Κόσμος

Εντολή Ερντογάν: Το προεδρικό προσωπικό θα χρησιμοποιεί μόνο τουρκικά όπλα και όχι αμερικανικά

Το τουρκικό προεδρικό προσωπικό ασφαλείας θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί όπλα, που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από την Τουρκία, αφού ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή να σταματήσουν άπαντες να χρησιμοποιούν τα, κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, πυροβόλα Sig Sauer, απόφαση που έλαβε χώρα μετά την τελευταία διαμάχη μεταξύ των δύο συμμάχων για αμοιβαία αναστολή στις χορηγήσεις βίζας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις και οι άντρες ειδικών δυνάμεων που έχουν αποσταλεί στην τουρκική προεδρία θα χρησιμοποιούν τώρα τα όπλα Yavuz16 που έχουν κατασκευαστεί από την Τουρκία, και το MPT-76 - αρχικά για τη φράση «Εθνικό τουφέκι πεζικού» στα τουρκικά - αντί για το αμερικανικό Sig Sauer, ανέφερε ο ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, Habertürk.

«Λέω στον υπουργό [Εσωτερικών] μας από εδώ. Τα όπλα που ονομάζονται Sig Sauer δεν θα χρησιμοποιούνται, από αυτή τη στιγμή, στα τμήματα ασφαλείας μας. Θα χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας όπλα», δήλωσε ο Ερντογάν.
Το Yavuz 16, το οποίο κατασκευάζεται από το 1997 από την κρατική Μηχανική και Χημική Βιομηχανική Εταιρεία (MKEK) και το ιδιωτικό GİRSAN, είναι γνωστό ως το τυποποιημένο πυροβόλο όπλο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το MPT-76 ή αλλιώς το «Εθνικό τουφέκι πεζικού» με διαμέτρημα 7,62 χιλιοστών, σφαιρών του ΝΑΤΟ, έχει αποτελεσματική εμβέλεια μέχρι 600 μέτρα και είναι ικανό να πυροδοτήσει 600 γύρους ανά λεπτό εύρος 800 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με το MKEK.

Έχει περιγραφεί «τόσο αποτελεσματικό όσο το G-3, αξιόπιστο όπως το AK-47 και πρακτικό σαν το M-16».

Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι βιομήχανοι που παράγουν εθνικά όπλα σε ολόκληρη τη χώρα υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την έκκληση του Ερντογάν να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα αμερικανικά κατασκευασμένα όπλα.

Αρκετοί βιομήχανοι ανέφεραν στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι η κίνηση ενθάρρυνε τις προσπάθειές τους στην παραγωγή καθώς δεσμεύονται να παίξουν το δικό τους ρόλο στις ενέργειες της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ