ΗΠΑ

Δήλωση-σοκ της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ: «Το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει επίθεση παρόμοια αυτής της 11ης Σεπτεμβρίου»


Δήλωση-βόμβα έκανε πριν από λίγες ώρες η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ιλέιν Ντιούκ. Υποστήριξε  ότι το Ισλαμικό κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις σχεδιάζουν μια νέα μαζική επίθεση όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου. Η δήλωση της που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και σάλο έρχεται μία ημέρα μετά την ομολογία του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας ΜΙ5 ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλέον σοβαρή απειλή από τους τζιχαντιστές.

Και οι δύο υποστηρίζουν πώς όσο ο ISIS απειλείται με εξαφάνιση μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα για να παραμείνει στην... επικαιρότητα και να δηλώσει πώς παρά το γεγονός ότι έχασε τη μάχη στην Συρία, πυρήνες του ανά τον κόσμο είναι ενεργοί και μπορούν να προκαλέσουν τεράστιο αιματοκύλισμα.

Σύμφωνα Ιλέιν Ντιούκ οι επιθέσεις με μαχαίρια και αυτοκίνητα αποτελούν «εργαλεία» προκειμένου να διατηρούν τις μνήμες τους και τα οικονομικά τους να κινούνται ενώ σχεδιάζουν μια νέα μεγάλη έκρηξη παρόμοια με την επίθεση στους δίδυμους πύργους το 2001.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε σε ομιλία της στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο, οι μυστικές υπηρεσίες βάζουν στο μικροσκόπιο τρομοκράτες που σχεδιάζουν να καταρρίψουν αεροπλάνα με στόχο τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. 

«Στόχος τους είναι να προκαλούν τον τρόμο και γι' αυτό κάνουν επιθέσεις με φορτηγά και μαχαίρια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει τον σχεδιασμό ενός μεγάλου σχεδίου όπως της 11ης Σεπτεμβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ένας από τους κινδύνους που υπάρχουν είναι να γίνει επίθεση με τη χρήση φορητού υπολογιστή ζητώντας να γίνουν ακόμα πιο αυστηροί οι έλεγχοι σε αεροδρόμια και αλλού.

Παράλληλα έκανε λόγο για αύξηση του αριθμού των τρομοκρατών που έχουν μεγαλώσει στις ΗΠΑ και που εμπνένονται από τρομοκρατικές οργανώσεις «δείχνοντας» προς το υλικό που ανεβαίνει από παρόμοιες επιθέσεις στο διαδίκτυο.

Υπενθυμίζεται πώς μία ημέρα πριν ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI5 Άντριου Πάρκερ είχε τονίσει πώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την σοβαρότερη απειλή στην ιστορία της από ισλαμιστές μαχητές που επιδιώκουν να εξαπολύσουν μαζικές επιθέσεις, συχνά αυθόρμητες, τις οποίες σχεδιάζουν για λίγες μέρες πριν να τις εκτελέσουν.

Έπειτα από τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις φέτος που σκότωσαν 36 ανθρώπους στην Βρετανία – στο φονικότερο κύμα επιθέσεων έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 – ο Πάρκερ επισήμανε ότι η απειλή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει ο ίδιος συναντήσει ποτέ στα 34 χρόνια καριέρας του σε υπηρεσίες αντικατασκοπείας.

«Η απειλή είναι πιο πολυδιάσταση από όσο έχω συναντήσει ποτέ: σκευωρίες που καταστρώνονται εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλες που κατευθύνονται από το εξωτερικό, σχέδια επιθέσεων στο διαδίκτυο, σύνθετες δολοπλοκίες και άξεστα μαχαιρώματα, μακροχρόνιοι σχεδιασμοί, αλλά και παρορμητικές επιθέσεις», σημείωσε ο Πάρκερ.

«Οι επιθέσεις συχνά μπορεί να επιταχυνθούν από το ξεκίνημά τους, μέσα από το σχεδιασμό τους έως την εκτέλεσή τους σε μόλις λίγες μέρες», τόνισε ο επικεφαλής της MI5 σε μια από τις σπάνιες ομιλίες που παραχώρησε στο κεντρικό Λονδίνο. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη καταγραφεί μια μεγάλη εισροή βρετανών μαχητών που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ.

Οι βρετανικές αρχές έχουν ματαιώσει 20 σκευωρίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με επτά ισλαμιστικές επιθέσεις να έχουν αποτραπεί, τόνισε ο Πάρκερ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σε εξέλιξη 500 επιχειρήσεις, που εμπλέκουν 3000 άτομα που εμπλέκονται σε μαχητική δραστηριότητα.

Έπειτα από την επίθεση βομβιστή καμικάζι στη συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ξεκίνησε μια αναθεώρηση του τρόπου που χειρίστηκε τις πληροφορίες για τον δράστη της επίθεσης Σαλμάν Αμπέντι, ο οποίος ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών.


Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...