Κυβέρνηση

«Βέρτιγκο» προκαλεί σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η απόφαση Τσίπρα για αναβάθμιση των F-16 - Η κυβέρνηση ανοίγει και νέο μέτωπο με τους δανειστές εν' όψει τρίτης αξιολόγησης

Η ανακοίνωση του προγράμματος αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει «βέρτιγκο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Έχει βάλει μάλιστα η κυβέρνηση απέναντι της τους δανειστές, την ώρα που θέλει να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση, κι αυτό γιατί θεωρούν Βερολίνο και Βρυξέλλες πώς δεν μπορεί η Ευρώπη να πληρώνει την Ελλάδα και αυτή να δίνει 2,4 δισ. στις ΗΠΑ.

Για τις αντιδράσεις αυτές ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ετοιμάσει ήδη το αφήγημα του. Από χθες αρχίζει και τονίζει τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης του (Καμμένος, Τζανακόπουλος) πώς η αναβάθμιση των F-16 ήταν η βέλτιστη λύση και αυτή υπαγορεύτηκε από την γεωπολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο πώς τέθηκε από ελληνικής πλευράς το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, αν και δεν είναι ξεκάθαρη η απάντηση που έδωσαν οι Αμερικανοί.

Σήμερα όμως, εμφανίστηκε ένα νέο επιχείρημα, το οποίο εκτιμάται πώς το Μέγαρο Μαξίμου θα χρησιμοποιήσει τόσο προς τους δανειστές, όσο και προς τους αντάρτες του στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν βλέπουν με καλό μάτι τα δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς. Πηγές αναφέρουν ότι η αναβάθμιση των F-16 θα γίνει μετά την λήξη των μνημονίων. Τώρα πότε θα λήξουν αυτά είναι ένα ζητούμενο. Πάντως άπαξ και υπογραφεί η σύμβαση με τους Αμερικανούς τότε τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να τηρηθούν μέχρι κεραίας.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, η ανακοίνωση αναβάθμιση των F-16 προκάλεσε «αναταράξεις» στη ΝΔ, η οποί και για λόγους ιδεολογίας και για λόγους σχέσεων με τον αμερικανικό παράγοντα δεν θα μπορούσε να πάει κόντρα σε αυτό το πρόγραμμα.

Έτσι, μετά την ανακοίνωση του από τον Ντόναλντ Τράμπ, άλλος έλεγε πώς είναι επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός (Κικίλιας), άλλος έλεγε πώς διασφαλίζονται τα μέγιστα οφέλη για την Ελλάδα (Δαβάκης) και άλλος έβλεπε κατάρρευση της αριστερής ιδεολογίας (Τζαβάρας). Κοινώς για ακόμη μία φορά η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιάστηκαν στον ύπνο και δεν μπόρεσαν να ορθώσουν αντιπολιτευτικό λόγο.

Η αντίδραση της ΝΔ ωστόσο δεν είναι πρόβλημα για τον Α. Τσίπρα. Το πρόβλημα είναι οι δικοί του. Από προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ «βράζει» και πολλά στελέχη τηρούν στάση αναμονής για τα πεπραγμένα του στις ΗΠΑ. Τα όσα διημείφθησαν όλες αυτές τις μέρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα περάσουν από «μικροσκόπιο» στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονη αμηχανία έως και δυσαρέσκεια σε κάποια κορυφαία στελέχη του κόμματος που φλερτάρουν με την πτέρυγα των «53», για μια σειρά από θέματα. Οι εν λόγω φωνές, παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι το μόνο σίγουρο είναι πως «πήραμε καλές υποσχέσεις για επενδύσεις και χρέος». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί, ότι η άλλη πλευρά είναι αυτή που βγήκε κερδισμένη και πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στριμωγμένος.

Όσο για τη λυπητερή με τα F16, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ακολουθήσει ενημέρωση και στη Βουλή- τουλάχιστον αυτό επιθυμούν κάποιοι βουλευτές- και φαίνεται πως δεν έχει προκαλέσει κανένα ενθουσιασμό το ποσό των 2,4 δισ. Επιπλέον, δεν περνά απαρατήρητο -όπως λένε- ότι «δίνουμε τόσα χρήματα γα να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα που έχει 24% ανεργία».

Σημειώνεται πώς τον περασμένο Φεβρουάριο και αφού από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε σταλεί στις ΗΠΑ το αίτημα για την αναβάθμιση των F-16 ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προφανώς για να εμβολίσει την σχέση Τσίπρα-Καμμένου ετοίμασε ερώτηση μαζί με άλλους 13 βουλευτές και πριν την καταθέσει στη Βουλή ρωτώντας τον κ. Καμμένο για το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών παρενέβη το Μέγαρο Μαξίμου και δεν προχώρησε στην κατάθεση της. Διέρρευσε όμως το περιεχόμενος της ερώτησης.

Ακόμη όμως και για την επικοινωνιακή διαχείριση της όλης υπόθεσης, στελέχη της πτέρυγας των «53» ασκούν έντονη κριτική και μάλιστα δεν μένει ασχολίαστη η δήλωση του κ. Τσίπρα για τον Τραμπ ότι: «Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό».

Στελέχη της... αριστερής τάσης, και με το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, περιμένουν να έρθει στα όργανα τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον οποίο και θα έχουν εικόνα για τις επαφές με το ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ και φυσικά ο πρωθυπουργός, ώστε να ενημερώσει για όσα διαδραματίστηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο οβάλ γραφείο.

Και εδώ έρχεται το άλλο μεγάλο πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπτα. Οι δανειστές. Ήδη έχουν στείλει τροχιοδεικτικά πυρά για τα 2,4 δισ. της αναβάθμισης των F-16 και είναι βέβαιο πώς θα τεθεί το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν εντός των ημερών.

Τα όσα ειπώθηκαν δημοσίως, αλλά και στις συνομιλίες μεταξύ Τσίπρα-Τράμπ αιφνιδίασαν τις Βρυξέλλες και διαμορφώνουν ένα θολό τοπίο. «Αναμένουμε ότι οι ελληνικές αρχές να είναι συνεπείς με τους στόχους του προγράμματος στήριξης και θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής» δήλωνε αξιωματούχος στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και διαμήνυε ότι «οι θεσμοί θα κάνουν την απαραίτητη αξιολόγηση και των αμυντικών δαπανών, για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο ισχύει η παραπάνω δέσμευση».

Της συμφωνίας μάλιστα με τις ΗΠΑ για τα πολεμικά αεροσκάφη είχαν προηγηθεί εξαγγελίες κυβερνητικών αξιωματούχων για έκτακτο κοινωνικό επίδομα ύψους 1 δισ. ευρώ, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση οι δανειστές. Είτε πρόκειται για πραγματικές προθέσεις, είτε απλά είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, που θέλει να εμφανίζει την κυβέρνηση να «αυτονομείται» από τους δανειστές και να μην δέχεται, υποτίθεται, την επιτροπεία, το όλο θέμα με τη… γαλαντομία προς κάθε κατεύθυνση, μπαίνει στην ατζέντα των συζητήσεων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...