Οικονομία

Η καλύτερη συνεδρίαση του Οκτώβρη για το Χ.Α., 1η ανοδική εβδομάδα μετά από ενάμιση μήνα

Μετά από έξι διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες, δηλαδή μετά από ενάμιση μήνα διαρκούς πτώσης, το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε τη 2η εβδομάδα του Οκτώβρη με άνοδο, αλλάζοντας – έστω και προσωρινά – τα δεδομένα.

Δεν ήταν μια άνοδος που ήρθε με καταιγισμό αγορών και αξιοσημείωτη εισροή επενδυτών, ούτε είχε το ρυθμό, το τέμπο και τα ποιοτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μεγάλο ενθουσιασμό, παρ’ ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής, ήταν η καλύτερη του Οκτώβρη.

Όμως, ήταν μια άνοδος που ήρθε μετά από συσσώρευση πολλών συνεδριάσεων πέριξ της ζώνης των 740-750 μονάδων, η αγορά είχε «στεγνώσει» από όγκους και τζίρος σ’ αυτή την περιοχή, οπότε την Παρασκευή δόθηκε ευκαιρία αποσυμπίεσης.

Πάντως, η εβδομάδα έκλεισε με το μεγαλύτερο τζίρο στις δέκα έως τώρα συνεδριάσεις του Οκτώβρη, καθώς από τα 40 εκατ. ευρώ αναρριχήθηκε πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ κλείσιμο πάνω από τις 760 μονάδες ο Γ.Δ. είχε να δώσει από τις 22 Σεπτεμβρίου, ήτοι 15 συνεδριάσεις πίσω!

Από εκεί και πέρα, η… ποιότητα και η ανθεκτικότητα της συνεδρίασης της Παρασκευής θα «κριθεί» και θα ζυγιστεί μέσω του αλάνθαστου κριτηρίου που είναι το φίλτρο των τριών ημερών, δηλαδή οι συνεδριάσεις Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης θα μαρτυρήσουν πολλά.

Κυρίαρχο στοιχείο που άλλαξε το σκηνικό αυτή την εβδομάδα ήταν πρωτίστως η απόσυρση των πωλητών, κάτι που επέτρεψε σε δείκτες και μετοχές να πάρουν σημαντικές τεχνικές ανάσες.

Ασφαλώς το ότι τραβήχτηκαν οι πωλητές είναι ένα στοιχείο που ίσως σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης – έστω και βραχυχρόνια – δεδομένου ότι ίσως έχει δοθεί «σήμα» για νέα πονταρίσματα στον τραπεζικό κλάδο, πατώντας πάνω στο momentum κινητικότητας που υπάρχει στο «τρέξιμο» των διαδικασιών για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι διαρκείς συναντήσεις εσχάτως της ηγεσίας των ελληνικών τραπεζών με κορυφαίους αξιωματούχους του ΔΝΤ, καθώς μετά τη συνάντηση που είχαν στο τέλος Σεπτεμβρίου οι Έλληνες τραπεζίτες με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Λονδίνο, χθες Πέμπτη συναντήθηκαν με τον Π. Τόμσεν και την Ντ. Βελκουλέσκου.

Καταλυτικό ρόλο για τη βελτίωση της ψυχολογίας σε ό,τι αφορά την προσέγγιση του τραπεζικού κλάδου έπαιξε η επιτυχής έξοδο της Εθνικής στις αγορές την περασμένη Τετάρτη όπου μάζεψε με χαρακτηριστική ευκολία 750 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Αφενός ήταν μια επίδειξη δύναμης από την Εθνική, αφετέρου, φαίνεται πως ξύπνησε αντανακλαστικά εξωστρέφειας και στον υπόλοιπο κλάδο.

Σημερινό δημοσίευμα του Reuters ανέφερε πως η Eurobank ίσως να είναι η επόμενη ελληνική τράπεζα που θα επιστρέψει στις αγορές, ενώ θυμίζει πως το τριετές ομόλογο της ΕΤΕ με το κουπόνι του 2,75% αποτελεί την πρώτη έκδοση ελληνικής τράπεζας μετά το 2014.

Η τελευταία ανάλογη συναλλαγή της Eurobank, τόνισε το Reuters, ήταν στα μέσα του 2014, όταν εξέδωσε ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ και λήξης 2018, με επιτόκιο 4,25%. Ήταν μία στοχευμένη ενέργεια της τράπεζας στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης στοιχείων παθητικού.

Η εικόνα της συνεδρίασης της Παρασκευής

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι τράπεζες έδωσαν εξ αρχής το τέμπο, έστω και αν στο φινάλε, λόγω της εύλογης ανασφάλειας και της αβεβαιότητας των καιρών, τα κέρδη περιορίστηκαν.

Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 761,35 μονάδες με άνοδο 1,33%, έχοντας ενδοσυνεδριακή κίνηση από το χαμηλό των 752,39 μονάδων (+0,14%) έως το υψηλό των 764,27 μονάδων (+1,72%).

Η αξία συναλλαγών όπως προαναφέρθηκε ήταν ενισχυμένη και διαμορφώθηκε στα 51,11 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος τζίρος του πενθημέρου ήταν μόλις στα 40,1 εκατ. ευρώ, πανομοιότυπος με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 57,6 εκατ. τεμάχια, με τα 49,3 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 31 εκατ. στην Εθνική.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.006,18 μονάδες με άνοδο 1,41%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.026,13 μονάδες με άνοδο 1,21%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 817,34 μονάδες με άνοδο 3,82%.

Οι τραπεζικές μετοχές κυριάρχησαν στην άνοδο, με την Alpha Bank να κλείνει με άνοδο 4,76%, την Πειραιώς +3,94%, την Εθνική +3,44%, τη Eurobank +2,51% και την Attica Bank +3,77%.

Στο χώρο των blue chips, εξαιρετική εικόνα έχει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση είχε η ΔΕΗ που ενισχύθηκε κατά 2,03% (μετά το χθεσινό +4,79%), η Lamda Development έκλεισε στο +3,57%, Ελλάκτωρ +2,56%, ΕΛΠΕ +2,53%, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών +1,61%, Viohalco +1,30%, ΓΕΚ Τέρνα +1,54%, Μυτιληναίος +1,19% κ.ο.κ.

Στο χώρο του Mid Cap καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως MIG +6,67%, καθώς και ηπιότερη άνοδο οι Cenergy Holdings, Intracom, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Νηρέας, Υγεία, Ικτίνος και Κορρές.

Στην ευρύτερη αγορά, ασχέτως δεικτών και αποτιμήσεων, καλή εικόνα είχαν τίτλοι όπως Σελόντα +8%, F.G. Europe +6,80%, Frigoglass +5,53%, Παπουτσάνης +3,56% κ.α. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν καλή, καθώς 73 τίτλοι ενισχύθηκαν, έναντι 37 που έκλεισαν με απώλειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές