Μέση Ανατολή

Η ώρα του Μεγάλου Πολέμου: Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση στη Σ.Αραβία 44 εκτοξευτών THAAD, 360 πυραύλων - Ακυρώνουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και χαρακτηρίζουν τρομοκράτες τους Ιρανούς Φρουρούς!

Του Βασίλη Καπούλα

Εξοπλιστικό ράλι στη Μέση Ανατολή λίγο πριν ξεσπάσει ο μεγάλος πόλεμος που θα αλλάξει ριζικά τη μορφή της περιοχής. "Νηνεμία πριν την καταιγίδα" είπαν οι Αμερικανοί Στρατηγοί στο συμβούλιο πολέμου με τον Ν.Τραμπ. Οι ΗΠΑ πρόκειται να ακυρώσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν-ακούγονται ήδη πολεμικές εκφράσεις και από τις δύο πλευρές-, θα συμπεριλάβουν στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τους Ιρανούς Φρουρούς oι οποίοι δρουν σε Συρία κυρίως, Υεμένη κτλ

Γι αυτό εγκρίθηκε το η  πώληση THAAD και συγκεκριμένα 44 εκτοξευτών, 360 πυραύλων αναχαίτισης, 16 κινητών σταθμών ελέγχου πυρός και επικοινωνιών, καθώς επίσης και εφτά ραντάρ τύπου AN/TPY-2. Ούτε στη Ν.Κορέα δεν έχουν μεταφερθεί τόσοι εκτοξευτές...

Ταυτόχρονα το Ριάντ ζήτησε από τη Μόσχα και S-400, Kalashnikov AK-103, αντιαρματικά Kornet-EM, TOS-1A "Βuratino", AGS-30 !

H Σ.Αραβία ετοιμάζεται να διαδραματίσει τον κύριο ρόλο σε ένα πόλεμο Σιιτών και Σουνιτών στην Μ.Ανατολή ο οποίος «ετοιμάζεται» εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον.  O καιρός έφτασε και σε μια περίεργη συμμαχία το Ισραήλ είναι με το μέρος της. Διακύβευμα της επικείμενη σύρραξης; Tα εναπομείναντα πετρέλαια  του Περσικού Κόλπου.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση του  αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος THAAD στη Σαουδική Αραβία με εκτιμώμενο κόστος 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων,  για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του βασιλείου, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η έγκριση ανοίγει το δρόμο για τη Σαουδική Αραβία να αγοράσει 44 εκτοξευτήρες  (Thaad) και 360 πυραύλους, καθώς και επίγειους σταθμούς και ραντάρ.

Η πώληση αυτή, αξίας  15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί μέρος του πακέτου αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε αρχικά ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ν.Τραμπ στη Σαουδική Αραβία το ταξίδι του Μαΐου μέχρι το τρέχον έτος.

«Ενισχύονται έτσι με αυτόν τον τρόπο  τα συμφέροντα  εθνικής ασφάλειας και  εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και υποστηρίζεται η μακροπρόθεσμη αμυντική ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας και της περιοχής του Κόλπου ενάντια στις ιρανικές και άλλες περιφερειακές απειλές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια του Πενταγώνου την Παρασκευή το απόγευμα.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι «η επικείμενη  πώληση πυραύλων Thaad στη Σαουδική Αραβία θα "αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να αμυνθεί στην αυξανόμενη απειλή βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή.

Η ικανότητα του THAAD να χτυπά σε μεγάλα ύψη θα προσθέσει μια ανώτερη βαθμίδα στην πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική της πυραυλικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό της Σαουδαραβικής πολεμικής αεροπορίας» .

Η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι το Ιράν έχει ήδη σε ισχύ ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή, αναγκάζοντας όλους τους άλλους στην περιοχή να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Την Πέμπτη, το Ριάντ  ανακοίνωσε ότι αγοράζει επίσης πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία, με μια συμφωνία που συμφωνήθηκε  κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του βασιλιά Σάλμαν στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, η πρώτη από Σαουδάραβα μονάρχη.

Επίσης  το Πεντάγωνο ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα έχει καμία δυσκολία να ενσωματώσει  τον εν λόγω εξοπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις του και η προτεινόμενη πώληση «δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Η Ουάσινγκτον θα συμπεριλάβει στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, την ελίτ της πτέρυγας του στρατού του Ιράν, την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά (IRGC).

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν αυτό το στρατηγικό λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Κασέμι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αν το κάνουν, η αντίδραση του Ιράν θα είναι σταθερή, αποφασιστική και συντριπτική», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποδεχθούν τις συνέπειες.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζει αυστηρότερες κυρώσεις για την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου χαρακτηρισμού του Σώματος των Ισλαμικών Επαναστατικών Φρουρών ως τρομοκρατικής ομάδας.

Την Κυριακή, ο αρχηγός των IRGC, Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, προειδοποίησε ότι εάν επιβεβαιωθούν οι εκθέσεις, η συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα θα μεταχειριστεί τα αμερικανικά στρατεύματα, ειδικά στη Μέση Ανατολή, όπως και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τρομοκράτες.

«Αν οι ειδήσεις είναι σωστές για την ηλιθιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να σκέφτεται να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης, ως τρομοκρατική ομάδα, τότε και αυτοί θα θεωρήσουν ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σαν το Ισλαμικό Κράτος, σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τζαφαρί.

Οι υποτιθέμενες απειλές από την Ουάσιγκτον ώθησαν τη Γαλλία να μιλήσει ενάντια σε ενέργειες που «θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις τρέχουσες κρίσεις» ενάντια στην «περιφερειακή αστάθεια».

«Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, τα περιφερειακά κράτη πρέπει να διαδραματίσουν συγκεκριμένο ρόλο και πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αίσθημα ευθύνης», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, Agnes Romatet-Espagne, όταν ρωτήθηκε αν το Παρίσι θα υιοθετήσει ένα τέτοιο βήμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ απειλεί το Ιράν με στρατιωτική «καταιγίδα».

Μιλώντας σε ανώτατους αξιωματικούς των Ένοπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο εμφανίστηκε  διατεθειμένος να βάλει τέλος στη συμφωνία που είχε ληφθεί το 2015, αναφέροντας πώς δεν την τηρεί το Ιράν.

«Το Ιράν δεν τηρεί το »πνεύμα» της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα σε έξι μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη», επανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ Ν. Τραμπ

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ανώτατους αξιωματικούς των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων στον Λευκό Οίκο για να προσθέσει πώς «το ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει την τρομοκρατία και εξάγει βία, αιματοχυσία και χάος σε όλη τη Μέση Ανατολή. Για αυτό πρέπει να βάλουμε τέλος στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και στις φιλοδοξίες απόκτησης πυρηνικών όπλων του Ιράν. Δεν τήρησαν το πνεύμα της συμφωνίας τους», συνέχισε.

Ερωτηθείς για την απόφαση που αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες για το εάν θα επαληθεύσει ή όχι την τήρηση της συμφωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε «θα ακούσετε νέα για το Ιράν πολύ σύντομα».

Ωστόσο προϊδέασε για την απόφαση του λίγη ώρα μετά, ενώ φωτογραφίζονταν με τα στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου. Όπως είπε, το στιγμιότυπο απαθανατίζει τη νηνεμία «πριν από την καταιγίδα». Και όταν αυτό το λες σε συνάντηση με στρατιωτικούς όλοι αντιλαμβάνονται πώς η καταιγίδα θα είναι στρατιωτικού τύπου.

«Παιδιά, ξέρετε τι αντιπροσωπεύει αυτό;» είπε ο Τραμπ όταν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Λευκού Οίκου, όπου ο πρόεδρος μαζί με την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ παρέθεσε δείπνο στους ένστολους αξιωματικούς και τις συζύγους τους.

«Ίσως την ηρεμία πριν από την καταιγίδα», είπε χαρακτηριστικά. Όταν δε ρωτήθηκε για το ποια καταιγίδα εννοεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε «Θα το ανακαλύψετε». Περισσότερες διευκρινίσεις ζητήθηκαν και αργότερα από τον Λευκό Οίκο, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Ένας ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τραμπ αποφάσισε να ανακηρύξει πως δεν επαληθεύει την τήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η κίνηση αυτή, που συνεπάγεται την επανεπιβολή των αμερικανικών κυρώσεων οι οποίες έχουν αρθεί, αναμένεται πως θα σηματοδοτήσει το τέλος της συμφωνίας.

Ταυτόχρονα ο Τραμπ κατονόμασε το Ιράν ως "σπόνσορα" της Βόρειας Κορέας αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του για την στάση του έναντι της Τεχεράνης . 

Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ότι δεν εγκρίνει πλέον την συμφωνία, τόνισε  ανώτερος υπάλληλος της αμερικανικής κυβέρνησης σε ένα βήμα των ΗΠΑ που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει νέα ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ιράν .

«Στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία που επετεύχθη τα οφέλη  δεν είναι αντιστρεπτά. Κανείς δεν μπορεί να την γυρίσει πίσω, όχι ο κ. Τραμπ αλλά οποιοσδήποτε άλλος», δήλωσε ο Ρουχανί σε τελετή στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης που σηματοδότησε την έναρξη του πανεπιστημιακού ακαδημαϊκού έτους, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ακόμη και αν δημιουργηθούν 10 νέοι Τραμπ στον κόσμο, αυτή η συμφωνία δεν είναι αναστρέψιμη», τόνισε ο ίδιος .

Ο Αμερικανός ηγέτης όμως ο οποίος χαρακτήρισε την συμφωνία ως «τη χειρότερη διαπραγμάτευση που έχει γίνει ποτέ », εξετάζει πλέον ενδελεχώς την ακύρωση της.

Εάν ο Τραμπ  δεν πιστοποιήσει ότι το Ιράν είναι «οκ» βάσει της συμφωνίας του 2015 , το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα επαναφέρει τις κυρώσεις που ήταν σε ισχύ πριν  από τη συμφωνία. Οι επιθεωρητές του Ηνωμένου Βασιλείου όμως έχουν επαληθεύσει την τήρηση των όρων από τον Ιράν.

Ο Ρουχανί  δήλωσε το Σάββατο ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίαζαν τη συμφωνία τότε θα έβλαπταν την δική τους φήμη στη διεθνή κοινότητα.

«Αν η Αμερική παραβιάσει την συνθήκη, όλος ο κόσμος θα καταδικάσει την Αμερική. Δεν θα καταδικάσουν το Ιράν », δήλωσε ο ίδια  σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Τότε θα πουν γιατί εμπιστευθήκατε την Αμερική και υπογράψατε συμφωνία μαζί τους;», κατέληξε ο ίδιος.

Η ουσία όμως είναι ότι ο Τραμπ έχει αλλάξει γνώμη , εξαιτίας των συνεχιζόμενων βαλλιστικών δοκιμών από μέρους του. Παράλληλα, κατηγορεί την Τεχεράνη για υπόθαλψη κυβερνοεπιθέσεων που έχουν ως στόχο την Ουάσιγκτον και τους σύμμαχούς της.

«Ο πρόεδρος δεν κοιτάζει μόνο ένα πράγμα. Εξετάζει όλες τις διαστάσεις της κακής συμπεριφοράς του Ιράν», τόνισε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Όχι απλά την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας, αλλά τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, την αποσταθεροποίηση της περιοχής, το γεγονός ότι είναι το κράτος υπ' αριθμόν ένα υποστηρικτής της τρομοκρατίας, τις κυβερνοεπιθέσεις, το παράνομο πυρηνικό του πρόγραμμα», συνέχισε η Χάκαμπι Σάντερς.

Ο Ν.Τραμπ ετοιμάζει μια «ευρεία στρατηγική που θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, όχι μόνο ένα», πρόσθεσε. «Σε αυτό επικεντρώνεται η ομάδα του και αυτό θα παρουσιάσει ως σύνολο τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Ν.Τραμπ και κυβερνητικά στελέχη σχεδίαζαν ο πρόεδρος να εκφωνήσει μια ομιλία για το Ιράν τη 12η Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είχε δηλώσει άλλος αξιωματούχος.

Εάν στον άξονα του κακού μετά την Β.Κορέα προστεθεί και το Ιράν και λίγο αργότερα η Ρωσία και η Κίνα, τότε θα έχουμε έτοιμο το μπλοκ των χωρών που θα αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στο ΝΑΤΟ, η συνέχεια μετά …είναι λίγο πολύ γνωστή.

https://www.youtube.com/watch?v=OrO6dSvaF4c

https://www.youtube.com/watch?v=oI9uLbEA61Q

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ