Εκκλησία

"Διδαχές" και νέο...άνοιγμα του Πάπα Φραγκίσκου στις Ανατολικές Εκκλησίες- "Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού δεν είναι ούτε λατινική ούτε ελληνική ούτε σλαβική αλλά καθολική"

Του Μανώλη Κείου

Κι ενώ στη χώρα μας ασχολούμαστε με το διωγμό της πίστης μας από την άθεη κυβέρνηση είτε με τη μορφή της αλλοίωσης των νέων Θρησκευτικών είτε με το νομοθέτημα για την αλλαγή φύλου, ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει το άνοιγμά του στις Ανατολικές Εκκλησίες...

Χθες Πέμπτη εόρτασε στην Βασιλική της Santa Maria Maggiore την εκατονταετηρίδα της ίδρυσης του Ποντιφικού Ανατολικού Ινστιτούτου για τις Ανατολικές Εκκλησίες. Στην ομιλία του ο πάπας ενθάρρυνε όλους τους χριστιανούς των Ανατολικών Εκκλησιών να συνεχίσουν τη θαρραλέα μαρτυρία τους παρά τους δραματικούς διωγμούς στους οποίους υπόκεινται.

Υπενθυμίζοντας την ίδρυση του Ινστιτούτου από τον Βενέδικτο XV το 1917, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι σήμερα ζούμε με άλλο έναν «αποσπασματικό» παγκόσμιο πόλεμο. "Όταν βλέπουμε τη δίωξη και την ανησυχητική έξοδο των χριστιανών", είπε, "όπως και οι άνθρωποι της Παλαιάς Διαθήκης, φωνάζουμε "Γιατί;""

"Στην σημερινή ανάγνωση από τον προφήτη Μαλαχία", συνέχισε, "διαβάζουμε για εκείνους που απομακρύνονται από τον Θεό και κάνουν κακό, αλλά παραμένουν ατιμώρητο"ι. "Με τον ίδιο τρόπο σήμερα", είπε, "βλέπουμε ασυνείδητους ανθρώπους που καταστρέφουν άλλους για να ακολουθήσουν τους δικούς τους σκοπούς και ζητάμε από τον Θεό να μάθουμε: "Γιατί;""
"Βρίσκουμε την απάντηση στους στίχους του Μαλαχία", ανέφερε ο Πάπας , "καθώς διαβάζουμε για τον τρόπο που ο Θεός ακούει τους ανθρώπους του και καταγράφει τα βάσανα τους σε ένα «βιβλίο αναμνήσεων»".

Υπογραμμίζοντας τα λόγια του Ευαγγελίου του Αγίου Λουκά, ο Πάπας είπε πως αν προσευχόμαστε και εμπιστευόμαστε τον Κύριο, γνωρίζουμε ότι «όλοι όσοι ζητούν, λαμβάνουν. όσοι αναζητούν, βρίσκουν και σε εκείνους που χτυπούν, η πόρτα θα ανοίξει ".

"Το Πνεύμα είναι το μεγάλο δώρο του Θεού για εμάς", κατέληξε ο Πάπας Φραγκίσκος, "οπότε ας μάθουμε πώς να χτυπάμε θαρραλέα στην πόρτα της καρδιάς του Θεού. Μπορεί η θαρραλέα προσευχή να εμπνεύσει και να στηρίξει την υπηρεσία σας στην Εκκλησία", είπε στους ηγέτες της Ανατολικής Εκκλησίας, "έτσι ώστε να μπορεί να αποφέρει καρπούς που δεν μαραίνονται και δεν πεθαίνουν".

Μετά τη λειτουργία, ο επικεφαλής της Συνόδου των Ανατολικών Εκκλησιών, Καρδινάλιος Leonardo Sandri υπενθύμισε την ιδιαίτερη συμβολική σημασία που έχει για τους Ανατολικούς χριστιανούς η Βασιλική της Santa Maria Maggiore: "Είναι αφιερωμένη στο μεγάλο μυστήριο της Παναγίας, της Μητέρας του Θεού, και αυτό συνέβη πολύ πριν από το διαχωρισμό των εκκλησιών στην Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου (431)".

"Αργότερα, στον βωμό αυτής της βασιλικής, τοποθετήθηκαν λειτουργικά βιβλία, μεταφρασμένα στη σλαβική γλώσσα από τους ιερούς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο" συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα έκανε η αναφορά του πως όταν το 1917 ο Πάπας Βενέδικτος XV δημιούργησε το ισντιτούτο των Ανατολικών Εκκλησιών δήλωσε ειδικότερα ότι η Εκκλησία του Ιησού Χριστού δεν είναι «ούτε λατινική ούτε ελληνική ούτε σλαβική αλλά καθολική».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο καρδινάλιος Σάντρι καλωσόρισε τους «γιους και τις κόρες της χριστιανικής ανατολής», οι οποίοι μαζί με τους χριστιανούς της Δύσης έπιναν από το ίδιο «ποτήριον μαρτυρίου και ταλαιπωρίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ