Οικονομία

Εγκρίνεται σήμερα η δόση των 800 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Οι συζητήσεις της τρίτης αξιολόγησης συνεχίζονται στο Χίλτον έχοντας στο επίκεντρο τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκεται στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Μετά από αρκετό καιρό ο υπουργός δεν θα νιώσει άβολα αφού η σημερινή συζήτηση αναφορικά με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ είναι μια τυπική διαδικασία. Τα στοιχεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, εξετάστηκαν ήδη από τους δανειστές και πέρασαν τις εξετάσεις. Στο διάστημα Απριλίου- Σεπτεμβρίου, ο όγκος των καθαρών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου μειώθηκε κατά 1,524 δισ. ευρώ ( από τα 6,588 δισ. ευρώ σε 5,064 δισ. ευρώ), υπερβαίνοντας κατά 324 εκατ. ευρώ τις απαιτήσεις που είχε θέσει ο ESM.

Η μεγαλύτερη μείωση στον όγκο των καθυστερούμενων οφειλών κατά την περίοδο αξιολόγησης καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο. Ο βασικός μοχλός πίσω από τη μείωση του 1,9 δισ. ευρώ των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών ήταν η εκκαθάριση επιστροφών φόρου ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προήλθε από ίδιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των συμψηφισμών με φορολογικές υποχρεώσεις. Η εκκαθάριση οφειλών προς συνταξιούχους συνέβαλε επίσης στη μείωση του συνολικού όγκου τον Σεπτέμβριο κατά 0,4 δισ. ευρώ, ενώ την αμέσως μεγαλύτερη συμβολή είχε η εκκαθάριση των υπερηµεριών όσον αφορά στις δημόσιες δαπάνες και τις εκτός προϋπολογισμού δαπάνες (0,2 δισ. ευρώ).

Στο μέτωπο της αξιολόγησης, οι συζητήσεις συνεχίζονται. Εσοδα και δαπάνες έχουν μπει στο μικροσκόπιο και πιθανότερο θεωρείται πως θα απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις στα μεγέθη που θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2018 με την κατάθεσή του στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου.

Ο προγραμματισμός προβλέπει ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συζητήσεων αύριο Παρασκευή και επάνοδο του κουαρτέτου στα τέλη Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ