Κόσμος

«Δεν θέλαμε, αναγκαστήκαμε» - Απίστευτη δικαιολογία Ραχόι για την αστυνομική βία στην Καταλονία

«Δεν θέλαμε, αναγκαστήκαμε». Αυτή είναι η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης στην πρωτοφανή επίθεση των αστυνομικών κατά των ψηφοφόρων που από το πρωί μαζεύτηκαν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Μέχρι τώρα 38 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τη χρήση βίας και τις πλαστικές σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας που έβγαλε στους δρόμους της Βαρκελώνης ο Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να «μπλοκάρει» τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η ισπανική κυβέρνηση, λοιπόν, αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε. Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Την ίδια ώρα πάντως όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να δείξουν υπομονή καθώς «γίνονται συχνές επιθέσεις στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας», ποσοστό 73% των εκλογικών κέντρων παραμένουν ανοιχτά.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από εκλογικά κέντρα της Καταλονίας.
Ο ίδιος ζήτησε τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα, όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες. Ωστόσο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ κατάφερε να ψηφίσει, ενώ στη συνέχεια κατήγγειλε την «αδικαιολόγητη χρήση βίας» από την ισπανική αστυνομία, τονίζοντας ότι η χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, σχετικά με τις σκηνές βίας που εξελίχθηκαν σήμερα το πρωί σε ορισμένες περιοχές της Καταλονίας. «Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέρτζον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...