Μέση Ανατολή

Τρομαχτική κλιμάκωση: Διάγγελμα πολέμου από Ιράν - Τι είπε ο Χ.Ρουχανί -Τρομοκρατική οργάνωση τελικά και οι Ιρανοί Φρουροί από ΗΠΑ

Του Βασίλη Καπούλα

Πύκνωσαν τα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή. Πριν λίγο χαρακτηρίστηκαν τελικά και οι Ιρανοί Φρουροί ως τρομοκρατική οργάνωση. Το γεγονός αυτό θα έχει ολέθριες επιπτώσεις καθώς οι Ιρανοί Φρουροί δρουν σε Συρία-Ιράκ-Υεμένη-Λίβανο. Το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε οι Ιρανοί Φρουροί θα αντιμετωπίσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες όπως ακριβώς το ISIS! Θα δούμε από αύριο τι έχει να γίνει ειδικά σε Συρία-Υεμένη.

Το Ιράν απάντησε με διάγγελμα πολέμου ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας τόνισε ότι "ελπίζω οι ΗΠΑ να μην κάνουν αυτό το σοβαρό και στρατηγικό λάθος αλλά αν το κάνουν, η απόφαση μας θα είναι σκληρή και αποφασιστική. Οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχτούν τις συνέπειες. Ελπίζω οι άνθρωποι στις ΗΠΑ να αποδειχτούν σοφοί και να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσουν αυτό το ολέθριο λάθος".

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απάντησε με πολεμικό διάγγελμα στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «δεν πτοούμαστε από προειδοποιήσεις και απειλές», και ότι «συνεχίζουμε το πρόγραμμα δίχως φόβο».

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διεθνή απομόνωση, καθώς εναντιώνονται σε μία συμφωνία που έχει υπογραφεί από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Επιπλέον, ο Ιρανός ηγέτης, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, διαμήνυσε ότι στηρίζει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που δεν θα σταματήσουν ποτέ να πολεμούν κατά των τρομοκρατών στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ρουχανί πρόσθεσε ότι το Ιράν θα διπλασιάσει άμεσα τους πόρους για την κατασκευή όπλων άμυνας, επεκτείνοντας το πυραυλικό του πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει μία στρατιωτική επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα κύρια σημεία του διαγγέλματος:

"Oι ΗΠΑ είναι πιο απομονωμένες από ποτέ όσο αφορά τη συμφωνία JCPOA και τα σχέδια τους κατά του Ιρανικού Εθνους".

"Το διάγγελμα του Ν.Τραμπ σήμερα έδειξε ότι πρέπει να είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ".

"Υποστηρίζετε διάφορες φυλές στην περιοχή που δεν έχουν δει ποτέ το "χρώμα" των εκλογών και λέτε ότι εμείς έχουμε δικτατορία;"

"To Iράν δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία. Το είπa στον Γάλλο ομόλογο, Ε.Μακρόν".

"Το Ιρανικό Έθνος δεν πρόκειται να παραδοθεί σε ένα δικτάτορα με τέτοιες παρατηρήσεις, δεν πρόκειται να υποταχθεί σε καμιά Υπερδύναμη".

"Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν σήμερα γιατί πρέπει να είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ".

"Ο Ν.Τραμπ ξέχασε ότι το Έθνος του επιτέθηκε σε πολιτικό αεροσκάφος και σκότωσε αθώους ανθρώπους και έδωσε μετάλλια στους επιτιθέμενους".

"Οι ΗΠΑ απειλούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά, δεν μπορούν να προσποιούνται ότι ψάχνουν για πυρηνικό αφοπλισμό".

"Το Ιράν έχει σεβαστεί τις δεσμεύσεις του, έχει δημοκρατικές εκλογές. Είναι το Ιράν επιθετικό ή οι ΗΠΑ είναι το μόνο κράτος που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά;"

"O Ν.Τραμπ δεν είναι εξοικειωμένος με τον Νόμο και δεν γνωρίζει την συμφωνία JCPOA. Αυτή δεν είναι διμερής μεταξύ Ιράν-ΗΠΑ ώστε να μπορεί να την "σπάσει"".

"Ο Ν.Τραμπ εξέφρασε ένα μάτσο αηδίες και προσβολές. Τον προσκαλώ να μελετήσει ιστορία και γεωγραφία".

"Οι λάθος παρατηρήσεις του Ν.Τραμπ έκαναν το ιρανικό Έθνος πιο ενωμένο. Ποτέ δεν θα απομακρύνετε το λαό από την Ηγεσία. Ο λαός σέβεται τον Ηγέτη του".

"Οι πύραυλοι του Ιράν έχουν αμυντικούς σκοπούς και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την πυραυλική μας δύναμη".

"Οι Ιρανοί Φρουροί έχουν ανταποκριθεί στα κελεύσματα περιφερειακών εθνών και το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον".

"Οι Ιρανοί Φρουροί μάχονται εναντίον τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS ( όπως είπε ο Τραμπ σε προεκλογικές ομιλίες) και υπερασπίζονται άλλα έθνη στην Μέση Ανατολή".

"Πως γίνεται ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ να μην γνωρίζει τον Περσικό Κόλπο(υπονοούμενα για τις συλλήψεις Αμερικανών στο παρελθόν); Ο Ν.Τραμπ πρέπει να ρωτήσει τους Διοικητές του Ναυτικού του για τον χάρτη που έχουν στις υπερπόντιες επιχειρήσεις".

"Ο Ν.Τραμπ ξέχασε ότι οι ΗΠΑ ανέτρεψαν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Ιράν, υποστήριξαν τον Σαντάγμ εναντίον του Ιράν και την χημική επίθεση του Sardasht".

Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών.

«Πιστεύω πως πρόκειται για δήλωση που προέρχεται από κακή ενημέρωση. Οπωσδήποτε καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια και δεν ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Μπορεί να μην είναι τέλεια, ωστόσο όλες οι πλευρές μπορούν να ζήσουν με αυτή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Όσον αφορά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για νέες και σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, ο Γιαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ακολουθούν μία πολιτική και επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον του Ιράν τα τελευταία 40 χρόνια. Βασικά, έχουμε αποκτήσει ανοσία στις αμερικανικές κυρώσεις. Φαίνεται να έχουν μία εμμονή. Πιστεύουν ότι οι κυρώσεις αποδίδουν. Στην πραγματικότητα, πιστεύω πως δεν έχουν μάθει μέχρι τώρα, ότι οι κυρώσεις δεν αποδίδουν. Δεν μπορείς να ασκήσεις πίεση σε μία χώρα να εγκαταλείψει την κυριαρχία της, την αξιοπρέπειά της, για λίγους περιορισμούς που τους επιβάλλουν οι ΗΠΑ».

«Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα οι ΗΠΑ αντιληφθούν ότι με αυτές τις πολιτικές προκαλούν αντίσταση και αντίδραση και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, τόσο πιο γρήγορα θα προσαρμόσουν τις πολιτικές τους και θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τις συμφέροντά τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «θα συζητήσουμε με τη Σαουδική Αραβία τις διαφορές μας. Δεν πιστεύουμε ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία πρέπει να εξακολουθήσουν να έχουν το επίπεδο των σχέσεων που διατηρούν σήμερα».

Οι Ιρανοί Φρουροί, τρομοκρατική οργάνωση;

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν αυτό το στρατηγικό λάθος», δήλωσε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Κασέμι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αν το κάνουν, η αντίδραση του Ιράν θα είναι σταθερή, αποφασιστική και συντριπτική», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποδεχθούν τις συνέπειες.

Την Κυριακή, ο αρχηγός των IRGC, Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, προειδοποίησε ότι εάν επιβεβαιωθούν οι εκθέσεις, η συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα θα μεταχειριστεί τα αμερικανικά στρατεύματα, ειδικά στη Μέση Ανατολή, όπως και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τρομοκράτες.

«Αν οι ειδήσεις είναι σωστές για την ηλιθιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να σκέφτεται να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης, ως τρομοκρατική ομάδα, τότε και αυτοί θα θεωρήσουν ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σαν το Ισλαμικό Κράτος, σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τζαφαρί.

 

https://www.youtube.com/watch?v=WKGT9ZFox7w

https://www.youtube.com/watch?v=-qmuTWRsNtU

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...