Περιβάλλον

Η φονική «υπερ-καταιγίδα» που σάρωσε την Αθήνα τον Οκτώβριο του 1994 -Δέκα νεκροί, τεράστιες καταστροφές [βίντεο]

Ήταν από τις χειρότερες καταιγίδες που έπληξαν ποτέ την Αθήνα.

Συνέβη στις 21 Οκτωβρίου 1994 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και να προκληθούν τεράστιες καταστροφές. Μάλιστα, επηρέασε σημαντικά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως π.χ. το Λουτράκι και τη Λιβαδειά, αλλά έχει μείνει γνωστή ως η «υπερ-καταιγίδα» που έπληξε την Αθήνα.

Η διάρκεια αυτή της πρωτοφανούς καταιγίδας ήταν περίπου 9 ώρες, αρχής γενομένης από το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου 1994, με πέρας της τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Οκτωβρίου.

Η εν λόγω καταιγίδα ήταν η τρίτη στη σειρά μεγάλη πλημμύρα στην Αθήνα τη μετοπολεμική περίοδο και έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη όσων την έζησαν.

Οι αιτίες της τραγωδίας ήταν οι πλημμύρες τόσο του ρέματος Ποδονίφτη (με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και Περισσός), αλλά και του Κηφισού ποταμού, χαμηλά, στο ύψος του Ρέντη.

Οι κεντρικές και οι βορειοανατολικές περιοχές του Λεκανοπεδίου κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου κατέγραψε πάνω από 150 mm, στα Σπάτα ήταν περίπου 120 mm, στη Ν. Φιλαδέλφεια 109 mm και στο Ελληνικό περίπου 50 mm για το διάστημα από τις 8 το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της 22ας Οκτωβρίου.

Οι συνέπειες της πρωτοφανούς καταιγίδας φάνηκαν τις επόμενες ημέρες. Δέκα νεκροί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, τεράστιες υλικές καταστροφές σε εκατοντάδες καταστήματα, δεκάδες αυτοκίνητα κατεστραμμένα.

Δείτε βίντεο από δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 εκείνη την ημέρα:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ