Κόσμος

Κ. Φίλης: Η βαθύτερη πολιτική κρίση στην ιστορία της Ισπανίας μετά τον Φράνκο (βίντεο)

«Πολιτικά, το πρόβλημα πλέον έχει πάει στο γήπεδο του Ραχόι. Έφυγε από τα χέρια του Πουτζντεμόν και πέρασε στο γήπεδο της ισπανικής κυβέρνησης», σχολίασε ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην Καταλονία.

Ο κ. Φίλης σημείωσε πως «είναι η βαθύτερη πολιτική κρίση στην ιστορία της Ισπανίας μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο. Είναι πάρα πολύ ανησυχητική η κατάσταση, διότι βλέπουμε να ενισχύονται τα εθνικιστικά στοιχεία τόσο μέσα στην Καταλονία όσο και μέσα στην Ισπανία. Και θεωρώ ότι η ανάδυση και η επικράτηση των ακραίων δυνάμεων και στη μία και στην άλλη πλευρά μάς έφερε στη σημερινή μέρα, η οποία δημιουργεί πολλές πολυπλοκότητες στη διαχείριση από πλευράς της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης».

«Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί σήμερα και πανηγυρίζουν για την ανεξαρτησία, η οποία δεν έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα -να το διευκρινίσουμε αυτό. Σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το στάτους της Καταλονίας, αν το συγκρίνουμε με λίγες ώρες πριν, όμως υπάρχει κόσμος στον δρόμο ο οποίος, ακριβως επειδή υψώθηκε πολύ ο πήχης από την τοπική κυβέρνηση, πανηγυρίζει για αυτή την εξέλιξη. Πιθανόν να μην αντιλαμβάνεται στην ολότητά του τις συνέπειες που θα έχει αυτό για την Καταλονία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι απομονωμένη και σε ισπανικό επίπεδο και διεθνώς», ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε:

«Από την άλλη όμως υπάρχουν πάρα πολλοί Καταλανοί, ξέρουμε ότι το πλειοψηφικό ρεύμα ήταν υπέρ της παραμονής και όχι της απόσχισης… δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτόν τον μήνα, με τις ατυχείς ενέργειες από πλευράς ισπανικής κυβέρνησης, η οποία ναι μεν έπρεπε να τηρήσει τον νόμο και την τάξη, ναι μεν ήταν υποχρεωμένη να κινηθεί απέναντι σε μία κυβέρνηση τοπική η οποία περιφρόνησε το Συνταγματικό Δικαστήριο και τις αποφάσεις του, αλλά ο τρόπος που το έκανε, οι μέθοδοι που επέλεξε, νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό ενίσχυσε τον καταλανικό εθνικισμό».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Φίλη...

https://youtu.be/o1ieUi98Zwk

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές