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο είναι σαν μικρά σπυράκια στην γλώσσα. Αυτά μπορεί να αρχίσουν να διογκώνονται και να φλεγμαίνουν σε ένα στόμα που δεν καθαρίζεται καλά.Αυτό κάνει την γλώσσα να εμφανίζεται λευκή, καθώς τα σωματίδια συσσωρεύονται.
Η βασική υγιεινή του στόματος είναι προϋπόθεση για όλους, αλλά υπάρχουν κάποιες παθήσεις που προκαλούν λευκό χρώμα στη γλώσσα, ακόμα και σε άτομα που φροντίζουν πολύ το στόμα τους.

Ομαλός λειχήνας στόματος
Είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που μπορεί να επηρεάσει το στόμα και να εκδηλωθεί με παχιά, λευκά κομμάτια δέρματος, που εμφανίζονται στο στόμα και την γλώσσα.
Αυτά τα λευκά μπαλώματα μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα με άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των ελκών, ή των επώδυνων μάγουλων και ούλων.

Λευκοπλακία
Η λευκοπλακία προκαλεί παχιά λευκά μπαλώματα στην γλώσσα και το στόμα. Προκαλείται συνήθως από ερεθιστικές ουσίες, όπως ο καπνός (τσιγάρο) και το αλκοόλ. Μπορεί επίσης να προκύψει από φλεγμονώδεις παθήσεις και ερεθισμούς από οδοντοστοιχίες.
Τα μπαλώματα που προκαλεί η λευκοπλακία είναι αβλαβή από μόνα τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές. Γι’ αυτό και η λευκοπλακία πρέπει πάντοτε να διαγιγνώσκεται από οδοντίατρο.

Ζυμομύκητες στο στόμα
Πρόκειται για μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλείται από τον ζυμομύκητα Candida. Είναι σύνηθες να εκδηλώνεται με μπαλώματα στο στόμα και στην γλώσσα. Αυτά τα μπαλώματα συνήθως έχουν λευκό ή ασπρόμαυρο χρώμα και μπορεί να έχουν δυσάρεστη γεύση. Μπορεί επίσης να αποδειχτεί επώδυνη κατάσταση, ειδικά όταν ο ασθενείς τρώει, ή πίνει.
Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ζυμομύκητες στο στόμα. Αυτό περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν πάρει πρόσφατα αντιβιοτικά, ή έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Η κακή στοματική υγιεινή, ή η φθορά των τεχνητών οδοντοστοιχιών είναι άλλοι παράγοντες κινδύνου. Η εν λόγω πάθηση μπορεί να προκληθεί και από την χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών για το άσθμα.

Σύφιλη
Η σύφιλη είναι ένα σύνηθες σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στο στόμα.
Αν δεν αντιμετωπιστεί με την ενδεδειγμένη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λευκών σημαδιών στην γλώσσα και πληγών (έλκη) στο στόμα. Η σύφιλη απαιτεί ιατρική περίθαλψη.

Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν άσπρη γλώσσα

Ο καρκίνος του στόματος ή της γλώσσας και άλλες σοβαρές παθήσεις στο στόμα μπορεί επίσης να χειροτερεύσουν τα συμπτώματα.
Οι υποκείμενες χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε μια άσπρη γλώσσα.

Άσπρη γλώσσα: Πρόληψη

Αν και δεν είναι πάντοτε δυνατό να αποφευχθεί η άσπρη γλώσσα, η βασική στοματική υγιεινή βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη. Αυτό περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα.
Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται επίσης από τη χρήση μιας ξύστρας γλώσσας κάθε μέρα, ή το βούρτσισμα της γλώσσας με μια οδοντόβουρτσα.
Οι επιλογές για τον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή μιας λευκής γλώσσας κατά περιόδους. Η αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ επίσης βοηθάει. Το ίδιο κάνει μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία και θρεπτικά στοιχεία.Τέλος, η τακτική επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για έλεγχο είναι σημαντική για την στοματική υγιεινή. Πρέπει να αναφέρετε τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα στον οδοντίατρο για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

ΠΗΓΗ :iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...