Κόσμος

Θρίλερ με τον ηγέτη της Καταλονίας: Διέφυγε στο Βέλγιο μετά τη δίωξη για εξέγερση – Θα ζητήσει άσυλο;

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν βρίσκεται στο Βέλγιο δήλωσε αργά το βράδυ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων Belga, ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπικάερτ, ειδικευμένος σε θέματα ασύλου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Βέλγος δικηγόρος ανακοίνωσε πως ο Πουτζδεμόν τον όρισε σύμβουλό του. Δεν ανέφερε ωστόσο ότι του ανέθεσε να καταθέσει αίτηση παροχής ασύλου στις βέλγικες αρχές, επικαλούμενος σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, την επαγγελματική εχεμύθεια. Δεν ανέφερε επίσης αν και πού συνάντησε τον Πουτζντεμόν, ανέφερε όμως πως βρίσκεται στο Βέλγιο.

Στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters είπε: "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν με όρισε νομικό εκπρόσωπό του, καθώς επί του παρόντος βρίσκεται στο Βέλγιο", είπε ο Μπεκαέρ, ο οποίος εδρεύει στην πόλη Τιλτ.

"Είμαι ο δικηγόρος του για την περίπτωση που θα με χρειαστεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υποθέσεις που να προετοιμάζω για αυτόν", πρόσθεσε.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας φέρεται να ταξίδεψε με αυτοκίνητο ως την Μασσαλία και στη συνέχεια αεροπορικώς στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο ουδείς να τον έχει ως τώρα συναντησει δημοσίως.

Το εθνικιστικό κόμμα της Φλάνδρας N VA, το οποίο βελγικά μέσα ενημέρωσης το εμφάνιζαν να έχει καλέσει τον Κάρλες Πουτζδεμόν, προέβη σε διάψευση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου που βρίσκεται στην αντιπολίτευση κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Σαρλ Μισέλ να δώσει διευκρινίσεις, χωρίς προς το παρόν αυτό να συμβεί.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν φέρεται να συνοδεύεται από πέντε ‘'υπουργούς'' της έκπτωσης κυβέρνησης της Καταλονίας ενώ εντείνονται οι φήμες ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο.

Βέλγος υπουργός: Θα δώσουμε άσυλο στον Πουτζδεμον

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Τέο Φράνκεν είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι ο τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο σε βελγικό έδαφος.

Νωρίτερα, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας είχε απαγγείλει κατηγορίες κατά στελεχών της καθαιρεθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας και του διαλυθέντος περιφερειακού κοινοβουλίου για το αδίκημα της «στάσης» (εξέγερσης), καθώς την Παρασκευή συμμετείχαν στην κήρυξη ανεξαρτησίας της περιφέρειας από το Βασίλειο της Ισπανίας.

Μεταξύ εκείνων στους οποίους ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας καλεί να ασκηθεί δίωξη βρίσκονται, πλην του κ. Πουτζντεμόν, καθαιρεθέντες περιφερειακοί υπουργοί.

Δίωξη θα ασκηθεί κατά και της τέως προέδρου του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, Κάρμε Φορκαντέλ, καθώς και κατά του τέως αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ