Αρχείο

Κανόνιζε επιθέσεις από την Αλεξανδρούπολη; Φρικιαστικά ευρήματα με αποκεφαλισμούς στο κινητό του τζιχαντιστή - Είχε πρόσβαση στον χαλίφη Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι;

Φρικιαστικά ευρήματα στο κινητό του 32χρονου τζιχαντιστή που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη. Στα ανατριχιαστικά βίντεο που βρέθηκαν στην συσκευή του, εμφανίζεται ο ίδιος – μάλλον κάπου στη Ράκα, στη Συρία, να έχει ξαπλωμένους στο έδαφος κρατούμενους του ISIS, τους οποίους έπιανε από τα μαλλιά και τους σήκωνε για να φανούν τα πρόσωπα τους στην κάμερα. Επιπλέον, βρέθηκαν και φρικιαστικά βίντεο με αποκεφαλισμούς, τα οποία εκτιμάται ότι έχει τραβήξει ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ εξετάζουν τον βαθμό ιεραρχίας του ιδίου στο ISIS.

Κι αυτό, διότι έχουν βρει στο κινητό του φωτογραφία του με ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους που είχε απευθείας πρόσβαση στον αυτοαποκαλούμενο χαλίφη Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Στο μικροσκόπιο των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών έχουν μπει τα δύο τάμπλετ και το smartphone του 32χρονου Σύρου, προκειμένου να ακτινογραφήσουν οι Αρχές τις επαφές και τις κινήσεις του.

Βασικό μέλημα, είναι να αποκωδικοποιηθούν οι 16 μήνες της παραμονής του στη χώρα μας και να διαπιστωθεί εάν μέσω συνδέσμων ή επαφών κανόνιζε αιματηρές επιθέσεις...

Η υπόθεση κατέληξε στην σύλληψη του 32χρονου, ύστερα από καταγγελίες της συζύγου του, τον περασμένο μήνα, για κακοποίηση της ίδιας και των ανήλικων παιδιών τους. Αλλά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, φαίνεται πως δεν ήταν καθόλου αδιάφορος για τις ελληνικές αρχές, καθώς από την αρχή υπήρχε για την περίπτωσή του εντολή διακριτικής παρακολούθησης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η σύζυγός του 32χρονου επιβεβαίωσε πως ο άντρας της συνεργαζόταν με τον ISIS, όσο ζούσαν στη Συρία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες στο κινητό του, από το οποίο ο τζιχαντιστής έχει σβήσει τις επαφές και τις κλήσεις.

Οι κινήσεις του στην Ελλάδα

Όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές πηγές, ο 32χρονος Σύρος, μαζί με την οικογένεια του, μπήκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λέρο, τον Ιούνιο του 2016, μαζί με τις καραβιές των προσφύγων που έφταναν στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Από την πρώτη στιγμή υπέβαλε αίτημα ασύλου, για το οποίο ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Ταυτοχρόνως όμως, από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, εκδόθηκε το διοικητικό μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης.

Στα δικαστήρια ο νεαρός που συνελήφθη ως τζιχαντιστής

«Δεν είμαι τζιχαντιστής, έχω οικογένεια» φώναξε προς τους δημοσιογράφους ο 32χρονος Σύρος που συνελήφθη ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους, την ώρα που οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν στον Εισαγγελέα της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να απολογηθεί για τις κατηγορίες περί ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και παράνομης εισόδου του στην χώρα, που του έχουν αποδοθεί.

Ο 32χρονος οδηγήθηκε στην εισαγγελέα λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Παρασκευής, ενώ συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης στην Αλεξανδρούπολη, όταν παρουσιάστηκε στην υπηρεσία ασύλου της περιοχής για να κάνει αίτηση για άσυλο στη χώρα μας.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο Σύρος εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να δώσει συνέντευξη για το άσυλο, αλλά συνελήφθη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βράδυ που συνελήφθη, όταν άκουσε ότι επρόκειτο να παραπεμφθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση, επιχείρησε να αυτοκτονήσει στο κελί του, κάνοντας βρόγχο την κουβέρτα του, αλλά τον πρόλαβαν οι αστυνομικοί.

Ο 32χρονος τζιχαντιστής μπήκε στο στόχαστρο των αρχών τον τελευταίο μήνα, μετά από τις καταγγελίες της συζύγου του για κακοποίηση της ίδιας και των ανήλικων παιδιών τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, και πριν τις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες, φαίνεται πως δεν ήταν αδιάφορος για τις ελληνικές Αρχές, καθώς από την αρχή υπήρχε εντολή διακριτικής παρακολούθησης για τον ίδιο.

Η διαδρομή του από τη Συρία στην Ελλάδα

Ο άνδρας κατηγορείται για τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία για την περίοδο 2012-2013. Εκεί φαίνεται να έμεινε τρία χρόνια. Ο ίδιος και η οικογένειά του μπήκαν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λέρο, τον Ιούνιο του 2016 μαζί με τις καραβιές των προσφύγων που έφταναν στη χώρα μας την εποχή εκείνη. Έμειναν σε καταυλισμό στην Αθήνα και έναν χρόνο μετά κατέληξαν στην Θεσσαλονίκη.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η σύζυγος του κατέφυγε στην αστυνομία στην Θεσσαλονίκη, όπου διέμεναν και κατήγγειλε ότι κακοποιούσε την ίδια και τα δύο τους παιδιά, γι' αυτό και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία. Λίγες ημέρες αργότερα, υπήρξε και άλλη καταγγελία, η οποία ανέφερε ότι είχε συμμετοχή σε ενέργειες του ISIS στη Συρία.

Οι ισχυρισμοί του στην αστυνομία

Όπως είπε, πάντως ο ίδιος στους αστυνομικούς, αφού παραδέχτηκε πως είχε συμμετάσχει στο Ισλαμικό Κράτος, τόνισε πως στη συνέχεια τρόμαξε από όσα φρικιαστικά είδε και θέλησε να αποχωρήσει. Αυτό και έκανε, φοβούμενος, ωστόσο, τις συνέπειες που θα είχε το γεγονός ότι λιποτάκτησε, επιδίωξε και κατάφερε να φύγει και να έρθει στην Ελλάδα να κρυφτεί. Κατά την έρευνα στο σπίτι του δεν βρέθηκε οπλισμός, αλλά ούτε κανένα άλλο στοιχείο ότι επιχειρούσε να σχηματίσει πυρήνα τρομοκρατικής δράσης στην Ελλάδα ή άλλη χώρα της Ευρώπης.

Η ομολογία της συζύγου του

Η γυναίκα του 32χρονου μίλησε στην κάμερα του Alpha, παραδεχόμενη πως ο σύζυγός της ήταν μέλος του ISIS αλλά μόνο για τρεις μήνες. Η 20χρονη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήταν στον ISIS αλλά όχι στην Ελλάδα, στη Συρία. Όταν ήρθαμε από την Τουρκία σταμάτησε να συνεργάζεται μαζί τους. Δεν είχε βίντεο στο κινητό του. Μόνο φωτογραφίες με τους φίλους του».

Τον «έκαψε» η γυναίκα του

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η σύζυγος του κατέφυγε στην αστυνομία στην Θεσσαλονίκη, όπου διέμεναν και κατήγγειλε ότι κακοποιούσε την ίδια και τα δύο τους παιδιά, γι’ αυτό και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία. Λίγες ημέρες αργότερα, υπήρξε και άλλη καταγγελία, η οποία ανέφερε ότι είχε συμμετοχή σε ενέργειες του ISIS στη Συρία.

Μετά από αυτό το αρχικό μέτρο για διακριτική παρακολούθηση μετατράπηκε από την Κρατική Ασφάλεια σε απαγόρευση εισόδου στη χώρα, με βάση το οποίο, θα συλλαμβανόταν όπου εντοπιζόταν, ή αν έβγαινε από τη χώρα δεν θα μπορούσε να ξαναμπεί.

Η σύλληψη από αστυνομικούς

Χθες ο 32χρονος εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να δώσει συνέντευξη για το άσυλο, αλλά συνελήφθη και στον έλεγχο που έγινε βρέθηκαν τα βίντεο και οι φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο, σε κάποια από τα οποία, σύμφωνα με αστυνομική πηγή εμφανίζεται και ο ίδιος.

Το βράδυ, όταν άκουσε ότι επρόκειτο να παραπεμφθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση, επιχείρησε να αυτοκτονήσει στο κελί του, κάνοντας βρόγχο την κουβέρτα του, αλλά τον πρόλαβαν οι αστυνομικοί. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κάτι σοβαρό και επέστρεψε στα κρατητήρια.

Με την υπόθεση ασχολείται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ γίνεται έλεγχος στο σπίτι που έμενε, σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και σε άλλα προσωπικά του αντικείμενα, στο πλαίσιο της έρευνας για να διαπιστωθεί η συμμετοχή του και ο βαθμός στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.

https://www.youtube.com/watch?v=6ARgZJIW14g

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...