Κόσμος

Επιασαν στην Αίγυπτο σαπιοκάραβο από τη Β. Κορέα με 30.000 ρουκετοβόλα - Οι μυστικές «μπίζνες» του Κιμ

Ενα σαπιοκάραβο, από τη Βόρεια Κορέα, κατασχέθηκε κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ. Το φορτίο του τρομακτικό: 30.000 ρουκετοβόλα αξίας 23 εκατ. δολαρίων.

Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Ουάσινγκτον προειδοποίησε κρυφά το Κάιρο για μυστηριώδες πλοίο που διαπλέει τη Διώρυγα του Σουέζ, αποκαλύπτει η Washington Post. Το «Jie Shuan» έφερε τα χρώματα της Καμπότζης, αλλά είχε σαλπάρει από τη Βόρεια Κορέα, με πλήρωμα από εκεί και άγνωστο φορτίο, ανέφερε το μήνυμα.

Οι τελωνειακοί περίμεναν να φτάσει σε αιγυπτιακά ύδατα το πλοίο και έκαναν έφοδο. Στις έρευνες, κρυμμένα κάτω από κάδους σιδηρομεταλλεύματος, βρήκαν πάνω από 30.000 ρουκετοβόλα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη κατάσχεση πυρομαχικών στην ιστορία των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Εξίσου μεγάλη έκπληξη όμως προκαλεί το για ποιον προορίζονταν τα ρουκετοβόλα. Σύμφωνα με την Washington Post, έρευνα του ΟΗΕ αποκάλυψε έναν περίπλοκο διακανονισμό, καθώς Αιγύπτιοι επιχειρηματίες παρήγγειλαν τα ρουκετοβόλα από τη Β. Κορέα για τον στρατό της χώρας, προσπαθώντας να κρατήσουν κρυφή τη συναλλαγή. Οι αποκαλύψεις αυτές ρίχνουν φως στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων που έχει γίνει μεγάλης ζωτικής σημασίας για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά τις νέες οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Πιονγιάνγκ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Επιπλέον, αξιωματούχοι που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα ανέφεραν ότι το συμβάν με το «Jie Shun» αποτέλεσε έναν από τους λόγους που οδήγησαν τη διοίκηση Τραμπ να «παγώσει» ή να καθυστερήσει αυτό το καλοκαίρι στρατιωτική βοήθεια σχεδόν 300 εκατ. δολαρίων προς την Αίγυπτο.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Βόρεια Κορέα πληρώθηκε τελικά για το φορτίο αξίας 23 εκατ. δολαρίων. Ομως, σημειώνει η Washington Post, το συμβάν αναδεικνύει το γεγονός ότι ακόμη κι αν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί της αυξάνουν τις κυρώσεις σε βάρος του Κιμ Γιονγκ Ουν, εκείνος εξακολουθεί να αποκομίζει κέρδη πουλώντας φτηνά συμβατικά όπλα μεταξύ άλλων σε Ιράν, Μιανμάρ, Κούβα, Συρία, Ερυθραία, τουλάχιστον δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Αίγυπτος.

Οσο για το «Jie Shun» ήταν σαπιοκάραβο, ακόμη και για τα πρότυπα της Βόρειας Κορέας, σχολιάζει η εφημερίδα. Διαβρωμένο από την πλώρη ως την πρύμνη, με σύστημα αφαλάτωσης που δεν λειτουργούσε. «Το πλοίο ήταν σε απαίσια κατάσταση», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης με γνώση των απόρρητων αναφορών του ΟΗΕ. «Ηταν ταξίδι χωρίς επιστροφή. Προφανώς το πλοίο θα κατέληγε παλιοσίδερα μετά», συμπλήρωσε.

Το «Jie Shun» σάλπαρε από το λιμάνι Χετζού της Βόρειας Κορέας τον Ιούλιο του 2016, με πλήρωμα 23 Βορειοκορεάτες. Παρότι ανήκει στη Β. Κορέα, έφερε σημαία Καμπότζης. Πρόκειται για τακτική που επιτρέπει στα πλοία από τη Β. Κορέα να μην τραβούν την ανεπιθύμητη προσοχή σε διεθνή χωρικά ύδατα. Για τους ίδιους λόγους συνηθίζουν να κλείνουν και τον αναμεταδότη του πλοίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ