Εθνικά θέματα

ΓΕΕΘΑ: Μέχρι 1,1 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση των F-16 – Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Μέχρι 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να κοστίσει ο εκσυγχρονισμός μέρους του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ελλάδας που συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει πως η αναβάθμιση αφορά μέρος και όχι το σύνολο των αεροσκαφών, και θα γίνει στην ΕΑΒ με κόστος που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. δολάρια, σε αντίθεση με τα 2,4 δισ. που κοστολογείται το πρόγραμμα για το σύνολο των αεροσκαφών. Ωστόσο, και πάλι το τελικό κόστος θα προσδιοριστεί μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των φορέων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Αρχών των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως γι αυτό το σκοπό θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου.

Το υπουργείο διευκρινίζει επίσης ότι η τελική αναλυτική απάντηση από τις Αρχές των ΗΠΑ (Letter of Offer & Acceptance) αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας DSCA, η Ελλάδα ζήτησε την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Block V και αυτό θα περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και φυσικά τα σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της ΠΑ σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά, κλπ.

Επιπλέον, η DSCA επισημαίνει ότι ο βασικός εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin που εδρεύει στο Τέξας ενώ, όσον αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη επισημαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας του εργολάβου και της Ελλάδας.

Πυρά της αντιπολίτευσης, ερωτήματα Θεσμών

Το ζήτημα όπως αναμενόταν έχει πολιτικές διαστάσεις, ενώ έφτασε μέχρι και τις Βρυξέλλες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης για το κόστος της αναβάθμισης, με τη Νέα Δημοκρατία μάλιστα να ζητεί δια του στόματος του αρμόδιου Τομεάρχη Βασίλη Κικίλια το θέμα να έρθει στη Βουλή.

Από την πλευρά τους, οι Θεσμοί, όπως μετέδωσε χτες η Καθημερινή ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. οι δημοσιονομικές λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν όταν υπάρχουν περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά την συμφωνία». Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από τους όρους αλλά και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, ξεκαθαρίζουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...