Εκκλησία της Ελλάδος

Βεροίας Παντελεήμων: «Οι πρόγονοί μας κράτησαν ζωντανή την πίστη τους στον Χριστό» (ΦΩΤΟ)

Την Τρίτη 17 Οκτωμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης με την ευκαρία του εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλεως.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Βεροίας, στο τέλος τελέστηκε η Δοξολογία με την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και ακολούθησε τρισάγιο πεσόντων στο ηρώο της πόλεως και κατάθεση στεφάνων.

Να αναφερθεί ότι στον Ιερό Ναό φιλοξενείται αυτές τις ημέρες το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας από την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά με την ευκαιρία των ελευθερίων της πόλεως.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην Θεία Λειτουργία:

Ημέρα χαράς αλλά και δοξολογίας προς τον Θεό, την υπεραγία Θεοτόκο και τους πολυαρίθμους αγίους της ηρωικής πόλεώς μας η σημερινή επέτειος της απελευθερώσεως.

Και όπως κάθε επέτειος αποτελεί αφορμή για να θυμηθούμε τα γεγονότα και να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές τους, έτσι και η σημερινή επέτειος του σπουδαίου αυτού γεγονότος στην ιστορία της Ναούσης αποτελεί ευκαιρία να αναλογισθούμε και εμείς πως φθάσαμε στήχαρμόσυνη ημέρα της απελευθερώσεως της πόλεώς μας και πως κερδίσαμε την ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα, τιμώντας όσους αγωνίσθηκαν για να μας την χαρίσουν και ευγνωμονώντας τον Θεό και την Παναγία μας, η οποία με τη σεπτή της εικόνα συνεορτάζει μαζί μας τα Ελευθέρια της Ναούσης.

Σε δύο βασικά στοιχεία που απαντούν στα ερωτήματα που προανέφερα θα ήθελα να σταθώ και να υπογραμμίσω σήμερα, αδελφοί μου.

Το πρώτο είναι η σημασία και το νόημα της ελευθερίας. Οι πατέρες μας δεν γεννήθηκαν ελεύθεροι, γεννήθηκαν υπόδουλοι σε ένα σκληρό και αλλόθρησκο κατακτητή που για αιώνες διαφέντευε τον τόπο τους. Όμως αυτό δεν τους εμπόδιζε να αισθάνονται την ανάγκη για ελευθερία· να έχουν συνείδηση της αξίας της και της σημασίας της και να την επιδιώκουν.

Και αυτό συνέβη γιατί η ελευθερία δεν έννοια και κατάσταση άγνωστη για τον άνθρωπο· είναι στοιχείο σύμφυτο με την ύπαρξη και τη φύση του. Ελεύθερο έπλασε τον άνθρωπο ο Θεός και την ελευθερία που του χάρισε, την σέβεται και ο ίδιος.

Βεβαίως, πολλοί είναι εκείνοι που επικαλούνται την ελευθερία στο όνομα πολλών ιδεολογικών, φιλοσοφικών και πολιτικών συστημάτων, αλλά η ελευθερία που επαγγέλονται δεν είναι αληθινή. Είναι ψεύτικη και προσωρινή. Είναι χωρίς αντίκρυσμα και χωρίς διάρκεια. Είναι φαινομενικά ελευθερία, αλλά στην πραγματικότητα είναι σκλαβιά, από την οποία είναι πιο δύσκολο να ελευθερωθεί κανείς από ο,τι από τη φυσική σκλαβιά.

Κι αν οι πρόγονοί μας κατόρθωσαν στους πέντε αιώνες που παρέμειναν σκλαβωμένοι να διατηρήσουν στην ψυχή τους ζωντανό τον πόθο για την ελευθερία, είναι γιατί κατόρθωσαν να διατηρήσουν ζωντανή την πίστη τους στον Χριστό· και μαζί με την πίστη τους αυτή και τη βοήθειά της κατόρθωσαν να μην αφομοιωθούν, να μην αλλοτριωθούν με τον αλλοεθνή και αλλόθρησκο κατακτητή, και να μην ξεχάσουν την καταγωγή τους, την ιστορία τους και τη γλώσσα τους.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η θέλησή τους να αγωνισθούν για την ελευθερία, όχι για την προσωπική τους ελευθερία μόνο αλλά για την ελευθερία της πατρίδος, για την ελευθερία του Έθνους. Και αυτή η θέλησή τους συνδυαζόταν με την απόφαση να θυσιασθούν για το κοινό καλό, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, γιατί γνώριζαν ότι ο αγώνας για την ελευθερία μπορεί να έχει κόστος τη θυσία της δικής τους ζωής, και έτσι να μην μπορέσουν να απολαύσουν οι ίδιοι την ελευθερία για την οποία αγωνιζόταν.

Και αυτό ακριβώς είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στοιχείο της αρετής των αγωνιστών της ελευθερίας μας που τιμούμε σήμερα. Γιατί, εάν ο καθένας από αυτούς επέλεγε το προσωπικό του συμφέρον και ενδιαφερόταν μόνο για τον εαυτό του και δεν έβαζε το συμφέρον της πατρίδος και του Έθνους πάνω από τον εαυτό του, εμείς δεν θα είμασταν τώρα ελεύθεροι, γιατί η ελευθερία απαιτεί θυσία, απαιτεί αυτοθυσία και προσφορά του εαυτού μας για τους άλλους.

Αυτά τα δύο στοιχεία, η συνείδηση της αξίας και του νοήματος της ελευθερίας και η διάθεση της προσφοράς και της θυσίας για το κοινό καλό που μας χάρισαν την ελευθερία, είναι αυτά που απαιτούνται, αδελφοί μου, και για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας. Γιατί, εάν δεν έχουμε συναίσθηση ποια είναι η αξία και ποιο το νόημά της, αν δεν έχουμε συναίσθηση ότι πηγή της ελευθερίας μας είναι ο Θεός και μακριά από αυτόν δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία, τότε δεν μπορούμε και να την διατηρήσουμε.

Η διατήρησή της όμως χρειάζεται και προσπάθεια, γιατί πολλοί είναι αυτοί που την επιβουλεύονται με διάφορους τρόπους, και γι᾽ αυτό είναι αναγκαίο να είμαστε αποφασισμένοι να υπερβούμε τον εαυτό μας για χάρη της πατρίδος και του συμφέροντος του συνόλου, να είμαστε αποφασισμένοι να αγωνισθούμε για να διατηρήσουμε αυτή τη μεγάλη και πολύτιμη κληρονομία που μας χάρισαν οι πατέρες μας θυσιάζοντας την ίδια τη ζωή τους, αποδίδοντάς τους με τον τρόπο αυτό την τιμή και την ευγνωμοσύνη που τους αξίζει.

Και εύχομαι με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας Παρθένου να είμαστε πάντοτε άξιοι της ελευθερίας που μας κληροδότησαν οι πατέρες μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...