Μέση Ανατολή

Κούρδοι του PKK παίζουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή όσο οι Τούρκοι τους βομβαρδίζουν (εικόνες)

Κούρδοι αντάρτες ανεβάζουν στα ορεινά κρησφύγετα τους παραστάσεις αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, για να διδάξουν μέσα από αυτά τη φιλοπατρία και την αγάπη για την ελευθερία στους μαχητές τους.

Η κουρδική θεατρική ομάδα Σανόγια Τσίγια (Sanoya Ciya) αποτελείται από ερασιτέχνες ηθοποιούς που είναι και αντάρτες.

Η Σανόγια Τσίγια δίνει θεατρικές παραστάσεις στα στρατόπεδα των Κούρδων ανταρτών του σοσιαλπατριωτικού Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στα εδάφη του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι αντάρτες ηθοποιοί πήραν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και τη διασκεύασαν να διαδραματίζεται στο Κουρδιστάν του 19ου αιώνα.

Το έργο μεταφράστηκε στα κουρδικά από την Κούρντε Τάνια, μέλος της θεατρικής ομάδας και σκηνοθετήθηκε από τον Εκίν Ρονί.

Η «Αντιγόνη» διδάχτηκε δύο φορές εν μέσω τουρκικών βομβαρδισμών δίχως να διακοπεί η παράσταση.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, οι αντάρτες που παρακολούθησαν την παράσταση ενθουσιάστηκαν από την πλοκή και τη διδασκαλία του έργου.

Στην κουρδική διασκευή της «Αντιγόνης» που παίζεται στα αντάρτικα στρατόπεδα του PKK, η «Αντιγόνη» ονομάζεται «Κουρδιστάν» και αντικατοπτρίζει τον αγώνα των Κουρδισσών για ελευθερία και πατριωτισμό, όπως και ενάντια στις αυστηρές πατριαρχικές κοινωνίες της ανατολής.

Η «Αντιγόνη», ένα θεατρικό έργο του Σοφοκλή που διδάσκει την αντίσταση και την πολιτική ανυπακοή στην κάθε τυραννική εξουσία, προβάλλει ως ύψιστη αρετή την υπακοή στον φυσικό νόμο. Για αυτή της τη διδασκαλία κρίθηκε ότι ταιριάζει απόλυτα στον κουρδικό αγώνα για εθνική ανεξαρτησία.

Την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή διαχρονικά απαγορεύουν τυραννικά και μισάνθρωπα καθεστώτα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ