Κόσμος

«Βυθίζεται» η τουρκική οικονομία - Κάθετη πτώση στην τουρκική λίρα μετά την ένταση με τις ΗΠΑ

Κάθετη πτώση, που ξεπέρασε ακόμα και το 6%, κατέγραφε η ισοτιμία της Τουρκικής λίρας έναντι του Αμερικανικού δολαρίου, με τους traders μάλιστα να σβήνουν την live πλατφόρμα τιμολόγησης, λόγω της έντονης μεταβλητότητας που προκάλεσε η κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την επεξεργασία νέων βίζα στην Τουρκία μετά την σύλληψη από τις τουρκικές αρχές υπαλλήλου της Αμερικανικής πρεσβείας την περασμένη εβδομάδα.

Η είδηση της σύλληψης του διπλωματικού υπαλλήλου «έστειλε» την λίρα 6,6% χαμηλότερα στις 3,8533 λίρες/δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουάριου.

«Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επανεκτιμήσουν την δέσμευση της κυβέρνησης της Τουρκίας προς την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού των αμερικανικών αποστολών», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά την Κυριακή η Αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

«Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στην πρεσβεία μας και στα προξενεία καθώς θα προχωρά αυτή η επανεκτίμηση, ευθύς αμέσως έχουμε αναστείλει όλες της υπηρεσίες έκδοσης μη-μεταναστευτικών βίζα σε όλες τις αμερικανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία».

Αυτό σημαίνει πως πλην αυτών που αιτούνται μετανάστευση στις ΗΠΑ –συνήθως διότι έχουν οικογένεια εκεί- δεν θα εκδίδονται βίζες για επιχειρηματίες, τουρίστες, φοιτητές κ.α..

Σε «αντίποινα», η Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον μπλόκαρε τις νέες αιτήσεις από Αμερικανούς πολίτες.

«Πολιτικά, η περίπτωση της Τουρκίας είναι απομονωμένη και δεν είναι πιθανό πως θα υπάρξει μια μετάσταση με διάρκεια στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές», σημείωνε ο Nader Naeimi, της AMP Capital Investors.

«Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη επίπτωση στο κλίμα στις αναδυόμενες αγορές συναλλάγματος θεωρείται πολύ πιθανή σε μια περίοδο που οι αγορές ξένου συναλλάγματος θα συνεχίσουν να αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους για τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων», συμπλήρωσε.

Ο υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας –Τούρκος πολίτης-, ήταν ο δεύτερος που συνελήφθη τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπό κράτηση βρίσκονται πάνω από δέκα Αμερικανοί πολίτες για αναπόδεικτες ακόμα σχέσεις με τον Φετουλά Γκιουλέν.

Αμερικανοί διπλωμάτες σχολίαζαν πως η σύλληψη αυτή επιβεβαιώνει τις υποψίες πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τους Αμερικανούς κρατούμενους σε τουρκικές φυλακές διαπραγματευτικό χαρτί στις όλο και πιο εχθρικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αναφορικά με την έκδοση του Γκιουλέν και την δίκη Τουρκο-Ιρανού πολίτη που έχει δεσμούς με τον κλειστό κύκλο του Ερντογάν.

tribune.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ