Ιστορία

«Γραμμή Μεταξά»: Ταξίδι στο χρόνο μέσα από βιωματική εμπειρία (εικόνες, βίντεο)

Μια συγκινητική και συναρπαστική εμπειρία, στα πεδία μαχών του θρυλικού Ρούπελ και στα υπόγεια οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στις Σέρρες, προσφέρει στους επισκέπτες μια ομάδα νέων ανθρώπων της περιοχής, που έχουν συστήσει την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άγκιστρο Δράση.

«Το Άγκιστρο είναι ένα μικρό χωριό 300 κατοίκων, δίπλα στα σύνορα με την Βουλγαρία. Είναι γνωστό για τα ζεστά ιαματικά νερά και το πέτρινο βυζαντινό λουτρό, που θεωρείται από τα παλαιότερα στην Ελλάδα» λέει ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. κ.Άνθιμος Γεωργιάδης, συνεχίζοντας: «Ζώντας σε μια περιοχή με έντονο ιστορικό φορτίο, δίπλα στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ, σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε -σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας- και ν’ αναδείξουμε τουριστικά τις εγκαταλελειμμένες και παροπλισμένες οχυρώσεις των συνόρων, μεταφέροντας τους επισκέπτες σ΄ ένα ταξίδι στο χρόνο και στον Β΄ Π.Π. Τότε που μια χούφτα υπερασπιστές των οχυρών, αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία στους Γερμανούς εισβολείς».

https://youtu.be/HtOKT0ZLKKg

Το τελευταίο διάστημα το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού «Agkistro Action» που λειτουργεί η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, πραγματοποιεί οργανωμένες περιηγήσεις δίπλα σε συρματοπλέγματα, τάφρους και αντιαρματικά εμπόδια και μέσα στις υπόγειες και δαιδαλώδες στοές των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά». Οι περιηγήσεις συνοδεύονται και από βιωματικές δράσεις που βοηθούν τους επισκέπτες να έρθουν άμεσα σε επαφή με την ιστορία αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες.

«Οι νεκροί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου άφησαν πίσω τους μια κληρονομιά. Τη μνήμη… Δεν είναι μόνο το όνομά τους στη μαρμάρινη πλάκα κάποιου μνημείου και μια ξεθωριασμένη φωτογραφία. Είναι και οι ιστορίες τους, που δεν πρέπει να ξεχαστούν για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου» λέει από την πλευρά του ο κ.Γιώργος Πολύχρους, ιστορικός και συνεργάτης της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, επισημαίνοντας πως ο ιστορικός – βιωματικός τουρισμός : «συνδυάζει τη γνώση με την αναψυχή και τη χαλάρωση»

Την ομάδα της Agkistro Action αποτελούν ιστορικοί, ερευνητές κ.α., που βοηθούν τους επισκέπτες να αποκρυπτογραφήσουν γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες όχι μονάχα για τη «Μάχη των Οχυρών» (6-10/4/1941) κατά τον Β΄ Π.Π. και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε, αλλά και για το μεγάλο τεχνικό έργο της οχύρωσης των βόρειων συνόρων (1936-1940) καθώς και για νεότερα αμυντικά έργα, που πλέον έχουν παροπλιστεί.
«Μη ξαφνιαστείτε αν εκεί που περπατάτε μέσα στις υπόγειες στοές κάποιου οχυρού, εμφανιστεί μπροστά σας ένας Έλληνας στρατιώτης του 1940 – 1941 Είναι εκεί για να σας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο» λέει ο κ.Γεωργιάδης, καλώντας μας να ζήσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία, μοναδική του είδους στην Ελλάδα.

Οι περιηγήσεις στα πεδία μαχών και εντός των οχυρών είναι απόλυτα ασφαλείς και συνήθως συνοδεύεται με πεζοπορία σε προπολεμικά μονοπάτια που καταλήγουν στο πέτρινο λουτρό του Αγκίστρου, για ένα χαλαρωτικό μπάνιο με ζεστό νερό απευθείας από την «καρδιά» της γης»

Οι εκδρομές της Agkistro Action είναι μονοήμερες και ανακοινώνονται τακτικά στο διαδίκτυο (agkistroaction.gr και facebook/agkistroaction). Τολμήστε και ακολουθήστε την, σε τόπους που η ιστορία εξακολουθεί να συγκινεί

Πληροφορίες : www.agkistroaction.gr
Τηλ. 2323043033, 6980138846
[email protected]

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...