Κόσμος

Καταλονία: Ο Πουτζδεμόν αρνήθηκε να μιλήσει στη Γερουσία - Θα προχωρήσει τελικά στην κήρυξη ανεξαρτησίας;

Γυρίζει την πλάτη στον Ραχόι και αρνείται να εμφανιστεί στην ισπανική Γερουσία ο Κάρλες Πουτζδεμόν. Οι λόγοι πίσω από την αιφνιδιαστική απόφαση λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το νέο τελεσίγραφο για την Καταλονία.

Ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης αποφάσισε, αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Τετάρτης να μην εμφανιστεί αύριο Πέμπτη (26.10.2017) ενώπιον της ισπανικής Γερουσίας. Και η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις πως ίσως αυτή τη φορά να κηρύξει ανεξαρτησία στην Καταλονία.

Είναι αποφασισμένος ο Πουτζδεμόν να φτάσει στα άκρα; Ο Ραχόι, με την απόφαση να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 έχει δώσει δείγματα των προθέσεών του. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας φαίνεται πως αποφάσισε να «απαντήσει».

Δεν πάει πουθενά

Αν και αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα αποδεχτεί την πρόσκληση και θα εμφανιστεί στην ισπανική Γερουσία την Πέμπτη, ο Κάρλες Πουτζδεμόν, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, έκανε το… αντίθετο.

Πηγές της καταλανικής κυβέρνησης γνωστοποίησαν ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας αποφάσισε να μην πάει στην ισπανική Γερουσία για να μιλήσει.

Την πρόσκληση του είχε απευθύνει ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιο Γκαρθία Εσκουδέρο. Τον είχε καλέσει να παραστεί είτε την Πέμπτη είτε την Παρασκευή. Δεν θα πάει καμία από τις δυο μέρες.

Την Παρασκευή (17.10.2017) η ισπανική Γερουσία πρόκειται να ψηφίσει για το αν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος. Αν δηλαδή, θα δοθεί η εξουσία στην κυβέρνηση να καταργήσει την αυτονομία της Καταλονίας.

Αν ο Πουτζδεμόν εμφανιζόταν στην Γερουσία, θα είχε την ευκαιρία για να τετ α τετ debate με τον Μαριάνο Ραχόι.

«Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 155» δήλωσαν πηγές της καταλανικής κυβέρνησης.

Ανεξάρτητη Καταλονία;

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Πουτζδεμόν, εντάθηκαν οι φήμες πως ίσως όταν την Πέμπτη εμφανιστεί στην καταλανική Βουλη, να κηρύξει (χωρίς… αστερίσκους αυτή τη φορά) την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Μπορεί επίσης, προκειμένου να βάλει φρένο στα σχέδια Ραχόι, να προκηρύξει ο ίδιος πρόωρες εκλογές στην περιοχή.

Με το άρθρο 155, ο Ραχόι μπορεί να πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας και να εκδιώξει τόσο τον Πουτζδεμόν και τον αντιπρόεδρό του αλλά και όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ