Κόσμος

Εκτός μάχης τέθηκε Ισραηλινό F-35 Adir - Χτυπήθηκε από ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα; - Παραδέχεται την απώλεια το Ισραήλ


Toυ Βασίλη Καπούλα

Είδηση με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον έρχεται από την Συρία καθώς ένα ισραηλινό F-35 Adir τέθηκε νοκ αουτ χτες την στιγμή της επιδρομής κατά συριακού αντιαεροπορικού συστήματος S-200. Την αρχική είδηση την μεταφέραμε χτες στο άρθρο ΕΚΤΑΚΤΟ- Με πυραύλους υποδέχτηκε τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας το Ισραήλ.  

Οπως αποκαλύπτεται σήμερα το F-35 Adir χτυπήθηκε από ρωσικά αντιαεροπορικά πυρά. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν το σοβιετικής κατασκευής αλλά αναβαθμισμένο με νέο ραντάρ S-200. Ομως πιθανότατα μαζί με τους S-200 εκτοξεύτηκε και πύραυλος από το σύστημα S-350E Vityaz που έφτασε πρόσφατα Συρία. Προφανώς θραύσματα πυραύλου βρήκαν το F-35.

Μετά την εναέρια σύγκρουση μαχητικά MiG-29SMT ξεκίνησαν περιπολίες στον συριακό εναέριο χώρο.

Oι Ισραηλινοί παραδέχονται πως πράγματι το F-35 τέθηκε εκτός μάχης όμως η επίσημη δικαιολογία είναι λόγω της σύγκρουσης με...πουλιά!

Μάλιστα παραδέχονται πως δεν γνωρίζουν πότε θα καταστεί ξανά επιχειρησιακό και πότε θα αποκτήσει ξανά την STEALTH διαμόρφωση του.

Το παράδοξο είναι πως η είδηση της σύγκρουσης του F-35 Adir με...πουλιά διοχετεύτηκε ταυτόχρονα με την ισραηλινή επιδρομή κατά των συριακών συστημάτων αεράμυνας.

Την Ισραηλινή παραδοχή και εκδοχή μπορείτε να την δείτε πατώντας ΕΔΩ

Φαίνεται όμως ότι η φιλότιμη προσπάθεια «επίδειξη υπεροχής» από τους Ισραηλινούς  κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, μετατράπηκε σε μια παταγώδη αποτυχία, αναφέρουν πηγές στο συριακό έδαφος.
https://twitter.com/WithinSyriaBlog/status/920287430661558273?ref_src=twsrc%5Etfw

Χθες, 16 Οκτωβρίου, ο Ρώσος υπουργός άμυνας έφθασε στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για πολλά και κυρίως σοβαρά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η κατάσταση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία.

Επίσης το κύριο θέμα από ισραηλινής πλευράς ήταν η παρουσία Ιρανών και της Χεζμπολάχ στην Συρία, κάτι που δεν αποδέχεται το Τελ Αβίβ σε καμία περίπτωση,  και το οποίο  αποτελεί "αγκάθι" στις σχέσεις Ρωσίας και Ισραήλ.

Την ίδια ημέρα, οι Ισραηλινές δυνάμεις (IDF) προσπάθησαν να κάνουνε επίδειξη δύναμης. Τα μαχητικά τους στόχευσαν συστοιχία πυραύλων S-200 των δυνάμεων αεράμυνας της Συρίας, οι οποίες πρόλαβαν και εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από το Λίβανο.

«Τα ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν στην συριακή συστοιχία τέσσερις βόμβες και σύμφωνα με πηγές στο Τελ Αβίβ η μία συστοιχία υπέστη ζημιά στο βαθμό που δεν είναι πλέον λειτουργική.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η συστοιχία πυραύλων S-200 των Σύρων ήταν η ίδια που εκτόξευσε πύραυλο εναντίον ισραηλινού  F-35 τον περασμένο Μάρτιο, προτρέποντας το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το αντιπυραυλικό του σύστημα Arrow», γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ο συριακός στρατός από την δική του πλευρά επιβεβαίωσε τις ισραηλινές επιδρομές και ανακοίνωσε μόνο  ότι προκάλεσαν «υλικές ζημιές».

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Συρίας, ισραηλινά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Συρίας στα σύνορα με τον Λίβανο στην περιοχή Baalbek.

Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες στις 8:51 π.μ. τοπική ώρα.

Ορισμένοι Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές των μέσων επικοινωνίας συσχετίζουν σαφώς το περιστατικό με την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας στο Τελ Αβίβ,  λέγοντας ότι ήταν μια ωραία επίδειξη υπεροχής  στον άξονα Ρωσία-Ιράν-Συρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές κάτι πήγε στραβά στην όλη παράσταση που στήθηκε προς τιμή του Σ.Σοιγκού ο οποίος αναμένονταν στο Τελ Αβίβ .

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι δυνάμεις αεράμυνας της Συρίας χρησιμοποίησαν όντως επιβεβαιωμένα  πύραυλο ρωσικής κατασκευής, του γνωστού αντιαεροπορικού συστήματος S-200 (ή και S-350) ενάντια σε  ισραηλινό F-35 που υποτίθεται ότι ήταν «αόρατο».

Tο υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις απάντησαν στην παραβίαση του εναέριου χώρου και «έπληξαν άμεσα ένα από τα αεριωθούμενα ισραηλινά αεροσκάφη , αναγκάζοντας τα [ισραηλινά αεροσκάφη] να υποχωρήσουν".

Λίγες ώρες μετά το συμβάν με την εκτόξευση  του πυραύλου από της συριακή αεράμυνα , τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα αεροσκάφος  F-35 της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κατέστη «ακατάλληλο» ως αποτέλεσμα  δήθεν σύγκρουσης με πτηνά κατά τη διάρκεια μιας πτήσης εκπαίδευσης.

Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα "πριν από δύο εβδομάδες" αλλά δημοσιεύθηκε δημοσίως μόνο χθες στις 16 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, οι ισραηλινές πηγές δεν μπόρεσαν να δείξουν φωτογραφία του F-35 μετά τη «σύγκρουση με τα  πουλιά».

Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο αν το ισραηλινό  F-35 θα είναι ικανό να πετάξει και πάλι επειδή η ζημιά που έχει υποστεί είναι πολύ μεγάλη .

Έτσι, σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή, το αεροσκάφος  δεν λειτουργεί πλέον μετά από σύγκρουση πουλιών,  παρά το γεγονός ότι το ίδιο είχε περάσει νωρίτερα με εξαιρετικά αποτελέσματα όλα τα τεστ .

Το τι ακριβώς έγινε μόνο οι Ισραηλινοί γνωρίζουν προς το παρόν.

Το F-35 είναι το πιο ακριβό αεροπλάνο στον κόσμο. Η τιμή της ανάπτυξης του έχει ανέλθει περίπου 406,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόνο που όπως αποδεικνύουν και οι μπαρουτοκαπνισμένοι Σύροι στρατιώτες της δύναμης αεράμυνας …τα αεροσκάφη F- 35 δεν είναι καθόλου μα καθόλου αόρατα .
https://twitter.com/WaelHussaini/status/919616844310417408?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/watch?v=0L-bVQS_Cm8

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ