Εκκλησία της Ελλάδος

Για πρώτη φορά στα χρονικά: Δεν χειροτόνησε τον νέο μητροπολίτη ο Ιερώνυμος - Τι συμβαίνει;

Για πρώτη φορά σε εννέα χρόνια ο αρχιεπίσκοπος απουσίασε, δείχνοντας την έντονη δυσαρέσκειά του

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Με την ηχηρή απουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου τελέστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανου. Η είδηση δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς για πρώτη φορά στα εννέα χρόνια που ο κ. Ιερώνυμος βρίσκεται στον αρχιεπισκοπικό θρόνο δεν τέλεσε χειροτονία επισκόπου, όταν επί των ημερών του έχει χειροτονήσει τους 27 από τους 28 εκλεγέντες μητροπολίτες. Το Σάββατο, πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος χειροτόνησε τον νέο μητροπολίτη Σταγών Θεόκλητο, που ήταν προσωπική επιλογή του.

Ανάλογο περιστατικό καταγράφηκε το 1994, όταν χειροτονήθηκε ο μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων, πάλι στη Θεσσαλονίκη, και απουσίαζε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, ενώ ο μακαριστός Χριστόδουλος ουδέποτε απουσίασε από χειροτονία επισκόπου.

Η κίνηση του Αρχιεπισκόπου δεν έχει εκκλησιολογική σημασία, καθώς για να θεωρηθεί κανονική η χειροτονία ενός επισκόπου πρέπει να τελεστεί από τουλάχιστον τρεις άλλους επισκόπους, αλλά είναι βαθιά συμβολική και ηχηρή. Προφανώς δείχνει την ενόχληση του κ. Ιερωνύμου για τη μη εκλογή του Δαμασκηνού Κιαμέτη, την υποψηφιότητα του οποίου είχε υποστηρίξει δημοσίως, εργαζόμενος σθεναρά μέχρι την τελευταία στιγμή για να τη στηρίξει, κάτι που φάνηκε και από το αποτέλεσμα των 34 ψήφων που έλαβε τελικά ο πρωτοσύγκελος του μητροπολίτη Δημητριάδος, έναντι των 42 ψήφων του εκλεγέντος Στέφανου Τόλιου.

Πολλοί εκτιμούν ότι η απουσία Ιερωνύμου από τη χειροτονία στη Θεσσαλονίκη είναι το προανάκρουσμα μιας σκληρότερης στάσης που θα ακολουθήσει στο εξής. Στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου τονίζουν ότι ο κ. Ιερώνυμος όλα αυτά τα χρόνια έχει διαχειριστεί επιτυχώς τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, γεφυρώνοντας πολλές διαφορές μεταξύ μητροπολιτών, κάτι που εκπέμπει την εικόνα μιας συμπαγούς διοίκησης, πράγμα σημαντικό, ειδικά σε περιπτώσεις κρίσεως όπως αυτή για το μάθημα των Θρησκευτικών ή η κυοφορούμενη με αφορμή το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Πάντως, άλλες πηγές της Αρχιεπισκοπής απέδωσαν την απουσία Ιερωνύμου από τη χειροτονία του Φιλίππων Στέφανου στην ανάγκη ξεκούρασης του Αρχιεπισκόπου, καθώς προηγήθηκε μια επίπονη εβδομάδα με τις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας, ενώ έπεται άλλη μια δύσκολη εβδομάδα με τις συνεδριάσεις της ΔΙΣ, γι' αυτό ο Αρχιεπίσκοπος προτίμησε να ξεκλέψει λίγες ώρες ξεκούρασης, αντί ενός ταξιδιού λίγων ωρών στη συμπρωτεύουσα.

Βέβαια, ο Αρχιεπίσκοπος παρουσία 29 μητροπολιτών και επισκόπων τέλεσε το πρωί του Σαββάτου τη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σταγών Θεοκλήτου, όπου μίλησε με αιχμές προς το εσωτερικό της Ιεραρχίας.

«Πολλές οι παρεξηγήσεις και τα προβλήματα, αλλά, αλίμονο, σε τέτοια εποχή οι μικρότητες και οι υπονομεύσεις να μη μας αφήνουν όλους μαζί, να μην μπορούμε να απλώσουμε τα φτερά μας όλοι μαζί, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» σημείωσε και αναφέρθηκε στην «ενωμένη Ιεραρχία», που «δεν θέλει τίποτε άλλο παρά να διακονεί τον λαό από την αρχή μέχρι το τέλος», τονίζοντας πως «οι μικρότητες μας έκαναν να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας».

dimokratianews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...